Verkeersbesluit Parkeerverboden Brouwerstraat, Dollardlaan, Vogelzand, Middelzand, Bassingracht

Logo Den Helder

Kenmerk: AU18.09556 / Stadsbeheer

 

Burgemeester en Wethouders van Den Helder;

daartoe bevoegd ingevolge artikel 18, lid 1d, van de Wegenverkeerswet;

bevoegd tot het nemen van dit verkeersbesluit.

Overwegen ten aanzien van het besluit

Op de Brouwerstraat zitten verschillende garages. Bij één garage is er melding gemaakt, dat bij geparkeerde auto’s langs de overzijde van de straat, onvoldoende ruimte voor de eigenaar overblijft om de draai met een voertuig te maken. Andere belanghebbenden hebben overigens aangegeven dat er wel voldoende ruimte is. Na een analyse blijkt dat er slechts 2 meter 80 overblijft, onvoldoende voor de draai van een personenauto. Ook de verkeersadviseur van de politie adviseert om een parkeerverbod in te stellen, vanwege de bovengenoemde reden. Om de vrijheid van verkeer te waarborgen moet plaatselijk een parkeerverbod over 5 meter worden ingesteld, zodat de garage voldoende toegankelijk blijft.

Voor de Dollardlaan geldt feitelijk hetzelfde als voor de Brouwerstraat: doordat er tegenover de garage voertuigen worden geparkeerd kan de garage op de kavel van Dollardlaan 124 niet optimaal worden gebruikt. Door tegenover de garage een parkeerverbod in te stellen moet het mogelijk zijn om de bocht beter te kunnen maken, zodat men de garage beter in- en uit kan rijden. Om dus de vrijheid van verkeer te waarborgen moet plaatselijk een parkeerverbod over 20 meter worden ingesteld, zodat de garage en de toegangsstraat voldoende toegankelijk blijven.

Op de kruising van Vogelzand, Middelzand en Breewijd heeft recent een herinrichting plaatsgevonden. In de nieuwe situatie is er langs de Breewijd een fietspad aangelegd. Hierdoor zijn er nieuwe invoegstroken voor de fiets op de Vogelzand en Middelzand aangelegd. Deze stroken sluiten niet goed aan op de nieuwe situatie, waardoor er regelmatig geparkeerde auto’s op de uitvoegstrook van de fiets staan. Om de uitvoegstroken vrij te houden van auto’s is het wenselijk om over een lengte van 5 meter een parkeerverbod in te stellen. Zodoende kunnen fietsers veiliger aan het verkeer deelnemen.

Op de Bassingracht, tussen de woningen van huisnummer 62 en 67, zit een steeg. Deze steeg wordt regelmatig door fietsers en brommers gebruikt. Deze verkeersdeelnemers kunnen, door geparkeerde auto’s, de openbare weg niet goed bereiken. Het is wenselijk om een parkeerverbod van 3 meter aan te leggen, zodat de openbare rijbaan beter toegankelijk wordt.

Voor alle drie locaties is het wenselijk om een parkeerverbod in te stellen. Hierin kan worden voorzien door het aanbrengen van een onderbroken gele streep als bedoeld in artikel 24, eerste lid, onder e van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

Grondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Motivering

Uit het oogpunt van:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

Advies Politie

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de, namens de korpschef van de Nationale politie, gemandateerde Verkeersadviseur van de Eenheid Noord-Holland.

Deze gaf een positief advies op deze maatregel.

De genoemde weggedeeltes zijn gelegen binnen de bebouwde kom (Wegenverkeerswetgeving) en in beheer bij de gemeente Den Helder.

Besluit

  • I.

    door plaatsing van een bord E6 van Bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, met onderborden waarop het kenteken van het motorvoertuig is weergegeven, op het wegdek van: de Polderweg, voor huisnummer 80 aanduidingen gereserveerde parkeerplaats voor gehandicapten te doen aanbrengen ten behoeve van de in de woning: Polderweg 78 woonachtige gehandicapten;

    • a.

      Brouwerstraat, aan de overzijde van de garage van Jan in ’t Veltstraat 108, over een lengte van 5 meter;

    • b.

      Bassingracht, voor huisnummer 62 en 67, over een lengte van 3 meter;

    • c.

      Vogelzand, vanaf de kruising Breewijd na de uitvoegstroken van het fietspad, aan weerszijden van de weg over een afstand van 5 meter;

    • d.

      Middelzand, vanaf de kruising Breewijd na de uitvoegstroken van het fietspad, aan weerszijden van de weg over een afstand van 5 meter;

    • e.

      Dollardlaan, over een afstand van 20 meter gerekend vanaf de garage op perceel Dollardlaan 124 tot aan de kruising;

  • II.

    dit besluit ter openbare kennis te brengen via officielebekendmakingen.nl;

 

Den Helder, 17 september 2018.

 

Hoogachtend,

Burgemeester en Wethouders van Den Helder,

namens dezen,

de manager van afdeling Stadsbeheer,

 

ing. B. Looije

 

Bent u het niet eens met het besluit in deze brief?

Wanneer u naar aanleiding van het hierboven vermelde besluit vragen mocht hebben, dan kunt u ons altijd voor een verdere toelichting bellen. Het telefoonnummer staat bovenaan deze brief.Bezwaar maken gaat als volgt. U kunt als belanghebbende tegen dit besluit binnen zes weken na de bovenaan deze brief vermelde dag waarop het besluit is verzonden met een brief (niet per e-mail) een bezwaarschrift indienen bij het College van Burgemeester en Wethouders van Den Helder, ter attentie van het secretariaat van de Commissie voor de bezwaarschriften, Postbus 36, 1780 AA Den Helder. In het bezwaarschrift moet het volgende staan:

• uw contactgegevens zoals uw naam en adres (en telefoonnummer);

• de dagtekening;

• het kenmerk van het besluit en een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt (u kunt een kopie van het besluit (deze brief) meesturen);

• de reden(en) waarom u bezwaar indient en wat het besluit volgens u moet zijn;

• uw handtekening.

Het indienen van een bezwaarschrift of tussentijds bellen schort niet de werking van het hierboven vermelde besluit op. Dat betekent dat het besluit blijft gelden in de tijd dat uw bezwaarschrift in behandeling is. Kunt u vanwege de spoedeisendheid van de betrokken belangen een beslissing op uw bezwaarschrift niet afwachten? Dan kunt u gelijktijdig met of na de indiening van uw bezwaarschrift de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Holland, Postbus 1621, 2003 BR Haarlem, vragen een voorlopige voorziening te treffen om de werking van het besluit voor de duur van uw bezwaarschriftprocedure te schorsen. Houdt u er rekening mee dat de rechtbank hiervoor kosten in rekening brengt. Zie ook: www.rechtspraak.nl.

Naar boven