Wijziging Verordening ruimte ivm plan Oostelijke Insteekhaven, Waalwijk

Logo Noord-Brabant

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben in hun vergadering van 23 oktober 2018 de ‘Wijziging Verordening ruimte ivm plan Oostelijke Insteekhaven, Waalwijk vastgesteld. Het planidentificatienummer van deze wijzigingsverordening is: NL.IMRO.9930.VrNBHB0867OIhaven-va0.

 

Inhoud

Bestemmingsplan Oostelijke Insteekhaven is een herziening van het geldende bestemmingsplan voor de ontwikkeling van een nieuwe insteekhaven, containerterminal en een bedrijfsperceel van 9 ha voor watergerelateerde (logistieke) bedrijvigheid ten noorden van de bestaande industriehaven op bedrijventerrein Haven aan de zuidzijde van de Bergsche Maas.

Een beperkt deel van de gronden waar de aanleg van de nieuwe insteekhaven aan de Bergsche maas zijn geprojecteerd maken deel uit van het Natuur Netwerk Brabant (NNB). De regels van de Verordening ruimte hebben hier als uitgangspunt de ontwikkeling en bescherming van natuur. Het bestemmingsplan voor de nieuwe aansluiting valt voor een gedeelte samen met deze NNB.

In het ontwerpplan is daarom in een wijziging in het Natuur Netwerk Brabant (NNB) voorzien ten opzichte van de structuur zoals op dat moment opgenomen in de Verordening ruimte.

Aan de noord-oostzijde van het plangebied langs de Zomerdijk is bedrijvigheid voorzien ten behoeve van watergebonden-logistieke bedrijvigheid welke met stedelijk groen wordt afgerond. Deze gronden maken nog geen deel uit van het ‘zoekgebied voor verstedelijking’ in de verordening. Dat betekent dat getoetst zou moeten worden aan de regels voor het buitengebied. Deze staan het toevoegen van nieuwe stedelijke ontwikkelingen niet toe - het bestemmingsplan zou zoals dat nu luidt dus niet vastgesteld kunnen worden.

In het ontwerpplan is daarom tevens in een wijziging van het ‘zoekgebied voor verstedelijking’ voorzien ten opzichte van de aanduiding zoals op dat moment opgenomen in de Verordening ruimte.

Als gevolg van de beoogde ontwikkelingen, namelijk de aanleg van een nieuwe insteekhaven treden er wijzigingen op welke van invloed zijn op het functioneren van het rivierbed zoals dat nu is opgenomen in de Verordening ruimte.

In het ontwerpplan is daarom tot slot voorzien in een wijziging van het ‘rivierbed’ ten opzichte van de aanduiding zoals die op dat moment is opgenomen in de Verordening ruimte. Dit is gebaseerd op artikel 20.2 van de Verordening ruimte.

Het plan voldoet aan de daarbij gestelde voorwaarden (o.a. op gebied van compensatie) voor herbegrenzing en er worden verder geen provinciale belangen geschaad. Er bestaat dus geen bezwaar tegen medewerking aan het gemeentelijke plan d.m.v. een herbegrenzing.

Hierdoor kan de gemeente het bestemmingsplan ‘Oostelijke Insteekhaven’ vaststellen.

De vaststelling van de wijziging van de Verordening ruimte zorgt ervoor dat de kaarten van deze verordening en het bestemmingsplan goed op elkaar aansluiten.

Beschikbaarheid en inzage van de stukken

U kunt de wijzigingsverordening raadplegen via de rechtstreekse linken hieronder:

1. http://ruimtelijkeplannen.brabant.nl/;

2. www.ruimtelijkeplannen.nl

’s-Hertogenbosch, 23 oktober 2018

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,

de voorzitter,

Prof.dr. W.B.H.J. van de Donk

de secretaris,

drs. M.J.A. van Bijnen MBA

Naar boven