Gemeente Enschede, verkeersbesluit: Instellen gebod tot volgen van rijrichting Wesselerbrinklaan Enschede

Logo Enschede

Datum : 10 oktober 2018

Kenmerk : V-2018-6164 1800087273

 

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

- door het plaatsen van verkeersbord D5 (rechts) van bijlage 1 van RVV 1990 inclusief onderbord met de tekst “uitgezonderd fietsers” een gebod tot het volgen van de rijrichting (rechts) die op het bord is aangegeven in te stellen op de Wesseler-nering ter hoogte van de aansluiting op de Wesselerbrinklaan;

 

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het/de genoemde doel(en) in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg;

- het beschermen van weggebruikers en passagiers.

Bij de afweging van de diverse belangen zijn deze doelstellingen zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur van Politie Oost-Nederland, district Twente, die kan instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

In voorgaande jaren is het winkelcentrum Enschede Zuid aan de Wesselerbrinklaan en Broekheurne-ring aangepakt. Het winkelcentrum is gelegen in de wijk Enschede Zuid en heeft de functie van een wijkwinkelcentrum met veel voorzieningen. Vanuit de omliggende wijk en van verder weg komen veel bewoners naar het winkelcentrum. Gezien het verzorgingsgebied en de afstanden komt een groot deel van de bezoekers met de auto naar het winkelcentrum. Bij de herinrichting heeft daarom tevens een herinrichting van de omliggende parkeerterreinen en aansluitingen op het wegennetwerk plaatsgevonden.

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

Inmiddels zijn het winkelcentrum en de omliggende terreinen in gebruik in hun nieuwe situatie. Hieruit is gebleken dat de nieuwe situatie voor sommige gebruikers onvoldoende duidelijk is. Zo is geconstateerd dat bij het verlaten van het parkeerterrein ter hoogte van de aansluiting Wesseler-Nering op de Wesselerbrinklaan de situatie onduidelijk is. Het is de bedoeling dat een ieder in noordelijke richting rijdt op de Wesselerbrinklaan. Mocht iemand naar de Broekheurnering willen dan is dit mogelijk door na circa 25 meter via een keerlus in de middenberm de andere rijbaan te bereiken. Sommige weggebruikers rijden direct in zuidelijke richting om vervolgens naar de correcte rijbaan te gaan. Dit is echter onwenselijk omdat men tegen het verkeer inrijdt wat onveilige situaties kan opleveren.

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

De doelstelling van dit verkeersbesluit is om duidelijk te maken op welke wijze weggebruikers zich in de situatie dienen te gedragen. Door een gebodsbord te plaatsen welke de te volgen rijrichting (rechts) vanaf de Wesseler-Nering naar de Wesselerbrinklaan aangeeft wordt dit voor weggebruikers benadrukt en daardoor duidelijker. Door het plaatsen van een gebodsbord wat aangeeft dat bestuurders vanaf de Wesseler-Nering rechtsaf moeten gaan naar de Wesselerbrinklaan is geen verwarring over het gebruik van de situatie mogelijk en worden gevaarlijke verkeerssituaties beperkt. Ter hoogte van de aansluiting van de Wesseler-Nering naar de Wesselerbrinklaan is een fietsoversteek gesitueerd. Voor fietsers is het toegestaan om van deze fietsoversteek gebruik te maken en worden daarom uitgezonderd van het gebod om rechtsaf te gaan.

 

Wettelijk kader

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist indien:

- door plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden, een gebod of verbod wordt ingesteld of aangepast,

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenver¬keerswet 1994 (WVW)

bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

 

Bebordingsplan

 

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

- uw naam en adres;

- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

- de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

- tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

- de reden waarom u het er niet mee eens bent;

- uw handtekening;

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Aldus vastgesteld op 10 oktober 2018

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

P.H.W. Westenbrink,

teamleider afdeling Bestemmen & Vergunnen

Naar boven