Hollands Kroon – Week 42 – Vastgestelde Nota Bodembeheer

Logo Hollands Kroon

Besluit genomen door: gemeenteraad

Grondslag: afdeling 3.4 van de Algemene Wet Bestuursrecht

Onderwerp: Vastgestelde Nota Bodembeheer

Plangebied: Gemeente Hollands Kroon

 

Doel plan

Hergebruik van grond en baggerspecie is sinds 1 juli 2008 geregeld in het Besluit bodemkwaliteit en in de Regeling bodemkwaliteit. Het Besluit kent een landelijk beleidskader (= generiek) en geeft tevens de mogelijkheid aan gemeenten om lokaal gebiedsgericht beleid voor grondverzet vast te stellen (= gebiedsspecifiek).

Er wordt gestreefd naar zoveel mogelijk hergebruik van grond en baggerspecie, zodat minder materiaal hoeft te worden gestort en minder primaire grondstoffen nodig zijn.

Met gebiedsspecifiek beleid kan een gemeente afwijken van het generieke landelijke beleid, waardoor meer ruimte kan worden gecreëerd voor de afzet van vrijkomende grond- en baggerstromen. Dit is mogelijk door lokale maximale waarden (LMW) op te stellen. Zo kan worden gestuurd op het beschermingsniveau en de toepassingsmogelijkheden voor grond en baggerspecie binnen (delen van) het beheergebied. Hierbij moet wel worden vastgehouden aan het basisprincipe van het Besluit; namelijk dat de kwaliteit van de grond die wordt toegepast in een gebied altijd geschikt moet zijn voor de functie die het gebied heeft.

Om gebruik te kunnen maken van gebiedsspecifiek beleid dient een gemeente te beschikken over een:

- bodemfunctieklassenkaart (= weergave van het huidige / toekomstige gebruik van een gebied)

- bodemkwaliteitskaart (= weergave van de huidige kwaliteit van de bodem in een gebied)

- nota bodembeheer (= de uitwerking van het gebiedsspecifieke beleid)

De gemeenten gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Schagen willen hun huidig duurzaam bodembeheerbeleid nog beter vormgeven. De gemeenten hebben daarvoor recent een regionale bodemfunctieklassenkaart en bodemkwaliteitskaart vastgesteld.

Het vervolgtraject van het regionale project Besluit bodemkwaliteit was het actualiseren van de bestaande nota’s bodembeheer waarin het gewenste gebiedsspecifieke beleid – regionaal en gemeente-specifiek - wordt vastgelegd. In de nota Bodembeheer is het te voeren grondstromenbeleid weergegeven en zijn regels en procedures voor dit beleid geformuleerd.

De nota is met ingang van 1 oktober 2018 in werking getreden.

 

Ter inzage

De vastgestelde Nota Bodembeheer, ligt met ingang van 19 oktober 2018 gedurende zes weken ter inzage.

De ontwerp nota Bodembeheer met bijbehorende stukken is als bijlage bij deze publicatie gevoegd.

Tevens is er de mogelijkheid om op afspraak de stukken in te zien. Dit kan gedurende bovengenoemde termijn tijdens de openingstijden van de publieksbalie, Molenvaart 67 in Anna Paulowna. Voor het maken van een afspraak met een medewerker van het team RO kunt u contact opnemen met 088-321 5000.

 

Beroep

Op basis van artikel 50 en 51 Besluit bodemkwaliteit en artikel 6:8 lid 4 Algemene wet bestuursrecht kan gedurende zes weken beroep worden ingesteld tegen het besluit van de gemeenteraad bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Omdat tegen de ontwerpbesluit geen zienswijzen zijn ingediend, kan uitsluitend beroep worden ingesteld door een belanghebbende die kan aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest een zienswijze in te dienen over het ontwerpbesluit.

 

Informatie

Informatie kunt u tijdens kantooruren (uitgezonderd woensdagen) verkrijgen via de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord bij mevrouw S. IJsselmuiden-Coesel – tel. 0888 1021300 of via scoesel@rudnhn.nl

 

Naar boven