Besluit van 5 oktober 2018, nr. 2018001774 tot aanwijzing van onroerende zaken ter onteigening in de gemeente Lelystad krachtens artikel 72a van de onteigeningswet (onteigening voor de aanleg van een verbindingsweg vanaf het eerste deel Anthony Fokkerweg tot de nieuwe aansluiting op de rijksweg A6, alsmede voor de aanleg van deze halve aansluiting op de rijksweg A6, ter hoogte van de Lage Dwarsvaart, met bijkomende werken)

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Ingevolge artikel 72a, eerste lid, van de onteigeningswet kan onteigening van onroerende zaken plaatsvinden onder meer voor de aanleg en verbetering van wegen, bruggen, spoorwegwerken en kanalen, alsmede daarop rustende zakelijke rechten. Daaronder wordt op grond van artikel 72a, tweede lid sub c, mede begrepen onteigening voor de aanleg en verbetering van de in het eerste lid bedoelde werken en rechtstreeks daaruit voortvloeiende bijkomende voorzieningen ter uitvoering van een inpassingsplan als bedoeld in artikel 3.26 van de Wet ruimtelijke ordening.

Het verzoek tot aanwijzing ter onteigening

Gedeputeerde Staten van Flevoland (hierna: verzoeker) hebben Ons bij brief van 24 april 2018, kenmerk 2229987 verzocht, om ten name van de Provincie Flevoland over te gaan tot het aanwijzen ter onteigening van onroerende zaken in de gemeente Lelystad. De onteigening wordt verzocht om de aanleg van een verbindingsweg (vanaf het reeds gerealiseerde eerste deel Anthony Fokkerweg (ontsluitingsweg) (km. 1.89) tot de nieuwe aansluiting op de rijksweg A6 (km. 4.8), alsmede voor de aanleg van deze halve aansluiting op de rijksweg A6, ter hoogte van de Lage Dwarsvaart (A6 km. 72.7), met bijkomende werken, in de gemeente Lelystad mogelijk te maken.

Planologische grondslag

De onroerende zaken waarop het verzoek betrekking heeft, liggen in de gemeente Lelystad. De grondslag voor de planologische uitvoerbaarheid van het werk waarin de ter onteigening aan te wijzen onroerende zaken zijn gelegen wordt gevormd door Provinciaal Inpassingsplan Verbindingsweg en een halve aansluiting A6. Dit inpassingsplan is bij uitspraak van 31 mei 2017, kenmerk 201609480/1/R6, van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State onherroepelijk geworden.

Toepassing uniforme openbare voorbereidingsprocedure

Overeenkomstig artikel 63, tweede lid, van de onteigeningswet en artikel 3:11, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) hebben het ontwerp koninklijk besluit ede in artikel 63 van de onteigeningswet bedoelde stukken vanaf 31 mei 2018 tot en met 11 juli 2018 in de gemeente Lelystad en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage gelegen.

Overeenkomstig artikel 3:12 van de Awb heeft Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat (Onze Minister) van het ontwerp koninklijk besluit en van de terinzagelegging van de onteigeningsstukken openbaar kennis gegeven in de Flevopost en in de Staatscourant van 30 mei 2018, nr. 29457.

Verder heeft Onze Minister het ontwerp koninklijk besluit overeenkomstig artikel 3:13 van de Awb, voorafgaand aan de terinzagelegging toegezonden aan belanghebbenden, waaronder de verzoeker. Daarbij zijn de belanghebbenden gewezen op de mogelijkheid om schriftelijk of mondeling zienswijzen over het ontwerpbesluit naar voren te brengen en op de mogelijkheid over de zienswijzen te worden gehoord.

Overwegingen

Noodzaak en urgentie

De toename van het vliegverkeer in Nederland tot 580.000 vliegbewegingen kan niet geheel op Schiphol worden opgevangen. Uit overleg aan de Alderstafel Schiphol is geconcludeerd dat 70.000 vliegbewegingen buiten Schiphol opgevangen moeten worden. Hiervoor zijn de vliegvelden van Eindhoven en Lelystad aangewezen.

Lelystad Airport heeft één start- en landingsbaan die in de aanloop naar 2019 wordt verlengd en verbreed. Deze baan wordt straks in twee richtingen gebruikt, afhankelijk van de windrichting. Er komen geen start- en landingsbanen bij. In de eerste vijf jaar breidt het aantal vluchten zich geleidelijk tot 10.000 vliegbewegingen per jaar. Na vijf jaar kan Lelystad Airport doorgroeien naar 25.000 en op termijn 45.000 vliegbewegingen per jaar.

De bereikbaarheid met de auto dient gelijke tred te houden met de ontwikkeling van de luchthaven. De ingebruikname van de luchthaven start in 2019 en de ontwikkeling is in volle gang. Uit eerder onderzoek blijkt dat voor autovoertuigen capaciteitsproblemen ontstaan op de A6 in de periode tot 2030, als er geen maatregelen worden genomen. De congestie rondom de A6 en aansluiting 10 wordt al geprognosticeerd voor het jaar 2020 in het lage groeiscenario voor de situatie zonder de ontwikkeling van de luchthaven.

Op 21 juli 2014 is naar aanleiding van de conclusies uit uitgevoerde MIRT-onderzoek een convenant gesloten door de Minister van Infrastructuur en Milieu (thans Minister van Infrastructuur en Waterstaat), de provincie Flevoland en de gemeente Lelystad voor de landzijdige bereikbaarheid van Lelystad Airport. In het convenant zijn afspraken vastgelegd met betrekking tot de voorbereiding van de aanleg van een verbindingsweg en een halve aansluiting op de A6. Gezien de samenhang tussen de halve aansluiting en verbindingsweg hebben provincie en rijk afgesproken dat de provincie verantwoordelijk is voor de planvoorbereiding van de beide onderdelen. Op 10 juni 2016 is de Realisatieovereenkomst ‘Halve Aansluiting A6’ getekend tussen de provincie en het rijk waarin is afgesproken dat de provincie verantwoordelijk is voor de realisatie hiervan.

In de huidige situatie wordt zowel het centrum van Lelystad als ook Lelystad Airport ontsloten via aansluiting 10 op de A6. Lelystad Centrum en Lelystad Airport sluiten via de Larserdreef en de Larserweg aan op de A6 door middel van aansluiting 10. Alternatieven voor de Larserweg (richting Lelystad Airport) en Larserdreef (richting Lelystad) zijn op dit moment niet beschikbaar. In de spits levert dit al knelpunten op die met de ontwikkeling van Lelystad Airport en de toename van het aantal vluchten van en naar de luchthaven en de ontwikkeling van het stedelijk gebied Lelystad, alleen maar groter worden.

Deze gezamenlijke ontwikkelingen zorgen voor een toename van het verkeer op de bestaande aansluiting Lelystad op de A6 (aansluiting 10), omdat op dit moment alternatieven voor de Larserweg/Larserdreef ontbreken. Aansluiting 10 heeft onvoldoende capaciteit om in de toekomstige situatie het verkeer af te wikkelen.

Om de bereikbaarheid van Lelystad en Lelystad Airport te verbeteren en in de toekomst te behouden wordt door de provincie Flevoland ten zuiden van de huidige aansluiting 10 een nieuwe aansluiting op de A6 gerealiseerd. De nieuwe aansluiting wordt met een verbindingsweg verbonden met de ontsluitingsweg van de luchthaven en het bedrijfsterrein Larserknoop. De realisatie van de halve aansluiting en verbindingsweg zal leiden tot een andere verdeling van verkeer tussen de luchthaven en de A6 waarmee de verkeersbewegingen op genoemde Larserdreef en Larserweg afnemen en de verkeersstroom van en naar Lelystad Airport vanuit de richting Almere ongehinderd kan plaatsvinden. Daarmee leidt de verbindingsweg en de halve aansluiting op de A6 tot een robuuste verbinding met Lelystad Airport. Met de extra aansluiting wordt niet alleen aansluiting 10 ontlast, maar draagt deze extra aansluiting op de A6 ook bij aan het reduceren van de problemen op het onderliggende wegennet.

Met de realisatie van de verbindingsweg en halve aansluiting wordt beoogd het groeiende verkeersaanbod in en rondom Lelystad ook in de toekomst blijvend te kunnen verwerken. Daarbij is ook voldoende verkeersveiligheid een belangrijk doel, tegelijkertijd wordt bijgedragen aan een snellere bereikbaarheid van Lelystad Airport in geval van calamiteiten.

De verzoeker heeft met de eigenaren overleg gevoerd om deze onroerende zaken minnelijk in eigendom te verkrijgen. Dit overleg heeft vooralsnog niet tot (volledige) overeenstemming geleid. Omdat het ten tijde van het verzoek naar het oordeel van de verzoeker niet aannemelijk was dat het overleg op afzienbare termijn tot vrijwillige eigendomsoverdracht zou leiden, hebben Gedeputeerde Staten van Flevoland een verzoek ingediend tot aanwijzing ter onteigening van deze onroerende zaken, om de tijdige verwezenlijking van het plan van het werk zeker te stellen.

Uit de Ons bij het verzoek overgelegde zakelijke beschrijving blijkt dat de aanbesteding van het werk in het tweede kwartaal van 2018 plaats vindt. De gunning en de start van de realisatie staan gepland voor het vierde kwartaal van 2018. De oplevering zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2019 plaatsvinden. Daarmee is aannemelijk dat zal worden voldaan aan de door Ons voor de aanvang van de werken en werkzaamheden gehanteerde termijn van ten hoogste vijf jaar na de datum van dit aanwijzingsbesluit.

Zienswijzen

Binnen de bedoelde termijn zijn geen zienswijzen naar voren gebracht.

Overige overwegingen

Uit de bij het verzoek overgelegde stukken blijkt, dat de in het onteigeningsplan begrepen onroerende zaken bij de uitvoering van het overgelegde plan van het werk niet kunnen worden gemist.

Ons is niet gebleken van feiten en omstandigheden die overigens de toewijzing van het verzoek in de weg staan. Het moet in het belang van een vlotte en veilige doorstroming van het verkeer noodzakelijk worden geacht dat de Provincie Flevoland de vrije eigendom van de door Ons ter onteigening aan te wijzen onroerende zaken verkrijgt.

Wij zullen, gelet op het hierboven gestelde, het verzoek van Gedeputeerde Staten van Flevoland tot het nemen van een besluit krachtens artikel 72a van de onteigeningswet toewijzen.

BESLISSING

Gelet op de onteigeningswet,

op de voordracht van Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat van 1 augustus 2018, nr. RWS-2018/29056, Rijkswaterstaat Corporate Dienst;

gelezen het verzoek van Gedeputeerde Staten van Flevoland bij brief van 24 april 2018, kenmerk 2229987;

de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, advies van 5 september 2018, no. W17.18.0232/IV;

gezien het nader rapport van Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat van 2 oktober 2018, nr. RWS-2018/35276, Rijkswaterstaat Corporate Dienst;

Hebben Wij goedgevonden en verstaan:

Voor de aanleg van een verbindingsweg (vanaf het reeds gerealiseerde eerste deel Anthony Fokkerweg (ontsluitingsweg) (km. 1.89) tot de nieuwe aansluiting op de rijksweg A6 (km. 4.8), alsmede voor de aanleg van deze halve aansluiting op de rijksweg A6, ter hoogte van de Lage Dwarsvaart (A6 km. 72.7), met bijkomende werken, in de gemeente Lelystad, ten name van de Provincie Flevoland ter onteigening aan te wijzen onroerende zaken in de gemeente Lelystad aangeduid op de grondtekening die ingevolge artikel 63 van de onteigeningswet in de gemeente Lelystad en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage heeft gelegen en die zijn vermeld op de bij dit besluit behorende lijst.

Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat is belast met de uitvoering van dit besluit, dat in de Staatscourant zal worden geplaatst en waarvan afschrift zal worden gezonden aan de Afdeling advisering van de Raad van State.

Wassenaar, 5 oktober 2018

Willem-Alexander

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

LIJST VAN DE TE ONTEIGENEN ONROERENDE ZAKEN

ONTEIGENINGSPLAN: Verbindingsweg en Halve aansluiting A6

VERZOEKENDE INSTANTIE: Provincie Flevoland

 

Van de onroerende zaak, kadastraal bekend, gemeente Lelystad

Grondplan

nr.

Te onteigenen

grootte

Als

Ter grootte

van

Sectie

en nr.

Ten name van

ha

a

ca

ha

a

ca

1

00

58

65

Terrein (akkerbouw)

42

63

45

B 567

De Staat (Rijksvastgoedbedrijf), ’s-Gravenhage.

                   

2

00

93

91

Terrein (akkerbouw)

17

65

00

L 1188

De Staat (Rijksvastgoedbedrijf), ’s-Gravenhage.

                   

3

02

83

53

Terrein (akkerbouw)

34

09

85

L 1078

Eigendom belast met erfpacht: De Staat (Rijksvastgoedbedrijf), ‘s-Gravenhage;

Erfpacht: De heer Pieter Roelf Hopma Zijlema, gehuwd met Klaske Antoinette Kos, Lelystad.

                   

6

02

65

28

Wonen terrein (akkerbouw)

21

10

60

B 42

De heer Cornelis Johannes Oosterom, gehuwd met Hendrina Marina Johanna de Regt, Lelystad;

Opstalrecht nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel: Waterschap Zuiderzeeland, Lelystad.

                   

7

10

97

33

Terrein (akkerbouw)

50

38

60

B 43

Eigendom belast met erfpacht: De Staat (Rijksvastgoedbedrijf), ‘s-Gravenhage;

Erfpacht: de heer Jacobus Cornelis Oosterom, gehuwd met Aukje Okma, Hattem.

                   

8

00

34

25

Terrein (akkerbouw)

00

60

60

B 41

Eigendom belast met erfpacht: De Staat (Rijksvastgoedbedrijf), ‘s-Gravenhage;

Erfpacht: de heer Jacobus Cornelis Oosterom, gehuwd met Aukje Okma, Hattem

Naar boven