Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 29 oktober 2018, nr. 2018-822135, houdende aanpassing van de Regeling tarieven veiligheidsonderzoeken

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Defensie,

Gelet op artikel 9a van de Wet veiligheidsonderzoeken;

Besluit:

ARTIKEL I

In de Regeling tarieven veiligheidsonderzoeken komt artikel 2 als volgt te luiden:

Artikel 2

  • 1. Voor het verrichten van een veiligheidsonderzoek op A-niveau is de werkgever een tarief van € 4.020,– verschuldigd.

  • 2. Voor het verrichten van een veiligheidsonderzoek op B-niveau is de werkgever een tarief van € 1.318,– verschuldigd.

  • 3. Voor het verrichten van een veiligheidsonderzoek op C-niveau is de werkgever een tarief van € 876,– verschuldigd.

  • 4. Voor het verrichten van een veiligheidsonderzoek burgerluchtvaart (BL) is de werkgever een tarief van € 132,– verschuldigd.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2019.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

TOELICHTING

Op 1 september 2015 is de Regeling tarieven veiligheidsonderzoeken in werking getreden. Jaarlijks wordt bezien of de in die regeling vastgestelde tarieven aanpassing behoeven. Met de onderhavige regeling worden de tarieven in de Regeling tarieven veiligheidsonderzoeken aangepast.

De tarieven voor veiligheidsonderzoeken van de AIVD en MIVD zijn gebaseerd op een integraal en reëel kostprijsmodel van de AIVD, waarin de kosten die gemoeid zijn met de uitvoering van veiligheidsonderzoeken zijn meegenomen. De AIVD en MIVD hanteren voor vergelijkbare onderzoeken dezelfde tarieven.

De kostprijs 2019 is voor de A-onderzoeken is € 66 (+2%) en voor de B-onderzoeken € 23 hoger (+2%) dan het tarief 2018. De voornaamste reden voor de hogere kostprijs heeft te maken met de gestegen loonkosten, de kosten van een tijdelijke formatie-uitbreiding om de structureel hoge werkvoorraad binnen de wettelijke behandeltermijn te kunnen verwerken en de toename in de toerekenbare bestedingsplannen van andere AIVD-directies. Dit geldt bij alle veiligheidsonderzoeken op A, B en C-niveau.

De kostprijs 2019 voor de C-onderzoeken is € 31 (3,6%) hoger dan het tarief voor 2018. Met gelijkblijvende volumes, het aantal verwachte aanvragen is nagenoeg onveranderd, zijn de eerdergenoemde stijging van loonkosten en toerekenbare bestedingsplannen de belangrijkste oorzaak van deze prijsstijging.

De kostprijs 2019 voor de BL-onderzoeken is € 36 hoger (+38%) dan het tarief 2018. De reden voor de hogere kostprijs is met name het gegeven dat de Koninklijke Marechaussee met de ingang van 1 januari 2019 de personeels- en overheadkosten verbonden aan de uitvoering in mandaat van veiligheidsonderzoeken doorbelast aan de AIVD. Daarnaast is de verwachting dat het aantal aanvragen voor de burgerluchtvaart met bijna 30% zal toenemen hetgeen meer personeelscapaciteit zal vragen van de AIVD.

De met de onderhavige regeling vastgestelde tarieven worden toegepast op initiële of herhaalonderzoeken die op of na 1 januari 2019 zijn aangemeld. De datum poststempel op een ingezonden aanvraag is daarbij bepalend.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

Naar boven