Besluit van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 30 oktober 2018, nr. IENW/BSK-2018/224867, houdende aanwijzing van ambtenaren belast met het toezicht op de naleving van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Besluit aanwijzing toezichthoudende ambtenaren Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen)

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op artikel 25, eerste lid, van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen;

BESLUIT:

Artikel 1

De ambtenaren van de Inspectie Leefomgeving en Transport worden aangewezen als ambtenaren belast met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen.

Artikel 2

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit aanwijzing toezichthoudende ambtenaren Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking op het tijdstip waarop artikel 25 van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen in werking treedt.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop dit is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, ter attentie van Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken, afdeling Algemeen Bestuurlijk-Juridische Zaken, postbus 20906, 2500 EX, Den Haag.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste te bevatten:

  • a. naam en adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt (datum en nummer of kenmerk);

  • d. een opgave van de redenen waarom men zich met het besluit niet kan verenigen.

TOELICHTING

Dit besluit voorziet in de aanwijzing van ambtenaren van de Inspectie Leefomgeving en Transport als toezichthouders in de zin van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen voor de sectoren vervoer en levering en distributie van drinkwater. Zij zullen toezicht houden op de aanbieders van essentiële diensten in deze sectoren (deze aanbieders zijn aangewezen op grond van artikel 2 van het Besluit beveiliging netwerk- en informatiesystemen). Er worden geen toezichthouders aangewezen voor de andere vitale aanbieders, genoemd in artikel 3 van het Besluit beveiliging netwerk- en informatiesystemen.

Het toezicht op de naleving van de Wbni en daarop berustende bepalingen heeft tot doel bij te dragen aan een veilige en vlotte afwikkeling van het scheepvaartverkeer en van de lading in de Rotterdamse haven, een veilige en vlotte vlucht- en vliegtuigafhandeling op Schiphol en aan de levering van deugdelijk drinkwater. Hiervoor wordt toegezien op de naleving van de zorgplicht en de meldplicht (artikelen 7 tot en met 9 en 10 tot en met 12 en 15 van de Wbni). Er zijn op dit moment (nog) geen nadere regels voor de meld- en zorgplicht.

De aanbieders van essentiële diensten waarop toezicht wordt gehouden zijn ingevolge het Besluit beveiliging netwerk- en informatiesystemen de navolgende. Voor het vervoer over water is dat de Divisie Havenmeester van het Havenbedrijf Rotterdam N.V.

Voor het vervoer door de lucht zijn dat Royal Schiphol Group N.V., Luchtverkeersleiding Nederland, Maastricht Upper Area Control Centre (MUAC), Aircraft Fuel Supply B.V., de Koninklijke Marechaussee en elke luchtvaartmaatschappij met minimaal 25% van het totaalaantal vliegbewegingen op Schiphol in een kalenderjaar.

Voor drinkwater zijn dat de drinkwaterbedrijven als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Drinkwaterwet.

Dit besluit treedt in werking op het tijdstip waarop de grondslag hiervoor (artikel 25 van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen) in werking treedt. Daarmee is onmiddellijk bij de inwerkingtreding voorzien in de aanwijzing van toezichthoudende ambtenaren.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

Naar boven