Kennisgeving van het algemeen verbindend verklaren van een overeenkomst inzake de afvalbeheersbijdrage voor draagbare batterijen, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat maakt bekend dat zij op 16 oktober 2018, op grond van artikel 15.36, eerste lid, van de Wet milieubeheer een overeenkomst inzake de afvalbeheersbijdrage voor draagbare batterijen algemeen verbindend te verklaren voor een periode van 5 jaar ingaande vanaf de datum van publicatie van het definitieve besluit in de Staatscourant.

Het verzoek is ingediend door Stichting Batterijen (Stibat) en heeft betrekking op een afvalbeheersbijdrage voor draagbare batterijen en accu’s, zoals beschreven in het Besluit beheer batterijen en accu’s 2008 en in de goedgekeurde mededeling van Stibat voor dit besluit.

De afvalbeheersbijdrageovereenkomst vormt de financiële basis voor de uitvoering van de verplichtingen van het bedrijfsleven en dient ter financiering van een inzamel- en verwerkingssysteem voor draagbare batterijen.

De algemeen verbindend verklaring van de afvalbeheersbijdrageovereenkomst is nodig om te bewerkstelligen dat ook de producenten en importeurs, die niet vrijwillig partij zijn bij deze overeenkomst verplicht worden de afvalbeheersbijdrage af te dragen.

Van het ontwerpbesluit is op 9 juli 2018 mededeling gedaan in de Staatscourant (stcrt-2018-38641). Het ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken hebben van 9 juli 2018 tot en met 20 augustus 2018 ter inzage gelegen. Naar aanleiding hiervan zijn geen zienswijzen ingediend.

Het definitieve besluit en bijbehorende stukken liggen vanaf 23 oktober 2018 gedurende 6 weken ter inzage bij Rijkswaterstaat Leefomgeving, afdeling Afval Circulair, Griffioenlaan 2, 3526 LA te Utrecht op werkdagen van 9.00-16.00 uur. U dient vooraf echter wel een afspraak te maken (tel: 088 79 77 102, optie 3).

Gelet op artikel 15.37, vierde lid, van de Wet milieubeheer zijn hieronder de tekst van het besluit en de algemeen verbindend verklaarde overeenkomst opgenomen.

BESLUIT VAN HET ALGEMEEN VERBINDEND VERKLAREN VAN EEN OVEREENKOMST INZAKE DE AFVALBEHEERSBIJDRAGE VOOR DRAAGBARE BATTERIJEN

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat:

neemt het volgende in overweging:

  • 1. Op 14 november 2016 hebben de toenmalige directeur en bestuursvoorzitter van Stibat namens Stibat een verzoek tot algemeen verbindend verklaring als bedoeld in artikel 15.36 van de Wet milieubeheer (Wm) van de Afvalbeheersbijdrageovereenkomst Batterijen ingediend. Op 23 augustus 2017 is een ontwerpbesluit tot algemeen verbindend verklaring vastgesteld. Hiervan is kennis gegeven in de Staatscourant (Stcrt. 2017, nr. 49679). Het ontwerpbesluit heeft ter inzage gelegen van 30 augustus tot en met 11 oktober 2017. Aan het einde van de terinzageleggingstermijn heeft verzoeker besloten om de berekeningsmethodiek van de afvalbeheersbijdrage in de overeenkomst aan te passen om te voorkomen dat de omvang van het fonds te groot zou worden. Om die reden is het verzoek van Stibat bij brief van 16 november 2017 ingetrokken.

    De heer E. Ruyters, managing director van Spectrum Brands Benelux B.V. en de heer W. Willems, lid van het bestuur van Stibat, Group Manager Corporate Affairs van Panasonic Energy Europe NV hebben namens Stibat, Röntgenlaan 7, 2719 DX Zoetermeer (hierna Stibat) hebben, per brief van 15 maart 2018, een nieuw verzoek tot algemeen verbindend verklaring als bedoeld in artikel 15.36 van de Wet milieubeheer (Wm) van de gewijzigde Afvalbeheersbijdrageovereenkomst Batterijen, ingediend. Deze overeenkomst voor een afvalbeheersbijdrage voor draagbare batterijen en accu’s is gesloten tussen Stibat en de bij Stibat middels ondertekening van de ‘Toetredingsovereenkomst Stibat-Beheerplan IV’ aangesloten producenten.

    De algemeen verbindend verklaring wordt aangevraagd voor een periode van 5 jaar ingaande vanaf de datum van publicatie van het definitief besluit in de Staatscourant.

  • 2. Met betrekking tot het verzoek tot algemeen verbindend verklaring wordt de in titel 15.10 van de Wm en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) voorgeschreven procedure gevolgd.

    Stibat heeft sinds 28 mei 2009 een goedgekeurde collectieve mededeling conform het Besluit beheer batterijen en accu’s 2008 (Bbba) voor draagbare en industriële batterijen en accu’s. De Mededeling vormt de basis voor de afvalverwijderingsstructuur waarmee Stibat namens de aangesloten producenten en importeurs op collectieve wijze uitvoering geeft aan hun wettelijke verplichtingen ingevolge het besluit. Het gaat hierbij onder andere om de wettelijke verplichting om voor afgedankte draagbare batterijen en accu’s van particuliere huishoudens een inzamelpercentage te behalen van minimaal 45% en om deze als materiaal te recyclen. In 2016 heeft Stibat met deze afvalverwijderingsstructuur een inzamelingspercentage van 48,6% gerealiseerd.

    Het verzoek, het ontwerpbesluit en de overige van belang zijnde stukken zijn ter inzage gelegd bij Rijkswaterstaat Leefomgeving, afdeling Afval Circulair, Griffioenlaan 2, 3526 LA te Utrecht. De kennisgeving over de ter inzage legging is op 9 juli 2018 gepubliceerd in de Staatscourant.

    Het ontwerpbesluit heeft van 9 juli 2018 tot en met 20 augustus 2018 ter inzage gelegen.

    Naar aanleiding van het ontwerpbesluit zijn er geen zienswijzen binnen gekomen

  • 3. De Overeenkomst vormt de financiële basis voor de uitvoering van de wettelijke verplichtingen ingevolge het Besluit beheer batterijen en accu’s 2008. De algemeen verbindend verklaring van de Overeenkomst is nodig om te bewerkstelligen dat ook de producenten en importeurs die niet vrijwillig partij zijn bij deze overeenkomst maar wiens batterijen en accu’s wel in het systeem van Stibat terecht komen te kunnen verplichten om de afvalbeheersbijdrage af te dragen. Het verzoek tot algemeen verbindend verklaring heeft betrekking op de categorie draagbare batterijen of accu’s en/of industriële batterijen en accu’s met een gewicht ≤ 1 kg.

    Zonder algemeen verbindend verklaring bestaat het risico dat (individuele) producenten – teneinde op de kosten te besparen – er voor zullen kiezen op hun eigen wijze invulling te geven aan hun producentenverantwoordelijkheid voor draagbare batterijen en accu’s, zonder daarbij te voldoen aan de voor een efficiënte verwijderingsstructuur vereiste randvoorwaarden. Dit zou kunnen leiden tot een reductie van het totale inzamelpercentage. Neveneffect van een dergelijke uittreding is bovendien dat de kosten van het huidige systeem ten laste van een kleiner wordend collectief komen met als mogelijk gevolg dat ook andere producenten het bestaande collectief verlaten en kiezen voor goedkopere en minder efficiënte verwijderingsstructuren.

  • 4. Een algemeen verbindend verklaring van de Overeenkomst heeft daarom tevens tot doel om fragmentering van de bestaande en efficiënt gebleken landelijke verwijderingsstructuur voor draagbare batterijen en accu’s van particuliere huishoudens te voorkomen ten behoeve van een doelmatig beheer van afvalstoffen.

    Een algemeen verbindend verklaring van de Overeenkomst zorgt ervoor dat nieuwe verwijderingsstructuren (individueel of collectief) tenminste gelijkwaardig zullen zijn aan de huidige verwijderingsstructuur. Hierdoor ontstaat een situatie waarbij ook in de toekomst het wettelijk opgelegde minimum inzamelpercentage van 45% zal kunnen worden gehaald.

  • 5. Het verzoek tot algemeen verbindend verklaring van de Overeenkomst is getoetst aan titel 15.10 van de Wm, de Regeling verzoek afvalbeheersbijdragen van 9 mei 2004 (hierna: de regeling) en de Leidraad algemeen verbindend verklaring overeenkomst over een verwijderingsbijdrage (AVV), zoals op 10 november 2000 vastgesteld door de Minister van VROM, waarin achtereenvolgens de volgende onderwerpen aan de orde komen:

    • a. Om een verzoek tot algemeen verbindend verklaring in te dienen is het noodzakelijk dat de indiener aantoont dat zijn verzoek de vereiste meerderheid heeft.

      De bij Stibat aangesloten producenten en importeurs zijn door Stibat expliciet verzocht in te stemmen met de Overeenkomst en met het aanvragen van de AVV, gelijktijdig met de periodieke opgave aan Stibat van de aantallen door hen voor het eerst op de Nederlandse markt gebrachte batterijen. De bij Stibat aangesloten producenten en importeurs hebben unaniem ingestemd met de Overeenkomst en met het aanvragen van de AVV.

      Stibat is al meer dan 20 jaar de enige collectieve organisatie voor draagbare batterijen in Nederland. Enkele producenten gaven aanvankelijk op individuele wijze invulling aan de verplichtingen van het Besluit beheer batterijen. Vanwege de strenge eisen die in het besluit worden gesteld aan producenten en importeurs van draagbare batterijen met betrekking tot de inzameling, hebben deze producenten zich alsnog aangesloten bij het systeem van Stibat.

      Tevens geeft Stibat aan dat de expliciet met het verzoek tot AVV instemmende producenten in 2015 de meerderheid van de markt van in Nederland geregistreerde en in Nederland op de markt gebrachte draagbare batterijen en accu’s vertegenwoordigden.

      Gelet op het feit dat er op dit moment naast de collectieve mededeling van Stibat geen andere goedgekeurde individuele of collectieve mededelingen voor draagbare batterijen en accu’s zijn en een aantal grote producenten hebben bevestigd dat de bij Stibat aangesloten producenten een marktaandeel van meer dan 90% vertegenwoordigen, heeft verzoeker voldoende aannemelijk gemaakt dat is voldaan aan de vereiste meerderheid volgens artikel 15.37, eerst lid, van de Wm.

    • b. Op grond van artikel 1, onder a, van de regeling dient in de Overeenkomst de naam, adres en registratienummer bij de Kamer van Koophandel van degenen die partij zijn bij de overeenkomst te worden gegeven.

      Het verzoek bevat de namen, adressen en registratienummers bij de Kamer van Koophandel van de organisaties die partij zijn bij de Overeenkomst en van de bedrijven die lid zijn van deze organisaties.

      Hiermee wordt voldaan aan artikel 1, onder a, van de regeling.

    • c. Op grond van artikel 1, onder b, van de regeling dient in de Overeenkomst de stof, het preparaat of het andere produkt waarop de afvalbeheersbijdrage wordt gelegd te worden gegeven.

      Stibat heeft aangegeven dat de afvalbeheersbijdrage betrekking heeft op draagbare batterijen en accu’s, zoals beschreven in de Regeling beheer batterijen en accu’s 2008 en in de goedgekeurde mededeling van Stibat. In de Overeenkomst is de draagbare batterij derhalve omschreven als een batterij of accu, die:

      • afgedicht is;

      • met de hand kan worden gedragen; en

      • geen industriële batterij of accu, of een autobatterij of -accu is.

      Hiermee wordt voldaan aan artikel 1, onder b, van de regeling.

    • d. Op grond van artikel 1, onder c, van de regeling dient in de Overeenkomst de hoogte of de wijze van berekenen van de afvalbeheersbijdrage aan de orde te komen.

      De afvalbeheersbijdrage is het bedrag dat individuele producenten of importeurs op grond van de Overeenkomst verplicht zijn af te dragen aan Stibat ter dekking van de kosten van de afvalbeheerstructuur. Uitgangspunt is dat de kosten in een jaar gedekt worden door de opbrengsten in een jaar.

      Stibat onderscheidt hiervoor de chemische systemen (lithium batterijen of overige batterijen) en het gewicht (t/m 50 gr, 51–150 gr, 151–250 gr, 251–500 gr, 501–750 gr, 751–1.000 gr en >1.000 gr). Dit resulteert in de volgende bijdrage per batterij:

      Typen

      Beheerbijdrage

      Per batterij, exclusief btw*

       
       

      Lithium/lithium-ion

      Overig (m.u.v. lood)

      Eenmalig en oplaadbaar t/m 50 gram

      exclusief knoopcellen

      € 0,02

      € 0,017

      Eenmalig en oplaadbaar 51 t/m 150 gram

      exclusief knoopcellen

      € 0,10

      € 0,09

      Eenmalig en oplaadbaar 151 t/m 250 gram

      € 0,20

      € 0,16

      Eenmalig en oplaadbaar 251 t/m 500 gram

      € 0,36

      € 0,33

      Eenmalig en oplaadbaar 501 t/m 750 gram

      € 0,60

      € 0,45

      Eenmalig en oplaadbaar 751 t/m 1.000 gram

      € 0,92

      € 0,64

      Knoopcellen

      € 0,005

      € 0,002

      Draagbare batterijen eenmalig en oplaadbaar zwaarder dan 1.000 gram

      € 2,37

      € 1,23

      De hoogte van de afvalbeheersbijdrage wordt jaarlijks gespecificeerd per batterij, gedifferentieerd naar gewichtscategorie. De opgave van ingebouwde knoopcellen is vereenvoudigd en niet ingedeeld per chemisch systeem. Voor loodhoudende batterijen geldt een afvalbeheersbijdrage van € 0,–. Voor zo ver deze loodhoudende batterijen via de afvalbeheersstructuur van Stibat worden verwerkt, worden de kosten daarvan gedekt door de opbrengsten van recycling.

      Hiermee wordt voldaan aan artikel 1, onder c, van de regeling.

    • e. Op grond van artikel 1, onder d, van de regeling dient in de Overeenkomst een omschrijving van degenen op wie de verplichting tot afdracht van de afvalbeheersbijdrage wordt gelegd te worden gegeven.

      In de Overeenkomst is opgenomen dat ten behoeve van de financiering van de afvalbeheersstructuur iedere aangesloten producent en importeur aan Stibat een afvalbeheersbijdrage per door hem voor het eerst beroepsmatig op de Nederlandse markt gebrachte batterij voldoet aan Stibat. Door het algemeen verbindend verklaren van de Overeenkomst wordt deze verplichting van toepassing op alle producenten en importeurs, die volgens het artikel 2 van het Bbb een mededeling dienen te doen op grond van de regeling beheer batterijen en accu’s 2008 over het ontwerp en de fabricage, de inname en verwerking en recycling van draagbare batterijen.

      Hiermee wordt voldaan aan artikel 1, onder d, van de regeling.

    • f. Op grond van artikel 1, onder e, van de regeling dient in de overeenkomst een omschrijving van degenen aan wie de afdracht van de afvalbeheersbijdrage moet plaatsvinden te worden gegeven.

      Volgens de leidraad dient tevens in de overeenkomst gewaarborgd te worden dat de organisatie die de afvalbeheersbijdrage beheert onafhankelijk is en dat de geïnde gelden alleen voor de verwijdering van de betreffende producten in de afvalfase worden besteed.

      De afvalbeheersbijdrage wordt afgedragen aan Stibat, statutair gevestigd te Zoetermeer, Nederland. Stibat is opgericht in 1995 met als doel de producenten en importeurs van batterijen te ontlasten en te zorgen voor een efficiënte, veilige en milieuvriendelijke inzameling en recycling van afgedankte draagbare batterijen. Stibat heeft hiertoe een mededeling ingediend bij de Minister.

      Statutair is geregeld dat deze stichting zich tot doel stelt het organiseren van het inzamelen, verwerken en recyclen van batterijen en accu’s en andere recyclebare producten.

      In deze mededeling is de onafhankelijkheid getoetst door de Minister en akkoord bevonden.

      Zowel via de mededeling conform het Bbb als via de vrijwillige deelname van alle producenten en importeurs van draagbare batterijen, is aangetoond dat hiermee wordt voldaan aan artikel 1, onder e, van de regeling.

    • g. Op grond van artikel 1, onder f, van de regeling dient in de overeenkomst het tijdstip en de wijze waarop de afdracht van de afvalbeheersbijdrage moet plaatsvinden te worden gegeven.

      In bijlage A van de Overeenkomst is opgenomen dat teneinde de door de producenten en importeurs af te dragen beheerbijdrage te kunnen vaststellen, de producenten en importeurs jaarlijks aan Stibat opgave doen van alle door hen voor het eerst in Nederland op de markt gebrachte draagbare batterijen en accu’s en/of industriële batterijen en accu’s met een gewicht ≤ 1 kg, en dat zij ervoor instaan dat deze opgaven steeds juist en volledig zullen zijn.

      Correcties op opgaven zijn voor de producenten en importeurs mogelijk tot uiterlijk 5 maanden na het verstrijken van het kalenderjaar waarop de correcties zien. Na genoemde periode staat de opgave voor de producenten en importeurs vast en kan deze niet meer door de producenten en importeurs worden aangepast.

      Aangesloten producenten doen periodiek via een online systeem (myBatbase NL) opgave van de aantallen draagbare batterijen die zij in de betreffende periode voor het eerst op de Nederlandse markt hebben afgezet. Stibat zal niet aangesloten producenten en importeurs aansporen om zich aan te sluiten en eveneens aangifte te doen.

      Hiermee wordt voldaan aan artikel 1, onder f, van de regeling.

    • h. Op grond van artikel 1, onder g, van de regeling dient in de overeenkomst de wijze waarop controle op de afdracht plaatsvindt aan de orde te komen.

      Volgens de leidraad moet de controle uitgevoerd worden door een onafhankelijke derde, moet aangegeven worden welke stappen worden ondernomen indien uit de controle blijkt dat een bedrijf niet de juiste gegevens heeft aangeleverd of de verwijderingsbijdrage niet afdraagt en moet de controlefrequentie worden vermeld.

      In bijlage B van de Overeenkomst is aangegeven dat jaarlijks opgave moet worden gedaan door de producent of importeur van de op de markt gebrachte batterijen aan Stibat. Het aanleveren van de aantallen draagbare batterijen wordt gedaan via een online systeem (myBatbase NL). Stibat draagt zorg voor een systeem waarbij wordt gecontroleerd of de individuele deelnemers correct opgeven hoeveel draagbare batterijen en accu’s met een gewicht ≤ 1 kg zij als deelnemer voor het eerst op de markt hebben gebracht.

      Hiermee wordt voldaan aan punt 1g van de regeling.

    • i. Op grond van artikel 1, onder h, van de regeling dient in de overeenkomst de wijze waarop degene op wie de verplichting tot afdracht van de afvalbeheersbijdrage is gelegd, gebruik kan maken van de afvalbeheersstructuur voor die stof, dat preparaat of dat andere produkt, aan de orde te komen.

      De inzameling en verwerking van draagbare batterijen en accu’s is georganiseerd binnen de verwijderingsstructuur die door Stibat is opgezet. Deze verwijderingsstructuur is beschreven in de goedgekeurde Mededeling van 28 mei 2009 en vormt de basis voor de uitvoering van de Overeenkomst. Stibat heeft op basis van deze mededeling afspraken met gemeenten, scholen en detaillisten over de inzameling van draagbare batterijen in de nabijheid van de eindgebruiker.

      Stibat heeft zorggedragen voor een landelijk dekkend inzamelsysteem dat eindgebruikers in staat stelt zich in hun nabijheid te ontdoen van draagbare batterijen en accu’s, die daarna worden gerecycled.

      De ingezamelde batterijen worden overgebracht naar een centraal depot en gereed gemaakt om te worden overgebracht naar eindverwerkers. Het systeem van Stibat voldoet aan de wettelijke randvoorwaarden. In 2016 heeft Stibat met deze afvalverwijderingsstructuur een inzamelingspercentage van 48,6% gerealiseerd.

      Producenten en importeurs kunnen ingevolge art. 2.1 van de Overeenkomst gebruik maken van deze afvalbeheersstructuur.

      Hiermee wordt voldaan aan artikel 1, onder h, van de regeling.

    • j. Op grond van artikel 1, onder i, van de regeling dient in de Overeenkomst de looptijd van de Overeenkomst opgenomen te zijn.

      Door het algemeen verbindend verklaren (AVV) krijgt de overeenkomst kracht van wet. Na de algemeen verbindend verklaring van de overeenkomst zijn zowel de oorspronkelijke partijen als derden betrokkenen, aan de overeenkomst gebonden.

      Dit houdt in dat gedurende de looptijd van de AVV de partijen die de oorspronkelijke overeenkomst hebben getekend zich vanwege de AVV niet door het opzeggen van de overeenkomst aan de werking ervan kunnen onttrekken. De overeenkomst voorziet echter in een reguliere opzegmogelijkheid, omdat het een overeenkomst van onbepaalde tijd betreft en het verbintenisrecht vereist, dat deze overeenkomsten opzegbaar moeten zijn.

      In het licht van het bovenstaande moet de desbetreffende passage in de overeenkomst aldus worden begrepen dat de bij Stibat aangesloten producenten en importeurs de overeenkomst ten tijde van de algemeen verbindend verklaring niet kunnen opzeggen, nu zij zelf voor een periode van 5 jaar de algemeen verbindend verklaring hebben aangevraagd. Daarmee wordt gewaarborgd, dat in de periode van algemeen verbindend verklaring deze wordt gedragen door de meerderheid van de producenten. Andere producenten kunnen zich alleen aan de werking van de algemeen verbindend verklaarde overeenkomst onttrekken door conform artikel 15.38 van de Wet Milieubeheer een verzoek om ontheffing op de AVV in te dienen bij de Minister.

      De algemeen verbindend te verklaren overeenkomst is door partijen aangegaan voor onbepaalde tijd. In de aanvraag tot algemeen verbindend verklaring van de overeenkomst wordt gevraagd om een besluit met een looptijd van vijf jaar, ingaande vanaf de datum van publicatie van het definitief besluit in de Staatscourant.

      Hiermee wordt voldaan aan artikel 15.39 van de Wm en artikel 1, onder i, van de regeling.

    • k. Op grond van artikel 2, onder a, van de regeling dient naast de overeenkomst over een afvalbeheersbijdrage in ieder geval de met de afvalbeheersstructuur te realiseren milieudoelstellingen aangegeven te worden.

      Stibat geeft aan dat de met de afvalbeheersstructuur te realiseren milieudoelstellingen direct gerelateerd zijn aan de doelstellingen van de relevante regelgeving, te wetende Richtlijn 2006/66/EG van het Europees parlement en de Raad van 6 september 2006 inzake batterijen en accu’s, alsook afgedankte batterijen en accu’s, de Regeling beheer batterijen en accu’s 2008 en de Verordening (EU) nr. 493/2012 van de Commissie van 11 juni 2012 houdende nadere bepalingen voor de berekening van de recyclingrendementen van de recyclingprocessen van afgedankte batterijen en accu’s, overeenkomstig Richtlijn 2006/66/EG van het Europees parlement en de Raad. Stibat conformeert zich aan de doelstelling van de Regeling beheer batterijen en accu’s. Stibat geeft daartoe het volgende aan: ‘Van de regeling wordt een positief effect op het milieu verwacht. Alle producenten die in Nederland batterijen en accu’s op de markt brengen zijn gehouden zorg te dragen voor de inname of inzameling van batterijen en accu’s wanneer deze worden afgedankt; de grens van duizend gram geldt niet meer. Verwacht wordt dat hierdoor het aantal batterijen met zware metalen dat in het restafval terechtkomt verder zal worden teruggedrongen. Daarnaast zal de regeling een positief effect hebben op het hergebruik van grondstoffen.

      Voor het jaar 2015 is het inzamelpercentage vastgesteld op minimaal 25 procent.

      Vanaf september 2016 geldt een inzamelpercentage van minimaal 45 procent (art. 6, eerste lid, Regeling beheer batterijen en accu’s 2008). Stibat heeft zich ten doel gesteld dit (wettelijk vastgestelde) Europese inzamelpercentage te realiseren.

      In 2015 is een inzamelpercentage door Stibat gerealiseerd van 46,1%

      Het gerealiseerde inzamelingspercentage van Stibat in 2016 was 48,6%.

      Voor wat betreft de wettelijke recyclingdoelstellingen (art. 7, eerste lid, onder f, Regeling beheer batterijen en accu’s 2008) geeft Stibat aan in 2016 de volgende resultaten te hebben behaald.

      Chemisch systeem

      Wettelijke recyclingdoelstelling

      Behaald door Stibat

      Batterijen (inclusief slakken)

      Lood

      65%

      78%

      Nikkel-cadmium

      75%

      80%

      Overig

      50%

      77%

      Stibat streeft er naar dat haar logistieke partners bij de uitvoering van de door Stibat aan hen opgedragen werkzaamheden, dit doen op een zoveel mogelijk milieuvriendelijke wijze. Stibat hanteert daarvoor de in eigen beheer ontwikkelde Ecotest, waarmee een optimale keuze wordt gemaakt op basis van een minimale CO2 uitstoot, minimale toxische belasting van het milieu, maximale recyclingefficiency en een kosten efficiënt proces.

      Daarenboven is er vanwege de veiligheid door Stibat gekozen om alle transportvoertuigen altijd onder ADR (Europees verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg) te laten rijden.

      Stibat maakt gebruik van een vaste Nederlandse partner voor de sortering. Stibat geeft aan dat hiermee en efficiënte en effectieve sortering wordt gerealiseerd. De verwijderingsstructuur van Stibat bereikt een zuiverheid van sortering van 99,2% (in 2015). Een hoogwaardige sortering is noodzakelijk om een maximaal recyclingrendement te kunnen realiseren.

      Hiermee wordt voldaan aan artikel 2, onder a, van de regeling.

    • l. Op grond van artikel 2, onder b en c, van de regeling dient naast de overeenkomst over een afvalbeheersbijdrage in ieder geval de organisatorische, technische en financieel-economische opzet van de afvalbeheersstructuur voor die stof, dat preparaat of dat andere produkt overgelegd te worden.

      Organisatorisch

      Volgens de leidraad dient inzicht gegeven te worden in de loop van de verschillende afval- en geldstromen, de deelnemende partijen en wie waarvoor verantwoordelijk is. Tenslotte moet inzicht gegeven worden in de betrokken rechtspersonen inclusief de statuten.

      Afvalstromen en geldstromen

      De afvalbeheerstructuur van Stibat bestaat uit een landelijk dekkend inzamelsysteem, met minimaal 1 inleverpunt per 2000 inwoners én minimaal 1 inleverpunt per gemeente (bij gemeentes met minder dan 2000 inwoners). Het landelijk dekkend netwerk sluit aan bij de wettelijk vastgestelde distributeursverplichting, waarbij elke distributeur van draagbare batterijen, die levert aan eindgebruikers en consumenten, verplicht is batterijen in te zamelen. Stibat heeft hiertoe dienstverleningsovereenkomsten gesloten met belangrijke distributeurs.

      Voor het vervoer beheert Stibat een logistiek systeem voor het ophalen en het verder transport van afgedankte batterijen.

      Stibat tracht door voorlichting aan consumenten het nut en de noodzaak van de inzameling van afgedankte batterijen duidelijk te maken.

      Verder gebruikt Stibat een netwerk van ketenpartners met betrekking tot recycling van batterijen, die jaarlijks met behulp van de Ecotest worden gecontroleerd op recyclingefficiëntie en duurzaamheidprestaties.

      De uitvoering verloopt momenteel op basis van de goedgekeurde mededeling en de toetredingsovereenkomst tussen Stibat en de producent / importeur.

      Deelnemende partijen, verantwoordelijkheden en rechtspersonen

      Stibat

      Stichting Batterij (Stibat) is statutair gevestigd te Zoetermeer, adres Röntgenlaan7, 2719 DX te Zoetermeer en draagt zorg voor de collectieve inzameling en recycling (verwerking) van afgedankte batterijen.

      Stibat is een initiatief van de producenten en importeurs van batterijen en accu’s. Stibat heeft sinds 28 mei 2009 een goedgekeurde collectieve mededeling conform het Bbb met het referentienummer PBABA08005. Hiermee voldoen de deelnemers aan de wettelijke verplichtingen uit het besluit. Naast draagbare batterijen is deze mededeling ook goedgekeurd voor industriële batterijen en accu’s.

      Verkooppunten van batterijen

      Voor verkooppunten (winkels, webshops of installateurs) die (producten met ingebouwde) batterijen en accu’s verkopen geldt een innameplicht. Dit betekent dat deze verkooppunten wettelijk verplicht zijn om afgedankte batterijen en accu’s in te nemen als eindgebruikers deze aanbieden.

      Technisch

      Volgens de leidraad dienen in ieder geval, de producten waarvoor de verwijderingsbijdrage wordt gebruikt, de gestelde kwaliteitseisen, het overdrachtspunt van de producten, de frequentie van inname, eventuele sorteeractiviteiten, het transport en de verwerkingstechnieken, vermeld te worden.

      Inzameling en herverwerking

      Stibat draagt er zorg voor dat de door de inzamelpunten ingenomen draagbare batterijen worden ingezameld conform artikel 5 van de Regeling beheer batterijen en accu’s 2008.

      De innameplicht voor verkooppunten houdt in dat deze bedrijven zich actief laten zien als inleverpunt, alle afgedankte batterijen en accu’s van eindgebruikers moeten accepteren en eindgebruikers niet mogen verplichten nieuwe batterijen te kopen na het inleveren, de afgedankte batterijen en accu’s kosteloos inneemt en na inzameling voor een verantwoorde afvoer van de afgedankte batterijen zorgen.

      Meer dan 24.000 winkels, doe-het-zelfzaken en basisscholen staan geregistreerd als Stibat inzamelpunt. Hier heeft Stibat inzameltonnen en -dozen geplaatst.

      Stibat draagt er zorg voor dat de door de inzamelpunten ingenomen draagbare batterijen worden opgehaald, vervoerd en verwerkt conform artikel 7 van de Regeling beheer batterijen en accu’s 2008.

      Verwerkingstechnieken

      Door Stibat worden de ingezamelde batterijen conform de door de Minister goedgekeurde mededeling voor het Bbb verwerkt volgens de best beschikbare technieken.

      Financieel-economisch

      Volgens de leidraad is er inzicht benodigd in de kosten van het verwijderingssysteem, een onderbouwing van de hoogte van de verwijderingsbijdrage en de eventuele fondsvorming.

      Inkomstenkant

      De inkomsten van Stibat komen voort uit de betaling van de afvalbeheersbijdrage.

      Via de online webapplicatie MyBatbase NL kunnen producenten en importeurs de aantallen opgeven van de door hen voor het eerst op de Nederlandse markt gebrachte batterijen en accu’s. Hiermee doet de producent en importeur opgave voor de verschuldigde bijdrage.

      Stibat heeft een tarievenlijst samengesteld voor de producenten en importeurs.

      Stibat hanteert een financieringsstelsel voor de afvalbeheerstructuur met navolgende componenten:

      • 1. een kapitaaldekkingsstelsel voor de directe verwijderingskosten van batterijen na het jaar waarop deze voor het eerst op de Nederlandse markt zijn gebracht;

      • 2. een omslagstelsel voor de directe verwijderingskosten van binnen het jaar geretourneerde batterijen en de totale indirecte kosten;

      • 3. een tegemoetkoming aan de producenten voor de administratieve kosten die zij moeten maken ter zake van hun periodieke opgave van de door hen voor het eerst beroepsmatig op de Nederlandse markt gebrachte batterijen. Deze tegemoetkoming is een vast percentage (20%) van de door de betreffende producent betaalde afvalbeheersbijdrage.

      De financiering van de kosten van inzameling en recycling vindt plaats uit de inkomsten van deze afvalbeheersbijdrage.

      Stibat werkt met een ketendeficit voor de inzameling en de recycling. De tarievenlijst voor de afvalbeheersbijdrage is gespecificeerd per type batterij (zie onderdeel 5d van dit besluit).

      Op de balans van Stibat is een vereveningsfonds en een voorziening beheerkosten opgenomen. Dit fondsvermogen is bedoeld ter waarborging van de continuïteit van de inzameling en verwerking.

      Uitgavenkant

      De volgende uitgaven zijn begroot:

      • a. kosten inzameling en verwerking draagbare batterijen en accu’s

      • b. overige kosten

      Ad a.

      Onder kosten inzameling en verwerking draagbare batterijen en accu’s wordt verstaan de vergoeding die wordt uitgekeerd aan inzamelbedrijven en verwerkingsbedrijven teneinde de draagbare batterijen en accu’s verwerkt te krijgen.

      Ad b.

      De volgende uitgaven zijn begroot:

      Personeel- en bureaukosten

      • Administratie en controle

      • Marketing en communicatie

      • Operations draagbaar

      • Overige kosten

      • Projectkosten

      Fondsvorming

      Volgens artikel 2 onder b en c van de regeling mag een aandeel van de afvalbeheersbijdrage worden gebruikt voor fondsvorming. Dit fonds is voornamelijk bedoeld om onvoorziene kosten op te vangen. Onzekerheden in de begroting kunnen ontstaan waardoor een ketendeficit kan ontstaan.

      In de Leidraad wordt in paragraaf 6.2.1.4 de eis gesteld dat het fonds niet groter mag worden dan anderhalf keer de in één jaar begrote kosten van inzameling, sortering, demontage, be- en verwerking en transport.

      De verhouding van de hoogte van het fonds ten opzichte van de kosten voor inzameling, sortering, demontage, be- en verwerking en transport is in onderstaande tabel weergegeven:

      jaar

      omvang fonds (X 1000)

      Verhouding ten opzichte van begrote kosten inzameling en verwerking

      per 31-12-2015

      9.023 euro

      1.33

      per 31-12-2016

      8.863 euro

      1,22

      per 31-12-2017

      9.219 euro

      1,25

      per 31-12-2018

      10.058 euro

      1,44

      per 31-12-2019

      10.924 euro

      1,32

      per 31-12-2020

      11.818 euro

      1,36

      per 31-12-2021

      12.743 euro

      1,42

      De gemiddelde stand van de voorziening, ligt naar verwachting voor aangevraagde periode onder 150% van de kosten voor inzameling en verwerking.

      Hiermee wordt voldaan aan artikel 2, onder b en c, van de regeling.

    • m. Op grond van artikel 2, onder d, van de regeling dient naast de overeenkomst over een afvalbeheersbijdrage in ieder geval aangegeven te worden hoe de afvalbeheersstructuur past in internationaal verband.

      De basis voor de producentensystemen in de verschillende Europese lidstaten is de Richtlijn 2006/66/EG van het Europees parlement. Stibat geeft aan dat in de omringende landen ook op soortgelijke wijze invulling is gegeven aan de producentenverantwoordelijkheid. In België via de organisatie Bebat, in Duitsland door GRS Batterien, in Frankrijk door Corepile en in Luxemburg door Ecobatterien.

      Een aantal van deze uitvoeringsorganisaties, waaronder Stibat, zijn verenigd in Eucobat, de Europese vereniging van nationale uitvoeringsorganisaties voor batterijen.

      Op dit moment zijn binnen Eucobat 13 landen met 16 uitvoeringsorganisaties op het gebied van batterijen vertegenwoordigd.

      De aanvrager heeft hiermee aannemelijk gemaakt dat is voldaan aan artikel 2, onder d, van de regeling.

    • n. Op grond van artikel 2, onder e, van de regeling dient naast de overeenkomst over een afvalbeheersbijdrage in ieder geval de marktstructuur van degenen die die stof, dat preparaat of dat andere product in Nederland invoeren of op de markt brengen, aangegeven te worden.

      Volgens de leidraad dient in ieder geval ingegaan te worden op het aantal bedrijven dat actief is op de markt, de omzet van deze bedrijven en of er sprake is van een groeimarkt.

      Draagbare batterijen zijn consumentengoederen, die door nagenoeg elke consument worden gebruikt. Dit leidt ertoe dat bijna overal draagbare batterijen worden gedistribueerd.

      Nederland kent geen fabrikanten van draagbare batterijen, zodat de markt uitsluitend bestaat uit importeurs van draagbare batterijen.

      Zodra een importeur de in het buitenland betrokken batterijen voor het eerst op de Nederlandse markt plaatst, is deze producent in de zin van de Regeling beheer batterijen en accu’s 2008 en draagt deze een individuele producentenverantwoordelijkheid.

      Een partij die draagbare batterijen betrekt van bijvoorbeeld een Nederlandse groothandel, is zelf geen producent in de zin van de Regeling beheer batterijen en accu’s 2008.Op deze partij rust dan ook uitsluitend de distributeursverplichting als bedoeld in art. 5 lid 3 Regeling beheer batterijen en accu’s 2008.

      De markt wordt in overwegende mate gedomineerd door de grote merken, zoals Duracell, Varta, Panasonic. Daarnaast bestaan er ook zogenaamde private labels (huismerken).

      De top 7 van deze private labels zijn TopCraft, Aerocell, Ikea, HEMA, Kruidvat, AH Huismerk en Gamma.

      De markt van batterijen is in ontwikkeling. Er zijn aantal ontwikkelingen die voor een producentensysteem van batterijen van belang kunnen zijn:

      • 1. doordat de marges door onder meer internetverkoop, staan de marges bij ondernemers onder druk. Hierdoor is de kans groot dat producenten er voor kiezen zich te onttrekken aan de producentenverantwoordelijkheid.

      • 2. de verwachting is dat recyclingkosten zullen blijven stijgen, onder meer vanwege de groei van het aantal lithium-batterijen. Het kosten van recyclen liggen ongeveer 5 keer hoger dan de kosten voor reguliere batterijen. Lithium batterijen hebben ook hogere kosten op het gebied van (veiligheid van) opslag en transport (eisen van ADR).

      De aanvrager heeft hiermee voldaan aan artikel 2, onder e van de regeling

    • o. Op grond van artikel 2, onder f, van de regeling dient naast de overeenkomst over een afvalbeheersbijdrage in ieder geval de wijze waarop getracht is een ieder van de onder e bedoelde personen bij het indienen van het verzoek te betrekken, aangegeven te worden.

      Naast de goedgekeurde mededeling van Stibat zijn er geen andere goedgekeurde mededelingen voor draagbare batterijen en accu’s.

      Stibat heeft van het verzoek tot AVV een vooraankondiging op haar website geplaatst en op 22 juni 2016 een bericht per mail verzonden aan alle producenten.

      Tevens is op 11 november 2016 een advertentie geplaatst in een groot landelijk dagblad.

      Alle bij Stibat bekende en geregistreerde producenten en importeurs van draagbare batterijen zijn aangesloten bij Stibat. Onder de aangesloten producenten en importeurs is tijdens bijeenkomsten en middels de website en nieuwsbrieven aandacht besteed aan het voornemen tot het aanvragen van de algemeen verbindend verklaring. De leden van Stibat is gevraagd in te stemmen met het indienen van het verzoek tot algemeen verbindend verklaring. Dit hebben zij unaniem gedaan.

      Hiermee wordt voldaan aan artikel 2, onder f, van de regeling.

    • p. Op grond van artikel 2, onder g, van de regeling dient naast de overeenkomst over een afvalbeheersbijdrage in ieder geval de wijze waarop getracht is te voorkomen dat gebruikers van die stof, dat preparaat of dat andere product in de praktijk meer dan eenmaal een bijdrage voor het beheer daarvan verschuldigd zullen zijn, aangegeven te worden.

      Stibat geeft aan dat de afvalbeheersbijdrage bestaat uit een bedrag per draagbare batterij. De producenten en importeurs betalen de bijdrage op basis van hun opgave van op de markt gebrachte aantallen. De afvalbeheersbijdrage is niet zichtbaar per product bij de verkoop aan consumenten.

      Door uitsluitend een bijdrage te verlangen van importeurs, die als eerste draagbare batterijen op de Nederlandse markt plaatsen, wordt al reeds voorkomen dat er een dubbele bijdrage wordt geheven. Deze importeur is goed te onderscheiden van volgende schakels in de verkoopketen, door gebruik te maken van een door een extern accountantskantoor ontwikkelde systematiek op basis van BTW.

      Indien een importeur (of de eerste afnemer van deze importeur) ervoor kiest om een partij batterijen niet op de Nederlandse markt af te zetten, heeft deze de mogelijkheid om via de exportrestitutieregeling reeds afgedragen bijdragen terug te vorderen van Stibat.

      Deze mogelijkheid is opgenomen in de met de producenten afgesloten overeenkomst.

      De bijdrage voor de inzameling en recycling voor batterijen, die gemonteerd zijn in nieuwe elektrische of elektronische producten (EEE), wordt afgedragen door de producenten en importeurs van deze producten. Stibat betaalt aan de ontmantelaars van deze apparaten met batterijen een inzamelvergoeding voor de batterijen.

      De compliance-organisaties voor elektrische en elektronische apparatuur zijn op de hoogte gebracht van deze vergoeding door Stibat zodat zij bij hun onderhandelingen deze kosten niet dubbel betalen aan de ontmantelaar.

      Door uitsluitend de importeur te belasten met een bijdrage wordt voorkomen dat later in de schakel nogmaals een bijdrage (bij bijvoorbeeld een consument) wordt geheven.

      Hiermee wordt voldaan aan artikel 2, onder g, van de regeling.

    • q. Op grond van artikel 2, onder h, van de regeling dient naast de overeenkomst over een afvalbeheersbijdrage in ieder geval de wijze waarop aan de consument voorlichting zal worden gegeven over de afvalbeheersbijdrage, aangegeven te worden. Indien de verwijderingsbijdrage geen consumenten, maar bedrijven treft, zullen de voorlichtingsactiviteiten moeten worden toegespitst op deze bedrijven.

      Stibat draagt zorg voor voorlichting over nut en noodzaak van gescheiden inleveren van batterijen en ontwikkelt acties om consumenten te stimuleren batterijen in te leveren. Stibat zet verschillende communicatiekanalen in om specifieke doelgroepen te benaderen. Op de eigen website www.stibat.nl geeft Stibat informatie aan (nieuwe) klanten. Aangesloten producenten en importeurs en winkeliers krijgen informatie over de werkwijze van Stibat, het laatste nieuws en instructies over veilige omgang met batterijen. Stibat beheert twee consumentenwebsites (www.legebatterijen.nl en www.batteryworld.nl) waarop informatie wordt gegeven over inzameling en recycling en de actie ‘lege batterijen’. De website van ‘batteryworld’ is gericht op docenten en basisschoolkinderen en heeft een educatief karakter.

      Onder de naam Lege Batterijen is Stibat actief op sociale media door de campagnes ‘hoe leeg kun je zijn?’, de eindejaar campagne en de Stibat bewaarbox B’day Bash. Stibat zet regelmatig spellen, prijsvragen en interessante feitjes op facebook, plaatst filmpjes en animaties op YouTube. Op de televisie had het programma Schoner Nederland tweemaal een item dat is uitgezonden. Verder is Stibat aanwezig op diverse evenementen en beurzen als de AutoRAI en de Huishoudbeurs.

      Hiermee wordt voldaan aan artikel 2, onder h, van de regeling.

    • r. Op grond van artikel 2, onder i, van de regeling dient naast de overeenkomst over een afvalbeheersbijdrage in ieder geval de wijze van rapportage over de voortgang van de punten onder a tot en met d van de regeling, aangegeven te worden.

      Volgens de leidraad dient aangegeven te worden de wijze waarop de informatie wordt verzameld, de frequentie waarmee de informatie wordt verzameld en een schatting van de betrouwbaarheid van de informatie.

      De monitoring van de resultaten van de afvalbeheerstructuur wordt gedaan door Stibat. In een jaarlijkse rapportage wordt verslag gedaan over de behaalde resultaten over het voorgaande jaar op basis van artikel 13 van de Regeling beheer batterijen en accu’s 2008 en de in artikel 2 onder i genoemde punten.

      Hiermee wordt voldaan aan artikel 2, onder i, van de regeling.

    Gelet op het voorgaande en artikel 15.37 van de Wet milieubeheer, mede in het belang van voorzetting van een werkend systeem van inzameling en verwerking van draagbare batterijen met een geografisch landelijke dekking van inzamellocaties en de daarmee gemoeide duidelijkheid en rechtszekerheid voor deelnemende partijen,

BESLUIT

  • I. de Afvalbeheersbijdrage-Overeenkomst Batterijen (ABBO Batterijen, versie 30 juni 2016), inclusief bijlage A, toetredingsovereenkomst Stibat-beheerplan IV met Addendum, bijlage B, Regels voor naleving van de ABBO Batterijen en Bijlage C, overzicht van de deelnemers van Stibat per november 2017 algemeen verbindend te verklaren voor een periode van 5 jaar ingaande vanaf de datum van publicatie van het definitief besluit in de Staatscourant of zoveel eerder als de Overeenkomst voortijdig eindigt.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat

S. van Veldhoven-van der Meer

Van dit besluit zal mededeling gedaan worden in de Staatscourant onder bijvoeging van de tekst van de Overeenkomst.

AFVALBEHEERSBIJDRAGEOVEREENKOMST BATTERIJEN

(ABBO Batterijen)

Stichting Batterijen

Versie 30 juni 2016

Inhoud

Artikel 1: Definities

Artikel 2: Afvalbeheersstructuur

Artikel 3: Afvalbeheersbijdrage

Artikel 4: Afdracht, administratie en overige bepalingen

Bijlage A: Toetredingsovereenkomst Stibat-beheerplan IV

Bijlage B: Regels voor de naleving van de ABBO BatterijenAfvalbeheersbijdrageovereenkomst Batterijen

Afvalbeheersbijdrageovereenkomst Batterijen

De ondergetekenden:

Stichting Batterijen,

en

Producent

Overwegende dat:

  • 1. Producenten van draagbare batterijen en accu’s zich hebben verenigd in Stichting Batterijen ter collectieve uitvoering van hun verplichting ingevolge het Besluit en de Regeling beheer batterijen en accu’s 2008 en individuele overeenkomsten hebben gesloten met andere producenten van draagbare batterijen en accu’s;

  • 2. Stichting Batterijen er voor heeft zorggedragen dat er een landelijk dekkend inzamelsysteem bestaat dat eindgebruikers in staat stelt zich in hun nabijheid te ontdoen van draagbare batterijen en accu’s, die daarna worden gerecycled;

  • 3. Stichting Batterijen er namens de Producenten voor zorgdraagt dat de eindgebruikers volledig zijn (en worden) geïnformeerd omtrent onder meer de mogelijke effecten voor de gezondheid van de mens of voor het milieu van de in batterijen en accu’s gebruikte stoffen; de wenselijkheid dat batterijen en accu’s niet bij het huishoudelijk afval worden gedaan en het belang van gescheiden inzameling van batterijen en accu’s;

  • 4. Stichting Batterijen een systeem heeft voor de financiering van de verplichtingen uit hoofde van het besluit en de regeling beheer batterijen en accu’s 2008, middels de inning van een Afvalbeheersbijdrage bij de Aangesloten Producenten;

  • 5. Een belangrijke meerderheid van de Producenten zich reeds heeft aangesloten bij Stichting Batterijen middels een door hen ondertekende ‘Toetredingsovereenkomst Stibat-Beheerplan IV’. In deze overeenkomst zijn de wederzijdse rechten en verplichtingen vastgelegd;

  • 6. De ondergetekenden willen voorkomen dat andere Producenten van Batterijen, die geen Afvalbeheersbijdrage voldoen, wel gebruik maken van de Afvalbeheersstructuur, tenzij zij zelf een gelijkwaardig systeem voor inzameling en recycling aanbieden en bekostigen of aan zo'n systeem deelnemen;

  • 7. De ondergetekenden deze Afvalbeheersbijdrageovereenkomst Batterijen willen sluiten onder gebruikmaking van de mogelijkheid die artikel 15.36 Wet milieubeheer hen biedt om deze Overeenkomst algemeen verbindend te laten verklaren;

  • 8. Deze Afvalbeheersbijdrageovereenkomst Batterijen mede is ondertekend door Stichting Batterijen aangezien deze verantwoordelijk is voor de collectieve uitvoering van de verplichtingen en haar bestuur de overige Aangesloten Producenten in de bestaande Afvalbeheersstructuur vertegenwoordigt op basis van de digitale handtekening die deze individueel bij Stichting Batterijen Aangesloten Producenten hebben geplaatst bij deze Overeenkomst;

Komen als volgt overeen:

Artikel 1: Definities

In deze overeenkomst hebben met een hoofdletter geschreven woorden de volgende betekenis.

Aangesloten Producenten

Producenten die zich middels ondertekening van de Toetredingsovereenkomst Stibat-Beheerplan IV hebben aangesloten bij Stichting Batterijen.

ABBO Batterijen

Onderhavige Afvalbeheersbijdrageovereenkomst Batterijen.

Afvalbeheersbijdrage

Het bedrag dat individuele Producenten op grond van deze overeenkomst verplicht zijn af te dragen aan Stichting Batterijen ter dekking van de kosten van de Afvalbeheersstructuur.

Afvalbeheersstructuur

De collectieve structuur voor de inname en verwerking van afgedankte Batterijen zoals beschreven in artikel 2 van deze ABBO Batterijen.

Batterijen

Alle draagbare batterijen of accu’s, zoals gedefinieerd in artikel 1 sub b van de Rbba.

Bbba

Besluit beheer batterijen en accu’s 2008.

Chemisch Systeem

Batterijen van een gespecificeerde chemie die Stichting Batterijen voor de Afvalbeheersstructuur en -bijdrage onderscheidt, te weten lithium/lithium-ion Batterijen en overige Batterijen, met uitzondering van de loodhoudende Batterijen.

Ecotest

Een ondersteunende rekentool voor het berekenen van de recyclingefficiency en duurzaamheidprestaties.

Gewichtscategorie

Batterijen behorend tot een Chemisch Systeem en behorende tot een gewichtsklasse (met onder- en bovengrens) of type (knoopcel of overige).

Mededeling

De door Stichting Batterijen op 24 december 2008 ingediende collectieve mededeling ingevolge Bbba artikel 2, die door de Staatsecretaris op 28 mei 2009 is goedgekeurd.

Overeenkomst

De toetredingsovereenkomst Stibat-beheerplan IV, versie december 2014.

Producent

Degene die beroepsmatig, ongeacht de verkooptechniek, batterijen of accu’s, voor het eerst op de markt brengt, zoals gedefinieerd in Bbba artikel 1e.

Rbba

Regeling beheer batterijen en accu’s 2008.

Stichting Batterijen

de stichting Stichting Batterijen, gevestigd in Zoetermeer.

Er zijn ter toelichting cursieve tekstgedeelten opgenomen in de ABBO Batterijen.

Artikel 2: Afvalbeheersstructuur

Artikel 2.1: Mededeling als basis voor de uitvoering

De Mededeling die Stibat heeft ingediend vormt de basis voor de Afvalbeheersstructuur en daarmee voor de uitvoering van deze ABBO Batterijen. De Mededeling omvat een beschrijving van de Afvalbeheersstructuur, destijds ook wel inzamelsysteem genoemd. Producenten kunnen gebruik maken van de Afvalbeheersstructuur.

De belangrijkste kenmerken van de Afvalbeheersstructuur zijn:

  • Een landelijk dekkend inzamelsysteem, met in elke gemeente minimaal 1 inleverpunt per 2.000 inwoners (hierdoor heeft elke gemeente minimaal 1 inleverpunt);

  • Een fijnmazig en efficiënt logistiek systeem voor de ophaling en het verder transport van afgedankte Batterijen;

  • Doelmatige voorlichting van consumenten ter zake het nut de noodzaak van de inzameling van afgedankte Batterijen. Daarbij is en wordt onder andere gebruik gemaakt van internet, landelijke campagnes op TV en Radio, sociale media en aanwezigheid op diverse beurzen en evenementen;

  • Een netwerk van ketenpartners met betrekking tot recycling van Batterijen, die jaarlijks middels onder meer de Ecotest worden gecontroleerd op recyclingefficiëntie en duurzaamheidprestaties.

Artikel 2.2: Overeenkomst als vertrekpunt

De tekst van de Overeenkomst die is ondertekend en voorzien van alle benodigde gegevens vormt het vertrekpunt voor deze ABBO Batterijen en dient hierbij integraal als ingevoegd te worden beschouwd en is opgenomen in bijlage A. Bij strijdigheid van de Overeenkomst met deze ABBO Batterijen prevaleert deze ABBO Batterijen.

Aangetekend wordt dat de Aangesloten Producenten ook opgave doen en Afvalbeheersbijdrage voldoen ter zake van Industriële batterijen van minder dan 1 kg, omdat dit soort batterijen voor de eindgebruikers niet te onderscheiden zijn van Batterijen. Deze ABBO Batterijen ziet uitsluitend op Batterijen (zijnde draagbare batterijen en accu’s).

Artikel 2.3: ABBO Batterijen gericht op financiële waarborg
  • a. Deze ABBO Batterijen voorziet in de financiële basis voor het opzetten, in stand houden en uitvoeren van de Afvalbeheersstructuur. Producenten nemen deel aan de Afvalbeheersstructuur en sluiten zich daartoe aan bij de ABBO Batterijen.

  • b. Stichting Batterijen voldoet, namens de bij de ABBO Batterijen Aangesloten Producenten, collectief aan de op individuele Producenten rustende verplichtingen ingevolge Bbba en Rbba en wil dit ook in de komende jaren blijven doen en zal zich inspannen om een zo hoog mogelijk marktaandeel te blijven vertegenwoordigen.

  • c. De reeds bij Stichting Batterijen Aangesloten Producenten verklaren zich akkoord met deze ABBO Batterijen.

  • d. De Producenten die zich nog niet hebben aangesloten bij Stichting Batterijen dienen zich schriftelijk aan te melden bij Stichting Batterijen met inachtname van de door Stichting Batterijen gestelde of te stellen regels en een Afvalbeheersbijdrage af te dragen aan Stichting Batterijen met inachtname van de regels voor naleving opgenomen in bijlage B.

  • e. Bij niet nakoming van de verplichtingen van de ABBO Batterijen kan Stichting Batterijen een Producent volgens de in bijlage B opgenomen regels aanspreken, een Afvalbeheersbijdrage vaststellen en/of een boete opleggen.

Artikel 2.4: Wijzigingen in regelgeving en beleid

Stichting Batterijen zal implicaties voor de uitvoering van deze ABBO Batterijen ten gevolge van veranderingen in regelgeving, beleid of uitvoering zoveel mogelijk opnemen in nadere beleidsregels en hierover de Producenten informeren. Mocht desondanks ingrijpende wijziging van de tekst van deze ABBO Batterijen nodig zijn, dan zal Stichting Batterijen hierover contact opnemen met de Aangesloten Producenten en met hen over de wijziging te goeder trouw onderhandelen om een resultaat te bereiken dat zoveel mogelijk aansluit bij de intenties en belangen van de Aangesloten Producenten en Stichting Batterijen.

Artikel 3: Afvalbeheersbijdrage

Artikel 3.1: Componenten van de Afvalbeheersbijdrage

Stichting Batterijen hanteert een financieringsstelsel voor de Afvalbeheerstructuur met navolgende componenten:

  • 1. een kapitaaldekkingsstelsel voor de directe verwijderingskosten van Batterijen na het jaar waarop deze voor het eerst op de Nederlandse markt zijn gebracht;

  • 2. een omslagstelsel voor de directe verwijderingskosten van binnen het jaar geretourneerde Batterijen en de totale indirecte kosten;

  • 3. een tegemoetkoming aan de Aangesloten Producenten voor de administratieve kosten die zij moeten maken ter zake van hun periodieke opgave van de door hen voor het eerst beroepsmatig op de Nederlandse markt gebrachte Batterijen. Deze tegemoetkoming is een vast percentage (20%) van de door de betreffende Aangesloten Producent betaalde Afvalbeheersbijdrage.

Dit stelsel zorgt voor een eerlijke en transparante verdeling van de kosten van de Afvalbeheersstructuur. Het zorgt er voor dat Producenten die beroepsmatig Batterijen voor het eerst op de Nederlandse markt brengen, op dát moment zorgdragen voor de financiering van de inzameling en recycling van die Batterijen. Daarbij betalen Producenten direct mee aan de kosten van de Afvalbeheersstructuur.

Artikel 3.2: Hoogte en vaststelling van de Afvalbeheersbijdrage
  • a. Ten behoeve van de financiering van de Afvalbeheersstructuur voldoet iedere Aangesloten Producent aan Stichting Batterijen een Afvalbeheersbijdrage per door hem voor het eerst beroepsmatig op de Nederlandse markt gebrachte Batterij. Iedere Aangesloten Producent doet periodiek opgave van dit aantal per Chemisch Systeem (lithium Batterijen/overige Batterijen) en Gewichtscategorie, middels een afgeschermd online opgaveportaal genaamd MyBatbase NL.

  • c. De hoogte van de Afvalbeheersbijdrage is gedifferentieerd per Chemisch Systeem en Gewichtscategorie. Het tarief wordt door Stichting Batterijen per kalenderjaar als volgt bepaald:

    • i. Elk Chemisch Systeem kent zijn eigen kosten voor de Afvalbeheersstructuur.

    • ii. De totale verwijderingskosten van alle Batterijen worden gesplitst in:

      • Kosten die toewijsbaar zijn aan een Chemisch Systeem (recycling kosten)

      • Kosten die niet toewijsbaar zijn aan een Chemisch Systeem (overige kosten).

    • iii. In de totale verwijderingskosten zijn ook de kosten van dotatie aan/vrijval uit de voorziening begrepen.

    • iv. Van alle op de Nederlandse markt gebrachte Batterijen wordt per Chemisch Systeem het percentage van het totaal vastgesteld.

    • v. De recyclingkosten (de toewijsbare kosten) voor een Chemisch Systeem worden gedragen door het betreffende Chemisch Systeem.

    • vi. De overige kosten (de niet toewijsbare kosten) worden naar rato toegerekend aan het betreffende Chemisch Systeem.

    • vii. Per Chemisch Systeem wordt per Gewichtscategorie het percentage op de Nederlandse markt gebrachte Batterijen vastgesteld.

    • viii. Aan de Batterijen per Chemisch Systeem, per Gewichtscategorie, wordt het percentage (vi) van de totale kosten (v en vi) toegerekend.

    • ix. De totale kosten per Chemisch Systeem per Gewichtscategorie, worden gedeeld door het aantal Batterijen dat op de Nederlandse markt is gebracht van dát Chemisch Systeem in díe Gewichtscategorie. Dit resulteert in een prijs per stuk.

    • x. Om het aantal tarieven te beperken en de administratieve lasten beheersbaar te houden is er voor gekozen om twee tarievenlijsten te hanteren (lithium Batterijen en overige Batterijen). Voor de tariefstelling is per lijst gekozen voor een gewogen gemiddelde per Gewichtscategorie.

    • xi. De onder ix berekende prijs per stuk wordt verhoogd met een percentage van 20% in verband met de onder 3.1.3 genoemde tegemoetkoming.

Publicatie van de Afvalbeheersbijdrage, gedifferentieerd naar Gewichtscategorie zal geschieden via het door Stichting Batterijen beschikbaar gestelde opgavesysteem aan Aangesloten Producenten en voor het overige op de website van Stichting Batterijen. De voor het jaar 2016 geldende tarieven per Gewichtscategorie zijn opgenomen in Bijlage [X].

Jaarlijks kan de Afvalbeheersbijdrage, die voor de start van het kalenderjaar bekend is, worden aangepast aan de actuele kosten en marktomvang. Dit (onder meer) om bovenmatige fondsvorming of (onder) dekking te voorkomen.

De Afvalbeheersbijdrage is gespecificeerd per Batterij. De opgave aan Stichting Batterijen vindt eveneens per Batterij plaats. De opgave van ingebouwde knoopcellen is vereenvoudigd en niet ingedeeld per Chemisch Systeem. Voor loodhoudende Batterijen geldt een Afvalbeheersbijdrage van € 0,–. Voor zo ver deze loodhoudende Batterijen via de Afvalbeheersstructuur worden verwerkt, worden de kosten daarvan gedekt door de opbrengsten van recycling. De tarievenlijst van Stichting Batterijen bevat ook industriële batterijen, die niet onder het bereik vallen van deze ABBO Batterijen.

Artikel 4: Afdracht, administratie en overige bepalingen

Artikel 4.1: Overeenkomst blijft van toepassing

Voor de wijze van afdracht van de Afvalbeheersbijdrage en de bepalingen ten aanzien van de aanmelding, administratie en overige bepalingen die op deze ABBO Batterijen van toepassing zijn wordt verwezen naar de Overeenkomst. Voor de naleving en voor geschillen wordt verwezen naar de regeling zoals opgenomen in bijlage B.

Artikel 4.2: Looptijd van de Overeenkomst

De Overeenkomst kent een onbepaalde looptijd. Aangesloten Producenten kunnen conform paragraaf 4.1 van de Overeenkomst opzeggen tegen het einde van het kalenderjaar met een opzegtermijn van 6 maanden. Gedurende de periode dat de ABBO Batterijen algemeen verbindend is verklaard, kunnen Aangesloten Producenten alleen opzeggen tegen het einde van de looptijd van de algemeen verbindend verklaring. De opzegtermijn van 6 maanden blijft daarbij van kracht.

Ondertekend door:

Stichting Batterijen

Röntgenlaan 7 2719 DX te Zoetermeer, KvK 41154824.

en Spectrum Brands Benelux B.V. en Panasonic Energy Europe N.V.

Bijlage A: Toetredingsovereenkomst Stibat-beheerplan IV

Navolgend is de letterlijke tekst van de Overeenkomst (per december 2014) ingevoegd.

Toetredingsovereenkomst

PARTIJEN:

  • 1. De rechtspersoonlijkheid bezittende stichting Stichting Batterijen, statutair gevestigd te Zoetermeer en kantoorhoudende te Zoetermeer aan het adres Röntgenlaan 7 (2719 DX), ten dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door haar directeur ir. Ing. J.J.C. Bartels- hierna te noemen: 'Stibat';

  • 2. DEELNEMER., gevestigd te XXXXXX, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer NAAM hierna te noemen: 'Deelnemer'.

IN AANMERKING NEMENDE DAT:

I. Deelnemer kennis heeft genomen van het Besluit beheer batterijen en accu’s 2008 en de Regeling beheer batterijen en accu’s 2008 en accepteert dat hij op grond van die regelgeving gehouden is zorg te (laten) dragen voor de inzameling en verwerking van batterijen en accu’s die hij produceert en/of importeert, alsmede ter zake aan het Ministerie van VROM verslag moet uitbrengen en zich aldaar dient te registreren;

II. Stibat een organisatie is, die zich specifiek richt op (het organiseren van) de inzameling en verwerking van batterijen en accu’s;

III. Deelnemer aan zijn verplichtingen op grond van de onder I. genoemde regelgeving (mede) invulling wil geven middels het sluiten van een overeenkomst met Stibat.

KOMEN OVEREEN ALS VOLGT:

  • 1. Deelnemer sluit met Stibat onderhavige Toetredingsovereenkomst op grond waarvan Stibat zich zal inspannen zorg te dragen voor de inzameling en verwerking van batterijen en accu’s in Nederland en invulling zal geven aan de daarbij behorende registratie- en rapportageplicht jegens het Ministerie van VROM en waarbij Deelnemer zich verbindt de daarmede verband houdende kosten aan Stibat te voldoen en Stibat te informeren omtrent de aantallen door hem op de markt gebrachte batterijen en/of accu’s.

  • 2. Deelnemer verklaart zich middels ondertekening van deze Toetredingsovereenkomst ter zake alle door hem in de Toetredingsovereenkomst aangegeven typen batterijen en accu’s contractueel te binden aan Stibat.

  • 3. Onlosmakelijk verbonden aan deze Toetredingsovereenkomst zijn de Voorwaarden bij de Toetredingsovereenkomst Stibat-beheerplan IV. Deelnemer verklaart middels ondertekening van deze Toetredingsovereenkomst kennis te hebben genomen van deze voorwaarden, deze te hebben bestudeerd en met de inhoud daarvan integraal en onvoorwaardelijk akkoord te gaan.

  • 4. Ondertekenaar (Deelnemer) van deze Toetredingsovereenkomst verklaart de onderneming van Deelnemer rechtsgeldig te kunnen vertegenwoordigen, de Pincalculator rechtmatig te gebruiken (de bij Stibat bekende persoon te zijn) en dat de door hem te plaatsen elektronische handtekening voldoet aan de vereisten van art. 3:15a lid 2 BW.

Voorwaarden bij Toetredingsovereenkomst Stibat-beheerplan IV

(versie december 2014)

Inhoudsopgave

§ 0 Preambule

DEEL 1: ALGEMEEN

§ 1 Definities

§ 2 Algemene verplichtingen van Stibat

§ 3 Algemene verplichtingen van de Deelnemer

§ 4 Duur, opschorting en beëindiging van de Overeenkomst

§ 5 Betalingsvoorwaarden

§ 6 Verzuim en boete

§ 7 Beperking aansprakelijkheid Stibat

§ 8 Overige bepalingen

DEEL 2: DRAAGBARE BATTERIJEN EN ACCU’S EN/OF INDUSTRIELE BATTERIJEN EN ACCU’S ≤ 1 KG

§ 9 Bijzondere verplichtingen van Stibat

§ 10 Beheerbijdrage

§ 11 Opgave van verkopen van Batterijen en Accu’s

§ 12 Verificatie

§ 13 Buitenlandregeling

§ 14 Exportregeling

DEEL 3: INDUSTRIËLE BATTERIJEN EN ACCU’S MET EEN GEWICHT > 1 KG

§ 15 Bijzondere bepalingen

§ 16 Opgave van verkopen van Industriële Batterijen en Accu’s

§ 0 Preambule

De stichting Stichting Batterijen (Stibat) geeft sinds 1995 uitvoering aan de verplichting van producenten en importeurs van Batterijen en Accu’s om de door hen voor het eerst Op de markt gebrachte Batterijen en Accu’s in te zamelen en te verwerken. Daartoe heeft Stibat in 1995 namens de toen bij haar aangesloten Deelnemers een Mededeling gedaan aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Met de komst van de nieuwe Richtlijn inzake batterijen en accu's, alsook afgedankte batterijen en accu’s en de daarop gebaseerde Nederlandse wetgeving zal ook een nieuwe Mededeling worden gedaan. Na akkoordbevinding van de overeenkomst en deze voorwaarden blijft (of wordt) u Deelnemer van Stibat en zult u direct voldoen aan alle (nieuwe) regelgeving op het gebied van inzameling en verwerking van Draagbare Batterijen en Accu’s en/of Industriële Batterijen en Accu’s.

Onderhavige voorwaarden maken onlosmakelijk deel uit van de Toetredingsovereenkomst Stibat-beheerplan IV. Deze Overeenkomst biedt de Deelnemer de mogelijkheid zich aan te melden als Deelnemer Draagbare Batterijen en Accu’s en/of Deelnemer Industriële Batterijen en Accu’s. In deze voorwaarden zijn dan ook naast een algemeen deel (dat van toepassing is op alle Deelnemers) ook enkele bijzondere delen opgenomen.

DEEL 1: ALGEMEEN
§ 1 Definities
  • 1. In onderstaand overzicht worden diverse begrippen uitgelegd die in deze voorwaarden worden gebruikt. Ze zullen telkens met een hoofdletter worden weergegeven en kunnen in enkelvoud of in meervoud voorkomen.

    Accu:

    Bron van door rechtstreekse omzetting van chemische energie verkregen elektrische energie, bestaande uit een of meer primaire batterijcellen of uit een of meer secundaire batterijcellen.

    Afgedankte Batterijen of Accu’s:

    Batterijen of Accu’s die afvalstoffen zijn.

    Autobatterij of -accu:

    Batterij of Accu gebruikt voor het starten, de verlichting of het ontstekingsvermogen van een voertuig, niet zijnde een elektrisch voertuig.

    Batterij:

    Bron van door rechtstreekse omzetting van chemische energie verkregen elektrische energie, bestaande uit een of meer primaire batterijcellen of uit een of meer secundaire batterijcellen.

    Batterijpak:

    Set van Batterijen of Accu’s, die onderling verbonden zijn of voorzien zijn van een buitenverpakking, die één complete eenheid vormt en niet is bedoeld om door de eindgebruiker te worden opgedeeld of geopend.

    Beheerbijdrage:

    Een variabele vergoeding die de Deelnemer periodiek verschuldigd is aan Stibat en waarvan de hoogte afhankelijk is van kosten die direct of indirect voortvloeien uit (het organiseren van) de inzameling en de verwerking van Afgedankte Batterijen en Accu’s.

    Deelnemer:

    Degene die beroepsmatig Draagbare Batterijen of Accu’s en/of Industriële Batterijen of Accu’s voor het eerst op de Nederlandse markt brengt en die zich middels akkoordbevinding met de Overeenkomst aansluit bij Stibat.

    Distributeur:

    Degene die beroepsmatig Batterijen of Accu’s levert aan een eindgebruiker.

    Draagbare Batterij of Accu:

    Batterij of Accu, die:

    • 1˚. afgedicht is,

    • 2˚. met de hand kan worden gedragen, en

    • 3˚. geen Industriële Batterij of Accu, of een Autobatterij of -accu is.

    Fabrikant:

    Degene die een Batterij of Accu vervaardigt.

    Hergebruik als materiaal:

    Na een be- of verwerking opnieuw gebruiken van materialen, hetzij voor het oorspronkelijke doel, hetzij voor een ander doel, daaronder niet begrepen de terugwinning van energie.

    Industriële Batterij of Accu:

    Batterij of Accu, die uitsluitend voor gebruik voor industriële of professionele doeleinden is ontworpen of in een elektrisch voertuig wordt gebruikt.

    Inzameling:

    De al dan niet fijnmazige inzameling van Batterijen en Accu’s door Stibat.

    Inzamelpercentage:

    Het percentage dat wordt verkregen door het gewicht van de Afgedankte Draagbare Batterijen en Accu’s, die de Producent Op de markt heeft gebracht en die overeenkomstig artikel 5, eerste en vierde lid van de Regeling beheer batterijen en accu’s 2008, in een bepaald kalenderjaar zijn ingezameld respectievelijk opgehaald, vermenigvuldigd met 3, te delen door het gewicht van alle Draagbare Batterijen en Accu’s die die Producent gedurende dat kalenderjaar en de twee voorgaande kalenderjaren Op de markt heeft gebracht.

    Mededeling:

    Een mededeling aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu als bedoeld in artikel 2 van het Besluit beheer batterijen en accu’s 2008.

    myBatbase NL:

    De online webapplicatie waar de Deelnemer de aantallen door hem voor het eerst op de Nederlandse markt gebrachte Batterijen en Accu’s kan invoeren en waar hij Opgave kan doen voor de ter zake verschuldigde Beheerbijdrage.

    Op de markt brengen:

    Het ter beschikking stellen, al dan niet tegen betaling, aan een derde in Nederland.

    Opgave:

    Een mededeling van de Deelnemer aan Stibat aangaande het aantal door hem in enige periode Op de markt gebrachte Batterijen en/of Accu’s.

    Overeenkomst:

    De digitaal ondertekende Toetredingsovereenkomst Stibat-beheerplan IV, inclusief de daarop van toepassing zijnde voorwaarden, regelingen, bijlagen en de op de website van Stibat gegeven nadere uitleg.

    Producent:

    Degene die beroepsmatig, ongeacht de verkooptechniek, Batterijen of Accu’s, met inbegrip van die welke in apparatuur of voertuigen zijn ingebouwd, voor het eerst Op de markt brengt.

    Stibat:

    Stichting Batterijen te Zoetermeer.

    Stibat-beheerplan IV

    De Mededeling, de Overeenkomst en de uitwerking daarvan.

    Vereveningsfonds:

    Een door Stibat beheerd fonds dat ten doel heeft de verschillen tussen prognoses en de werkelijkheid te egaliseren, teneinde de beheerbijdragen te stabiliseren.

    Verwerking:

    Iedere activiteit die Afgedankte Batterijen en Accu’s ondergaan nadat ze zijn overgedragen aan een inrichting voor het sorteren, het voorbereiden op hergebruik als materiaal of het voorbereiden op verwijdering.

    Voorziening:

    Een door Stibat aangehouden reserve- ring van gelden ter dekking van toekomstige directe kosten van inzameling en verwerking van afgedankte Draagbare Batterijen en Accu’s die vóór 1 januari 2009 en vanaf 1 januari 2011 op de Nederlandse markt zijn gebracht.

§ 2 Algemene verplichtingen van Stibat
  • 1. Stibat verbindt zich jegens de Deelnemer op grond van artikel 2 van het Besluit beheer batterijen en accu’s 2008 namens hem een Mededeling te doen aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De Deelnemer verstrekt aan Stibat tot wederopzegging de onvoorwaardelijke volmacht een dergelijke Mededeling aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu te doen, alsmede dat te doen dat Stibat noodzakelijk acht, ter zake deze Mededeling.

  • 2. Stibat verbindt zich jegens de Deelnemer zich er ten volle voor in te spannen dat de door Stibat ingediende Mededeling zal worden goedgekeurd door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

  • 3. Stibat verbindt zich jegens de Deelnemer, de Deelnemer te (laten) registreren bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu of bij een instantie waaraan deze registratietaak is overdragen (AgentschapNL). De Deelnemer verstrekt aan Stibat tot wederopzegging de onvoorwaardelijke volmacht een dergelijke registratie te doen, alsmede dat te doen dat Stibat noodzakelijk acht, ter zake deze registratie.

  • 4. Stibat verbindt zich jegens de Deelnemer om namens de Deelnemer op grond van artikel 13 van de Regeling beheer Batterijen en Accu’s 2008 aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu verslag te doen. Daarbij geldt dat Stibat uitsluitend verslag kan doen omtrent zaken waar zij kennis van draagt. Indien Stibat voor de verslaglegging informatie behoeft van de Deelnemer, zal de Deelnemer deze op eerste verzoek verstrekken. Het niet verstrekken van de verzochte informatie komt voor rekening en risico van de Deelnemer.

  • 5. Stibat zal zorg dragen voor een goed functionerend bureau, waar de Deelnemer terecht kan met vragen omtrent de inzameling en verwerking van Batterijen en Accu’s.

  • 6. Stibat zal met in achtneming van het bepaalde in Deel 2 en Deel 3 van deze voorwaarden ten behoeve van de Deelnemer zorgdragen voor de inzameling en verwerking van betreffende typen Batterijen en Accu´s.

§ 3 Algemene verplichtingen van de Deelnemer
  • 1. De Deelnemer zal Stibat gevraagd en ongevraagd voorzien van informatie die van belang is voor de correcte naleving van de Overeenkomst en de instandhouding van een collectief systeem ter inzameling en verdere verwerking van Batterijen en Accu’s.

  • 2. De Deelnemer zal de hem verstrekte Pincalculator uitsluitend persoonlijk gebruiken en niet ter beschikking stellen aan derden binnen of buiten de onderneming.

    Indien de Deelnemer een derde binnen zijn eigen onderneming wil machtigen (ook) namens de Deelnemer Opgaven te doen, kan deze Stibat verzoeken voor deze persoon eveneens een persoonlijke Pincalculator te verstrekken. Het verstrekken van een Pincalculator aan een derde buiten de onderneming van de Deelnemer is niet mogelijk, tenzij hieromtrent tussen de Deelnemer en Stibat vooraf nadere bindende afspraken zijn gemaakt.

§ 4 Duur, opschorting en beëindiging van de Overeenkomst
  • 1. Onderhavige Overeenkomst, die is gesloten voor onbepaalde tijd, kan met inachtneming van een opzegtermijn van zes maanden door de Deelnemer worden opgezegd tegen het einde van een kalenderjaar

  • 2. De Overeenkomst kan voorts worden opgezegd in gevallen als vermeld in de paragrafen 6 en 8 van deze Overeenkomst, alsmede ingeval de Deelnemer zijn faillissement aanvraagt of in staat van faillissement wordt verklaard; de onderneming van de Deelnemer wordt geliquideerd; de Deelnemer zijn huidige onderneming staakt; de eigendom van c.q. zeggenschap over de Deelnemer geheel of gedeeltelijk overgaat op een derde partij; op een aanmerkelijk deel van het vermogen van de Deelnemer beslag wordt gelegd, dan wel de Deelnemer anderszins niet langer in staat moet worden geacht de verplichtingen uit deze overeenkomst na te komen, alsmede in het geval Stibat zal worden ontbonden.

  • 3. Omdat een Deelnemer die niet meer verbonden is aan Stibat, geen onder- deel meer uit zal maken van de Mededeling van Stibat, zal Stibat van elke beëindiging (vrijwillig of onvrijwillig) van de Overeenkomst melding doen aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu c.q. de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-inspectie).

  • 4. Stibat heeft voorts te allen tijde het recht haar verplichtingen jegens de Deelnemer op te schorten indien de Deelnemer verzuimt zijn verplichtingen uit hoofde van de Overeenkomst na te komen.

§ 5 Betalingsvoorwaarden
  • 1. Facturen, verzonden aan de Deelnemer ter zake van Beheerbijdrage, administratiekosten of anderszins, dienen uiterlijk binnen dertig dagen na factuurdatum te zijn voldaan. Indien binnen die periode betaling niet heeft plaatsgevonden, zal de Deelnemer in verzuim zijn.

  • 2. Facturen die digitaal worden gecommuniceerd (al dan niet via het door Stibat beschikbaar gestelde opgavesysteem (2013: myBatbase NL), hebben dezelfde juridische status als facturen die per gewone (niet-elektronische) post aan de Deelnemer worden verzonden.

  • 3. Reclamaties ter zake van een aan de Deelnemer verzonden factuur dienen binnen veertien dagen na dagtekening van de betreffende factuur te worden gedaan. Na verloop van deze termijn staat de juistheid van de factuur vast.

§ 6 Verzuim en boete
  • 1. Indien een Deelnemer die daartoe gehouden is, niet tijdig Opgave doet van de door hem Op de markt gebrachte Batterijen en Accu’s of niet tijdig een factuur van Stibat voldoet, is hij van rechtswege in verzuim. Ingeval sprake is van verzuim, zal Stibat maatregelen nemen teneinde de Deelnemer ertoe te bewegen alsnog aan zijn verplichtingen jegens Stibat te voldoen. De kosten die hiermee gemoeid zijn, zullen worden doorbelast aan de Deelnemer. De hoogte van de kosten zal jaarlijks forfaitair worden vastgesteld en worden gepubliceerd via het door Stibat beschikbaar gestelde opgavesysteem (2013: myBatbase NL).

  • 2. Indien een Deelnemer hardnekkig weigert Opgave te doen van de aantallen door hem Op de markt gebrachte Batterijen en Accu’s dan wel weigert deze te corrigeren op instructies van Stibat, zal Stibat overgaan tot schatting van het aantal Op de markt gebrachte Batterijen. De Deelnemer heeft het recht binnen veertien dagen deze schatting aan te vechten onder overlegging van justificatoire bescheiden waaruit volgt dat de schatting onjuist is. Na genoemde periode van veertien dagen zal de schatting worden aangemerkt als correct en zal de Deelnemer dienovereenkomstig worden gefactureerd.

  • 3. Indien de Deelnemer herhaaldelijk zijn verplichtingen uit hoofde van de Overeenkomst niet nakomt, behoudt Stibat zich voorts het recht voor de Overeenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen en hiervan mededeling te doen aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu c.q de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-inspectie).

§ 7 Beperking aansprakelijkheid Stibat
  • 1. Stibat zal bij de uitvoering van haar werkzaamheden in het kader van deze Overeenkomst de grootst mogelijke zorg in acht nemen. Indien echter om welke reden dan ook het handelen van Stibat leidt tot enige schade aan de Deelnemer of derden, zal Stibat voor deze schade niet aansprakelijk zijn. Deelnemer vrijwaart Stibat voor eventuele aanspraken door derden. Indien en voor zover Stibat wel aansprakelijk zou zijn voor eventuele schade, zal deze aansprakelijkheid in ieder geval zijn beperkt tot het bedrag dat door een ter zake afgesloten verzekering wordt gedekt, minus een eventueel eigen risico.

  • 2. Indien Stibat om welke reden dan ook moet beslissen haar dienstverlening aan de Deelnemers (partieel) te staken, zal zij hiervan onverwijld mededeling doen aan de Deelnemers. Stibat zal zich in dat geval inspannen een snelle en afdoende oplossing te vinden voor deze staking. Stibat kan echter nooit aansprakelijk worden gehouden voor schade die ontstaat ten gevolge van deze staking van de dienstverlening.

  • 3. De Deelnemer blijft te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de correcte naleving van zijn verplichtingen uit hoofde van de op hem van toepassing zijnde regelgeving, waaronder zijn registratieplicht, het voeren van een deugdelijke batterijenadministratie en het behalen van het Inzamelpercentage als bedoeld in artikel 6 van de Regeling beheer batterijen en accu’s 2008.

§ 8 Overige bepalingen
  • 1. De Overeenkomst treedt in de plaats van alle eventuele eerdere tussen Stibat en de Deelnemer gesloten overeenkomsten, tenzij uitdrukkelijk van het tegendeel blijk is gegeven.

  • 2. De communicatie (waaronder overeenkomsten) tussen Stibat en de Deelnemer zal uitsluitend geschieden in de Nederlandse taal of de Engelse taal. In geval van verschillen tussen de Nederlandse en Engelse versie, prevaleert de Nederlandse versie.

  • 3. De Deelnemer is niet gerechtigd de Overeenkomst over te dragen aan een derde, dan wel de uitvoering van zijn verplichtingen uit te besteden aan een derde, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Stibat. Stibat kan aan deze toestemming voorwaarden verbinden.

  • 4. Het staat Stibat vrij de Overeenkomst, na een afdoende gemotiveerde beslissing van het bestuur van Stibat, aan te passen met betrekking tot onder meer de hoogte van de Beheerbijdrage, de financiële grenzen ter zake van controle en de wijze waarop het Stibat-beheerplan IV wordt gefinancierd.

  • 5. Bij ingrijpende wijzigingen in de Overeenkomst zal de Deelnemer uiterlijk één maand voor inwerkingtreding daarvan, van deze wijzigingen op de hoogte worden gebracht middels een mededeling aan de bij Stibat bekende tekeningsbevoegde persoon. Tevens zal in het voorkomende geval aan de Deelnemer altijd opnieuw om een digitaal akkoord worden gevraagd. Indien de Deelnemer niet akkoord gaat met de nieuwe Overeenkomst, zal de lopende Overeenkomst worden geacht te zijn beëindigd, tenzij tussen Stibat en de Deelnemer bijzondere afspraken zijn of worden gemaakt.

  • 6. Stibat zal alle gegevens die haar ter beschikking worden gesteld vertrouwelijk behandelen met inachtneming van het Protocol Vertrouwelijke Behandeling.

  • 7. Op de overeenkomst en de daaruit voortvloeiende verbintenissen is uitsluitend Nederlands recht van toepassing. Alle geschillen die verband houden met de toepassing (waaronder, doch niet uitsluitend, het incasseren van Beheerbijdragen) of interpretatie van deze Overeenkomst zullen uitsluitend worden voorgelegd aan de bevoegde rechter in het arrondissement Rotterdam, tenzij Stibat met inachtneming van de wettelijke competentieregels kiest voor een andere bevoegde rechtbank.

DEEL 2: DRAAGBARE BATTERIJEN EN ACCU’S EN/OF INDUSTRIELE BATTERIJEN EN ACCU’S ≤ 1 KG
§ 9 Bijzondere verplichtingen van Stibat
  • 1. Stibat verbindt zich jegens de Deelnemer zich ten volle in te spannen in ieder geval het wettelijke minimale Inzamelpercentage van Draagbare Batterijen en Accu’s te realiseren. Bij de inzameling van batterijen en accu’s ≤ 1 kg is het niet mogelijk om onderscheid te maken tussen Draagbare en Industriële batterijen en accu’s. Voor deze aan het inzamelsysteem aangeboden Industriële batterijen en accu’s ≤ 1 KG geldt ook een wettelijke terugneemplicht. Stibat draagt zorg voor de verdere verwerking van de batterijen en accu’s volgens de daartoe gestelde normen.

  • 2. Stibat zal zorg dragen voor het in stand houden van een systeem van inzamelpunten voor Draagbare Batterijen en Accu’s in de nabijheid van de eindgebruikers, waarbij rekening zal worden gehouden met de bevolkingsdichtheid.

  • 3. Stibat zal zorgdragen voor voldoende financiële middelen en zekerheidsstellingen teneinde het systeem in stand te kunnen houden. Daartoe zal Stibat onder meer een Voorziening in stand houden ter dekking van de directe kosten van inzameling en verwerking (de directe verwijderingskosten) van de Afgedankte Batterijen en Accu’s die na het jaar waarop deze op de markt zijn gebracht, door Stibat worden ingezameld en worden verwerkt. Voor deze Voorziening neemt Stibat een terugkomperiode (zijnde de periode gelegen tussen het op de markt brengen van een Batterij of Accu en de inzameling daarvan) van 8 jaar als uitgangspunt.

  • 4. Stibat is met de Belastingdienst overeengekomen dat ter voorkoming van fluctuaties in de beheerbijdrage, jaarlijks het verschil tussen de prognose en de werkelijkheid (het totale exploitatieresultaat) kan worden toegevoegd of worden onttrokken aan een Vereveningsfonds. Dit Vereveningsfonds wordt iedere 5 jaar (voor het eerst op 1 januari 2014) op nihil gesteld. Een surplus zal naar rato worden uitgekeerd aan de Deelnemers. Een tekort zal naar rato worden doorbelast aan de Deelnemers.

  • 5. Stibat zal zorg dragen voor een systeem waarbij – al dan niet steekproefsgewijs – wordt gecontroleerd of de individuele Deelnemers correct opgeven hoeveel Draagbare Batterijen en Accu’s en/of Industriële Batterijen en Accu’s met een gewicht ≤ 1 kg, zij als Deelnemer voor het eerst Op de markt hebben gebracht.

§ 10 Beheerbijdrage
  • 1. Ten behoeve van de financiering van het Stibat-beheerplan IV zal de Deelnemer aan Stibat een Beheerbijdrage voldoen per door hem voor het eerst Op de markt gebrachte Draagbare Batterij en Accu en/of Industriële Batterij en Accu met een gewicht ≤ 1 kg.

  • 2. De hoogte van de Beheerbijdrage is gedifferentieerd naar type Batterij en Accu en wordt door Stibat vastgesteld en waar nodig bijgesteld in verband met wijziging in de kosten of regelgeving. Publicatie van de Beheerbijdrage, gedifferentieerd naar type Batterij en Accu en het daarbij behorende gewicht zal onder meer geschieden via het door Stibat beschikbaar gestelde opgavesysteem (2013: myBatbase NL).

  • 3. In geval van verhoging van de Beheerbijdrage met meer dan 5% (exclusief de invloed van de verrekening als bedoeld in § 9 lid 4) heeft de Deelnemer het recht de Overeenkomst met inachtneming van een opzegtermijn van 3 maanden op te zeggen. Opzegging dient alsdan te geschieden binnen een periode van 2 weken na datum bekendmaking van de nieuwe Beheerbijdrage. Gedurende de drie maanden van de opzegging, zal voor de Deelnemer de oude Beheerbijdrage gelden. § 4 van deze voorwaarden blijft ook in deze situatie onverkort van toepassing.

  • 4. Bij elke beëindiging van toetreding (om welke reden dan ook) heeft te gelden dat Stibat de verplichting heeft om gedurende de vastgestelde verblijftijd (nu zeven jaren) na het jaar van uittreding zorg te dragen voor de inzameling en verwerking van Draagbare Batterijen en Accu’s, alsmede de Industriële Batterijen en Accu’s met een gewicht ≤ 1 kg die door Deelnemer tijdens zijn aansluiting bij Stibat voor het eerst door hem op de markt zijn gebracht en terzake te rapporteren aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dit laat onverlet de verplichting die Stibat heeft jegens de uitgetreden deelnemer om gedurende twee jaren na het jaar van diens uittreding het wettelijke inzamelpercentage te realiseren ten aanzien van het aantal Draagbare Batterijen en Accu’s, dat door Deelnemer tijdens zijn aansluiting bij Stibat voor het eerst door hem op de markt is gebracht, alsmede zorg te dragen voor de verwerking van in die periode door Deelnemer op de markt gebrachte Industriële Batterijen en Accu’s met een gewicht ≤ 1 kg, die bij de inzameling worden aangetroffen en terzake te rapporteren aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

  • 5. De Deelnemer verbindt zich jegens Stibat onherroepelijk in te staan voor de kosten, anders dan de directe kosten die reeds gedekt zijn door de Voorziening, die verband houden met de inzameling en verwerking van de batterijen en accu’s als bedoeld in lid 4 en zal op eerste verzoek van Stibat deze kosten aan Stibat voldoen. Deze kosten die niet door de Voorziening worden afgedekt, worden jaarlijks naar rato aan de Deelnemers doorbelast. Voor de uitgetreden Deelnemer geldt dat terzake direct zal worden afgerekend, waarbij de historische gegevens (het op de markt gebrachte gewicht) van het jaar voorafgaande aan het jaar van beëindiging en van het jaar daarvoor voor respectievelijk 2/3 en 1/3 worden meegenomen voor de berekening. Op basis daarvan wordt het aandeel vastgesteld dat de uitgetreden Deelnemer heeft in de indirecte kosten die Stibat volgens haar prognose dient te maken in de 2 jaren volgend op het kalenderjaar waarin de deelnemer is uitgetreden. De prognoses, die door Stibat worden gemaakt, zijn bindend.

§ 11 Opgave van verkopen van Batterijen en Accu’s
  • 1. Teneinde de door de Deelnemer af te dragen Beheerbijdrage te kunnen vaststellen, doet de Deelnemer aan Stibat Opgave van alle door hem voor het eerst Op de markt gebrachte Draagbare Batterijen en Accu’s en/of Industriële Batterijen en Accu’s met een gewicht ≤ 1 kg, en staat hij ervoor in dat zijn Opgaven steeds juist en volledig zullen zijn. Correcties op opgaven zijn voor de Deelnemer mogelijk tot uiterlijk 5 maanden na het verstrijken van het kalenderjaar waarop de correcties zien. Na genoemde periode staat de opgave voor de Deelnemer vast en kan deze niet meer door de Deelnemer worden aangepast.

  • 2. Opgaven dienen telkenmale tijdig te worden gedaan, dat wil zeggen uiterlijk binnen twee weken na afloop van de (overeengekomen) periode waarop de Opgave betrekking heeft. Indien niet tijdig Opgave wordt gedaan, is de Deelnemer in verzuim.

  • 3. Stibat kan het de Deelnemer die daarom verzoekt, onder voorwaarden toestaan de Opgavefrequentie aan te passen. De voorwaarden waaronder zulks kan geschieden, zullen worden gepubliceerd via het door Stibat beschikbaar gestelde opgavesysteem (2013: myBatbase NL)

  • 4. Voor de Opgave dient de Deelnemer uitsluitend gebruik te maken van het door Stibat beschikbaar gestelde opgavesysteem (2013: myBatbase NL).

§ 12 Verificatie
  • 1. De Deelnemer is gehouden Stibat in de gelegenheid te stellen diens Opgaven te (laten) verifiëren, zodat de juistheid en volledigheid van het aantal door de Deelnemer voor het eerst Op de markt gebrachte Draagbare Batterijen en Accu’s en/of Industriële Batterijen en Accu’s kunnen worden vastgesteld.

  • 2. Stibat maakt bij haar verificatie gebruik van de navolgende controle- instrumenten:

    Desktopreview: Dit is een onderzoek dat door de Stibat-accountant wordt uitgevoerd op documenten die de Deelnemer op verzoek aan deze accountant heeft verstrekt. Dit onderzoek is gericht op het totstandkomingsproces van de Opgave en de betrouwbaarheid ten aanzien van de juistheid en volledigheid van de Opgave.

    Controlebezoek: Dit controlebezoek vindt plaats bij de Deelnemer zelf. Voor dit onderzoek wordt de Deelnemer bezocht door de Stibat-accountant. De controle is gericht op het totstandkomingsproces van de Opgave en de betrouwbaarheid ten aanzien van de juistheid en volledigheid van de Opgave.

    De mogelijkheid bestaat dat zowel een desktopreview als een controle- bezoek bij de Deelnemer zelf plaatsvindt.

  • 3. De onder lid 2 van deze paragraaf genoemde verificatiemethoden vinden niet plaats indien de Deelnemer een Beheerbijdrage afdraagt boven een jaarlijks te bepalen drempelbedrag (2013: € 10.000,-) én ervoor kiest om binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar van de Deelnemer een door een externe, certificeringsbevoegde accountant een accountantsverklaring over dat boekjaar te laten afleggen inzake de juistheid en volledigheid van de Beheerbijdrage. De accountantsverklaring zal de juistheid en volledigheid van de door de Deelnemer opgegeven hoeveelheden moeten waarborgen. Stibat zal de accountant voorzien van instructies en zal het recht hebben het dossier te laten verifiëren door de Stibat-accountant. De Stibat-accountant zal aan Stibat rapport uitbrengen van zijn bevindingen.

  • 4. De Deelnemer met een jaarlijkse afdracht aan Beheerbijdrage boven een jaarlijks te bepalen drempelbedrag (2013: € 10.000,-) die kiest voor de optie een accountantsverklaring te laten afleggen, ontvangt van Stibat hiervoor een tegemoetkoming. De hoogte van deze tegemoetkoming, alsmede het voor dat jaar geldende drempelbedrag wordt gepubliceerd via het door Stibat beschikbaar gestelde opgavesysteem (2013: myBatbase NL).

    De kosten van verificatie door Stibat komen ten laste van Stibat, tenzij blijkt dat de Deelnemer eventuele verbeterpunten niet binnen redelijke termijn heeft opgelost en dat om die reden een herhalingscontrole noodzakelijk is. In dat geval komen de kosten voor de herhalingscontrole voor rekening van de Deelnemer.

  • 5. Indien uit de verificatie (of op een andere wijze) volgt dat de Opgave niet (steeds) juist en volledig is gedaan, zal Stibat te harer keuze óf overgaan tot een correctie óf overeenkomstig het bepaalde in § 6 lid 2 overgaan tot schatting van het aantal Op de markt gebrachte batterijen en op grond daarvan een eventueel tekort aan betaalde beheerbijdrage alsnog in rekening brengen. Daarbij geldt voor Stibat geen termijn waarbinnen zulks mogelijk is. Indien blijkt dat de Deelnemer bij het doen van Opgave te kwader trouw heeft gehandeld, behoudt Stibat zich het recht voor de Overeenkomst met de Deelnemer met onmiddellijke ingang op te zeggen en hiervan mededeling te doen aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu c.q. de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-inspectie). Beëindiging van de Overeenkomst laat de betalingsverplichting(en) jegens Stibat onverlet.

§ 13 Buitenlandregeling
  • 1. Een Deelnemer kan Stibat verzoeken zijn Opgaven die betrekking hebben op directe leveringen door een buitenlandse toeleverancier binnen de Europese Unie, te laten verzorgen door deze toeleverancier. De Deelnemer die van deze mogelijkheid gebruik wenst te maken, kan hiertoe samen met de betreffende toeleverancier een verzoek indienen bij Stibat, die hierop een beslissing zal nemen. Stibat kan aan haar eventuele toestemming (nadere) voorwaarden verbinden.

§ 14 Exportregeling
  • 1. Indien een eerste afnemer van de Deelnemer de aan hem geleverde Batterijen en Accu’s exporteert buiten Nederland, bestaat voor de Deelnemer onder voorwaarden de mogelijkheid de Beheerbijdrage verbonden aan deze (partij) Batterijen en Accu’s te verrekenen met de te betalen Beheerbijdrage aan Stibat. Deze voorwaarden luiden als volgt.

    • a) Het dient te gaan om een eerste afnemer die de Batterijen en Accu’s exporteert.

    • b) Verrekening van Beheerbijdrage is eerst toegestaan op het moment dat de Deelnemer beschikt over deugdelijke bescheiden in zijn administratie waaruit de werkelijke export door de eerste afnemer blijkt.

    • c) Verrekening van Beheerbijdrage op grond van dit artikel is uitsluitend toegestaan aan de Deelnemer die de betreffende Batterijen en Accu’s voor het eerst Op de markt heeft gebracht. De afnemer als bedoeld in sub a van dit lid, komt dit recht niet toe.

    • d) Verrekening van Beheerbijdrage op grond van dit artikel dient uiterlijk plaats te vinden binnen 5 maanden na afloop van het kalenderjaar waar- in de export buiten Nederland heeft plaatsgevonden. Verrekeningen die vallen buiten de gestelde termijn zijn niet toegestaan en worden door Stibat niet in behandeling genomen.

  • 2. Indien uit controle volgt dat de Deelnemer ten onrechte, in strijd met bovenvermelde voorwaarden, tot verrekening is overgegaan, zal Stibat achteraf deze verrekening als onterecht gedaan aanmerken en komt de in mindering gebrachte afdracht aan Beheerbijdrage alsnog voor rekening van de Deelnemer.

DEEL 3: INDUSTRIËLE BATTERIJEN EN ACCU’S MET EEN GEWICHT > 1 KG
§ 15 Bijzondere bepalingen
  • 1. Indien de Deelnemer (tevens) is aan te merken als Producent van Industriële Batterijen en Accu’s, geldt dat Stibat voor deze Deelnemer tevens een logistiek systeem in stand zal houden voor het ophalen van de Industriële Batterijen en Accu’s die de Deelnemer heeft ingenomen van de eindgebruiker van dergelijke Batterijen en Accu’s. Ophalen van dergelijke Batterijen en Accu’s bij de relatie van de Deelnemer is eveneens mogelijk op verzoek en in opdracht van de Deelnemer.

  • 2. De kosten voor de inzameling en verwerking van de op te halen Industriële Batterijen en Accu’s zullen, voor zover deze niet zijn gefinancierd door middel van een beheerbijdrage, achteraf worden doorbelast aan de betreffende Deelnemer aan de hand van een vooraf opgestelde en door de Deelnemer geaccordeerde prijsopgave.

  • 3. De Deelnemer Industriële Batterijen en Accu’s zal Stibat in de gelegenheid stellen deze Batterijen en Accu’s periodiek of op afroep op te halen en ter zake instructies van Stibat over te nemen. De Deelnemer verklaart dat de opslag van de Afgedankte Industriële Batterijen en Accu’s minimaal zal geschieden volgens de daartoe gestelde wettelijke normen. Stibat is te allen tijde gerechtigd niet tot ophalen over te gaan indien mocht blijken (of het vermoeden bestaat) dat niet wordt voldaan aan de gestelde normen.

  • 4. Stibat behoudt zich het recht voor te beslissen per direct het ophalen van Industriële Batterijen en Accu’s tijdelijk of blijvend te staken. Indien Stibat voornemens is hiertoe over te gaan, is de Deelnemer gerechtigd de Overeenkomst voor het deel Industriële Batterijen en Accu’s per direct op te zeggen. Wijzigingen ter zake zullen worden gecommuniceerd via het door Stibat beschikbaar gestelde opgavesysteem (2013: myBatbase NL).

§ 16 Opgave van verkopen van Industriële Batterijen en Accu’s
  • 1. De Deelnemer is wettelijk gehouden Opgave te doen aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu ter zake van alle door hem voor het eerst Op de markt gebrachte Industriële Batterijen en Accu’s. Voor de Deelnemer geldt dat Stibat de uitvoering van deze rapportageverplichting op zich heeft genomen.

  • 2. Teneinde Stibat in de gelegenheid te stellen namens de Deelnemer periodiek te rapporteren aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, doet de Deelnemer uiterlijk binnen twee weken na afloop van de (overeengekomen) periode waarop de Opgave betrekking heeft, aan Stibat Opgave van alle door hem voor het eerst Op de markt gebrachte Industriële Batterijen en Accu’s. Indien niet tijdig Opgave wordt gedaan, is de Deelnemer in verzuim.

  • 3. De Deelnemer staat in voor de juistheid en volledigheid van zijn Opgave aan Stibat. § 12 van deze voorwaarden (verificatie) is van overeenkomstige toepassing.

    Correcties op opgaven zijn voor de Deelnemer mogelijk tot uiterlijk 5 maanden na het verstrijken van het kalenderjaar waarop de correcties zien. Na genoemde periode staat de Opgave voor de Deelnemer vast en kan deze niet meer door de Deelnemer worden aangepast.

  • 4. Stibat kan de Deelnemer die daarom verzoekt, onder voorwaarden toestaan de Opgavefrequentie aan te passen. De voorwaarden waaronder zulks kan geschieden, zullen worden gepubliceerd via het door Stibat beschikbaar gestelde opgavesysteem (2013: myBatbase NL).

  • 5. Bij de Opgave dient de Deelnemer uitsluitend gebruik te maken van de het door Stibat beschikbaar gestelde opgavesysteem (2013: myBatbase NL). Stibat zal voor het gebruik van het door Stibat beschikbaar gestelde opgavesysteem (2013: myBatbase NL) een gebruiksvergoeding vragen aan de Deelnemer. De hoogte van de gebruiksvergoeding wordt gepubliceerd via het door Stibat beschikbaar gestelde opgavesysteem (2013: myBatbase NL).

Addendum bij de Voorwaarden bij Toetredingsovereenkomst Stibat-beheerplan IV

Op grond van de voorwaarden bij de Toetredingsovereenkomst Stibat Beheerplan IV, dient Stichting Batterijen Producenten te informeren omtrent wijzigingen in de overeenkomst.

Stichting Batterijen zorgt al sinds 1995 voor de inzameling en verwerking van door de aangesloten producenten op de markt gebrachte batterijen. Dat brengt kosten met zich mee; deze worden gedekt door een beheerbijdrage, die iedere deelnemer betaalt voor elke batterij die hij op de markt brengt. Ter dekking van de directe kosten van inzameling en verwerking hanteert Stichting Batterijen een kapitaaldekkingsstelsel (zekerheidsstelling in de vorm van een voorziening). De berekening van de voorziening is vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst tussen Stichting Batterijen en de Belastingdienst.

Stichting Batterijen heeft een (toetredings-)overeenkomst met de bij haar aangesloten producenten (deelnemers) om namens hen invulling te geven aan de wettelijke producentenverplichting, waaronder het voldoen aan het wettelijk minimum inzamelpercentage van 2016 (45%).

De verwijzing naar het wettelijk inzamelpercentage van 2016 is in de vaststellingsovereenkomst met de Belastingdienst vastgelegd.

Omdat 2016 inmiddels achter ons ligt, is er aanleiding voor Stichting Batterijen om vast te stellen wat dat betekent voor de verplichting van Stibat jegens haar deelnemers vanaf 2017 en in de (toetredings-) overeenkomst transparant vast te leggen hoe Stichting Batterijen aan die verplichting blijft voldoen.

Het wettelijk inzamelpercentage van 2016 (45%) realiseert Stichting Batterijen al sinds 2015; de praktijk is dus al meerdere jaren gebaseerd op het bestaan van een resultaatverbintenis. Met dat percentage wordt dan ook al rekening gehouden in de omvang van de bestaande zekerheidstelling. Ook is dit percentage reeds in de vaststellingsovereenkomst met de Belastingdienst vastgelegd. In de toetredingsovereenkomst staat het door Stichting Batterijen, namens haar deelnemers, te realiseren percentage echter minder expliciet als verplichting benoemd. Om volledig transparant te blijven met betrekking tot de in rechte afdwingbare verplichtingen van Stichting Batterijen, wordt dit in een Addendum bij de toetredingsovereenkomst vastgelegd.

Gevolgen voor de Producenten

Met dit Addendum beoogd Stichting Batterijen duidelijkheid te verschaffen aan haar deelnemers met betrekking tot haar verplichting om ook vanaf 2017 namens de aangesloten producenten het wettelijk inzamelpercentage van 2016 (45%) te blijven realiseren. De grondslagen van de voorziening, zoals deze zijn vastgelegd in de vaststellingsovereenkomst met de Belastingdienst worden ongewijzigd voortgezet.

Wijzigingen bij de voorwaarden bij Toetredingsovereenkomst

Bovenstaande leidt tot een beperkte niet ingrijpende wijziging/verduidelijking van § 9.1 en 9.3: De aanvullingen zijn in de tekst onderstreept (overige tekst ongewijzigd).

§ 9 Bijzondere verplichtingen van Stibat

  • 1. Stibat verplicht zich jegens de Deelnemer in ieder geval om ook vanaf 2017 het voor 2016 geldende wettelijke minimale Inzamelpercentage (45%) van Draagbare Batterijen en Accu’s te blijven realiseren. Bij de inzameling van batterijen en accu’s ≤ 1 kg is het niet mogelijk om onderscheid te maken tussen Draagbare en Industriële batterijen en accu’s. Voor deze aan het inzamelsysteem aangeboden Industriële batterijen en accu’s ≤ 1 KG geldt ook een wettelijke terugneemplicht. Stibat draagt zorg voor de verdere verwerking van de batterijen en accu’s volgens de daartoe gestelde normen.

  • 2. Stibat zal zorgdragen voor voldoende financiële middelen en zekerheidsstellingen teneinde het systeem in stand te kunnen houden.

    Daartoe zal Stibat onder meer een Voorziening in stand houden ter dekking van de directe kosten van inzameling en verwerking (de directe verwijderings-kosten) van de Afgedankte Batterijen en Accu’s die na het jaar waarop deze op de markt zijn gebracht, door Stibat worden ingezameld en worden verwerkt. Voor deze Voorziening neemt Stibat een terugkomperiode (zijnde de periode gelegen tussen het op de markt brengen van een Batterij of Accu en de inzameling daarvan) van 8 jaar als uitgangspunt, alsmede het inzamelpercentage gebaseerd op de wettelijke norm, zoals benoemd onder § 9 art 1.

Bijlage B: Regels voor de naleving van de ABBO Batterijen

Producenten zijn gehouden tot nakoming van de verplichtingen die voortkomen uit de ABBO Batterijen. Artikel 2.3, sub e ABBO stelt Stibat in staat om nakoming af te dwingen met inachtname van de volgende regels.

1. Informatieplicht en afdracht Afvalbeheersbijdrage
  • 1.1 § 10, 11 en 12 Overeenkomst bepaalt dat de Producent gehouden is Afvalbeheersbijdrage te voldoen, alsmede op hem de verplichting rust om opgave te doen van alle door hem voor het eerst op de Nederlandse markt geplaatste batterijen.

  • 1.2 Stibat is op grond van § 12 gerechtigd de opgaven die de Producent heeft gedaan te laten verifiëren. Indien uit de verificatie (of op een andere wijze) volgt dat de opgave niet (steeds) juist en volledig is gedaan kan Stibat overgaan tot een correctie of schatting, als nader uitgewerkt in § 12.6 Overeenkomst.

2. Verzuimregeling Aangesloten Producenten
  • 2.1 Indien een aangesloten Producent niet tijdig opgave doet van de door hem voor het eerst op de Nederlandse markt gebracht Batterijen of niet tijdig een factuur van Stibat voldoet, is hij van rechtswege in verzuim en geldt ook voor het overige het bepaalde in § 6 Overeenkomst.

3. Regeling voor Producenten die weigeren zich aan te sluiten
  • 3.1 Een Producent die weigert deel te nemen aan de ABBO, terwijl deze ter zake geen ontheffing heeft verkregen, zal door Stibat worden aangeschreven en de kans geboden om binnen 14 dagen zich alsnog te committeren aan de Afvalbeheersstructuur. Mocht deze Producent weigerachtig blijven, verbeurt deze een boete van minimaal € 1.000,- met een maximum van 100% van het bedrag dat deze jaarlijks verschuldigd is aan Afvalbeheersbijdrage. Artikel 2.4 ABBO is ook van toepassing op niet aangesloten Producenten.

  • 3.2 Een Producent die weigert deel te nemen aan de ABBO en die (derhalve) ten onrechte over enige periode geen Afvalbeheersbijdrage heeft voldaan, is ook over de voorafgaande periode dat op hem de ABBO van toepassing was, Afvalbeheersbijdrage verschuldigd afhankelijk van het aantal door hem over de afgelopen jaren voor het eerst op de Nederlandse markt afgezette Batterijen. Paragaaf 6.2 en 12.6 Overeenkomst zijn hierop nadrukkelijk van toepassing.

  • 3.3 Indien een Producent die weigert deel te nemen aan de ABBO niet binnen 30, respectievelijk 45 dagen een opgelegde boete betaalt of de verplichtingen niet alsnog nakomt, kan de boete worden verhoogd met 50% respectievelijk 100%.

  • 3.4 Indien een Producent die weigert deel te nemen aan de ABBO niet binnen 60 dagen een opgelegde boete betaalt of de verplichtingen niet alsnog nakomt, kan Stibat de vordering overdragen aan een bureau ter verdere incasso en/of voorleggen aan de bevoegde rechter in het arrondissement Rotterdam. De (incasso)kosten komen alsdan volledig voor rekening en risico van de Producent.

  • 3.5 Het voldoen van een boete die is opgelegd conform deze regels voor naleving van de ABBO Batterijen ontslaat de betreffende Producent (die weigert deel te nemen aan de ABBO) ook voor het overige niet van de verplichting te voldoen aan op hem rustende verplichtingen onder de ABBO Batterijen.

4. Geschillen
  • 4.1 Geschillen die voortkomen uit de regels voor de naleving of de uitvoering van de ABBO Batterijen zullen worden behandeld volgens paragraaf 8.7 van de Overeenkomst.

Naar boven