Besluit van de Minister van Justitie en Veiligheid van 16 oktober 2018, nr. 2373756, tot wijziging van de Beleidsregels buitengewoon opsporingsambtenaar (schrappen domeinlijsten)

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 142 van het Wetboek van Strafvordering, artikel 17 van de Wet op de economische delicten en het Besluit buitengewoon opsporingsambtenaar;

Besluit:

ARTIKEL I

De Beleidsregels buitengewoon opsporingsambtenaar worden als volgt gewijzigd:

A

De eerste zin van paragraaf 5 komt te luiden:

De domeinlijsten zoals opgenomen in de bijlage bij de Regeling domeinlijsten buitengewoon opsporingsambtenaar bestaan uit vijf inhoudelijke domeinen en een ‘restdomein’.

B

In de paragrafen 6.4, 8.4, 9.4 en 10.3 wordt de tekst tot het opschrift ‘Politiebevoegdheden en geweldsmiddelen’ telkens vervangen door:

Zie de bijlage bij de Regeling domeinlijsten buitengewoon opsporingsambtenaar.

C

In paragraaf 7.4 wordt de tekst tot de zin die begint met ‘De landelijke bevoegdheid voor de boa Milieu, welzijn en infrastructuur’ vervangen door:

Zie de bijlage bij de Regeling domeinlijsten buitengewoon opsporingsambtenaar.

D

In paragraaf 11.4 wordt de tekst tot de zin die begint met ‘Voor de politiemedewerkers die vanuit de reorganisatie Politiewet 2012’ vervangen door:

Zie de bijlage bij de Regeling domeinlijsten buitengewoon opsporingsambtenaar.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking op het tijdstip waarop de Regeling domeinlijsten buitengewoon opsporingsambtenaar in werking treedt. Als dit besluit in de Staatscourant wordt geplaatst na de datum waarop die regeling in de Staatscourant is geplaatst, treedt dit besluit in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, namens deze, J.G. Vegter, directeur-generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving

TOELICHTING

Dit wijzigingsbesluit schrapt de zogeheten domeinlijsten uit de Beleidsregels buitengewoon opsporingsambtenaar. Gezien het rechtsgevolg dat de domeinlijsten hebben, heeft de wetgever ervoor gekozen om de lijsten niet meer vast te stellen in de vorm van beleidsregels, maar als algemeen verbindend voorschrift.1 De domeinlijsten zijn voortaan te vinden in de bijlage bij de Regeling domeinlijsten buitengewoon opsporingsambtenaar. De wettelijke grondslag voor die regeling is opgenomen in artikel 142, tweede lid, tweede zin, van het Wetboek van Strafvordering zoals dat luidt vanaf 19 september 2018.

Deze wijziging van de beleidsregels treedt in werking op hetzelfde tijdstip als de genoemde regeling, tenzij dit wijzigingsbesluit op een latere datum in de Staatscourant wordt geplaatst dan de regeling: in dat laatste geval treedt dit wijzigingsbesluit in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst. Anders dan de regeling is aan dit wijzigingsbesluit geen terugwerkende kracht gegeven; de terugwerkende kracht van de regeling neemt reeds eventuele onduidelijkheid weg over de periode tussen 19 september 2018 en de datum waarop de regeling in werking treedt, en de domeinlijsten zijn bij de overheveling van de beleidsregels naar de regeling ongewijzigd gebleven, dus een korte periode met identieke domeinlijsten in twee documenten is niet bezwaarlijk.

De Minister van Justitie en Veiligheid, namens deze, J.G. Vegter, directeur-generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving


X Noot
1

Zie Kamerstukken II 2016/17, 34720, nr. 3, p. 11, en Kamerstukken II 34887, nr. 3, p. 26.

Naar boven