Besluit vaststellen hogere waarden Westerschans

Logo Goes

Inleiding

Het Westerschansgebied maakt deel uit van het om te vormen havenindustriegebied. Dit gebied wordt ontwikkeld tot het project Goese Schans. Voor het gehele havengebied is op 26 mei 2016 het bestemmingsplan 'Havengebied Goes' vastgesteld. Op dat moment waren de ontwikkelingen in het Westerschansgebied nog niet concreet genoeg. De gewenste functies en randvoorwaarden waren al wel grotendeels bekend. Deze zijn destijds dan ook door middel van een uit te werken bestemming vastgelegd.

Het uitwerkingsplan voorziet in de uitwerking van het gebied met de realisatie van een grote supermarkt (Albert Heijn) met aanleunwinkels en 110 (zorg)appartementen daarboven. Er is tevens ruimte voor een hotel, een horecavoorziening en enkele dienstverlenende functies. Ten behoeve van de ontwikkeling wordt de Westhavendijk gedeeltelijk verlegd.

Op de gevels van de te realiseren woningen wordt niet aan de ten hoogst toelaatbare geluidsbelasting uit de Wet Geluidhinder voor wegverkeerslawaai en industrielawaai voldaan. Onderzocht is of voor dit project hogere waarden kunnen worden vastgesteld. Voor wegverkeer op grond van artikel 83 juncto 110a van de Wet geluidhinder. Voor industrielawaai op grond van artikel 45 juncto 110a van de Wet geluidhinder.

Procedure

Voor de voorbereiding van het besluit tot het vaststellen van de hogere waarden is de procedure zoals beschreven in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht in samenhang met artikel 110c van de Wet geluidhinder van toepassing. In dit kader ligt dit ontwerpbesluit ter inzage van 30 november 2017 tot 11 januari 2018.

Beoordelingskader

In de Wet geluidhinder zijn normen opgenomen voor de maximaal toelaatbare geluidsbelasting van wegverkeerslawaai, spoorweglawaai en industrielawaai op de gevels van gevoelige bestemmingen.

De Wet geluidhinder gaat daarbij uit van een ten hoogst toelaatbare geluidsbelasting (voorkeurswaarde) en een maximaal toelaatbare grenswaarde.

In het bestemmingsplan Westerschans worden woningen mogelijk gemaakt. Deze woningen ondervinden een geluidsbelasting als gevolg van het gezoneerde industrieterrein Havengebied Goes en van de omliggende wegen.

De woningen liggen binnen de geluidszone van het industrieterrein. De zonegrens representeert een geluidsbelasting van 50 dB(A) etmaalwaarde. Woningen die binnen de zone zijn gelegen hebben een hogere gevelbelasting. Een geluidsbelasting hoger dan de maximale toelaatbare hogere waarde is niet toelaatbaar. Voor geprojecteerde woningen is dit 55 dB(A).

Het wegverkeerslawaai van omliggende wegen is van invloed op de te realiseren woningen. Een geluidsbelasting onder de ten hoogst toelaatbare geluidsbelasting (48 dB voor wegverkeerslawaai) is zonder meer toelaatbaar, de effecten van geluid worden dan aanvaardbaar geacht. Een geluidsbelasting hoger dan de maximale toelaatbare hogere waarde is niet toelaatbaar.

Een geluidsbelasting in het gebied tussen de ten hoogst toelaatbare geluidsbelasting en de maximale toegestane hogere waarde is alleen toelaatbaar na een afwegingsproces.

Het afwegingsproces houdt in dat bekeken moet worden welke maatregelen getroffen kunnen worden om de overschrijding van de voorkeurswaarde te verminderen. Hierbij wordt aangesloten bij de voorkeursvolgorde van de wet geluidhinder, te weten:

  • 1)

    maatregelen bij de bron, zoals stiller asfalt

  • 2)

    maatregelen bij de overdracht, zoals het plaatsen van geluidsschermen

  • 3)

    maatregelen bij de ontvanger, zoals aanbrengen van gevelisolatie

Verder mag de vaststelling van hogere waarden niet leiden tot een onaanvaardbare cumulatieve geluidsbelasting (LCUM) als alle geluidbronnen worden opgeteld.

Beoordeling industrielawaai

De gevolgen van de wijzigingen in het bestemmingsplan Westerschans, met name het realiseren van woningen, is akoestisch onderzocht door gemeente Goes.

Uit het onderzoek blijkt dat ten gevolge van de bouw van de woningen in de geluidszone nieuw geluidszone de voorkeursgrenswaarde op de woningen zoals genoemd in tabel 1 en 2 wordt overschreden.

Tabel 1 Hogere waarden als gevolg van industrielawaai

 

Maatregelen aan de bron

De geluidszone is gebaseerd op de vigerende omgevingsvergunning milieu van Haringman Betonwaren BV. In het rapport Stad en Milieu in Goese Schans, onderbouwing stap 3 (Arcadis, 26 september 2008, 110501/ZF8/1U8/201472/003) staat beschreven dat geen bronmaatregelen kunnen worden getroffen, zonder de bedrijfsvoering aan te tasten.

Maatregelen in de overdracht

Afschermende maatregelen stuiten op bezwaren in stedenbouwkundige zin.

Maatregelen aan de ontvanger

De te realiseren woningen in de Westerschans met een gevelbelasting tot en met 55 dB(A) voldoen zonder aanvullende gevel-isolerende maatregelen aan de hoogst toelaatbare geluidsniveau binnenshuis van 35 dB(A).

Met het vaststellen de nieuwe geluidszone van Havengebied Goes is rekening gehouden met 1 dB ruimte zodat de bedrijven op het industrieterrein niet ‘op slot’ staan. Met het vaststellen van de hogere waarden moet deze ontwikkelruimte ook rekening worden gehouden.

Voor de woningen met een gevelbelasting tussen de 50 en 54,5 dB(A) wordt een hogere waarde vastgesteld. Voor de woningen met een gevelbelasting groter dan 54,5 dB(A) geldt dat inclusief de 1dB(A) ruimte, de maximum ontheffingswaarde van 55,5 dB(A) wordt overschreden. Voor deze woningen kan dan ook geen hogere waarde worden vastgesteld.

Voor deze woningen moet een bouwkundige oplossing (bijvoorbeeld dove gevel, glasvliesgevel) worden gevonden.

Beoordeling wegverkeerslawaai

De gevolgen van de wijzigingen in het bestemmingsplan Westerschans, met name het realiseren van de woningen, is akoestisch onderzocht door gemeente Goes.

Uit het onderzoek is gebleken dat ten gevolge van het verkeer op de Ringbaan West en de Westhavendijk de voorkeursgrenswaarde op de te realiseren appartementen wordt overschreden. In tabel 3 en 4 staan de woningen waarvan de voorkeursgrenswaarde wordt overschreden.

Tabel 2 Hogere waarden ten gevolge van de Ringbaan West

 

Tabel 3 Hogere waarden ten gevolge van de Westhavendijk

Er is onderzocht met welke maatregelen de geluidsbelasting teruggebracht kan worden tot onder de voorkeursgrenswaarde.

Bronmaatregelen:

  • -

    Het treffen van maatregelen aan de bron (verlagen van de verkeersintensiteit, beïnvloeden verkeerssamenstelling, reduceren van de verkeerssnelheid, verwijderen van de verkeerslichten, reductie van de geluidreflectie) is niet mogelijk, omdat de wegen een onderdeel vormen van het hoofdverkeersnetwerk van de gemeente Goes.

  • -

    in toepassen van een stiller wegdektype resulteert erin dat de geluidbelasting van 19 appartementen onder de voorkeurswaarde blijven, indien een deel van de Westhavendijk en de Ringbaan West worden uitgevoerd met een stiller wegdektype met een geluidreductie van minimaal 1 dB ten opzichte van het huidige wegdektype. Deze maatregel is doelmatig, maar levert niet voldoende geluidsreductie op om aan de voorkeursgrenswaarde te voldoen.

Overdrachtsmaatregelen:

  • -

    Het plaatsen van een geluidsschermen stuit op stedenbouwkundige bezwaren.

Maatregelen ontvanger:

  • -

    De nieuwbouw dient te voldoen aan het gestelde in het Bouwbesluit en andere wet- en regelgeving. In onderhavige situatie betekent dit dat de geluidwering in de geluidgevoelige ruimten van de woning niet meer mag bedragen dat de waarde die in het bouwbesluit is vermeld. Nu de gecumuleerde geluidbelasting vanwege het wegverkeer bekend is, kan de benodigde geluidwering van de partiële gevels bepaald worden.

Cumulatie van geluid

Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat de cumulatie van het wegverkeerslawaai en industrielawaai op woningen de maximale ontheffingswaarde van 63 dB niet overschrijdt.

Besluit

Het college van burgemeester en wethouders van Goes besluit, gelet op bovenstaande overwegingen en de bepalingen als bedoeld in afdeling 3.4 van de Algemene Wet bestuursrecht en artikel 110a van de Wet geluidhinder:

  • -

    hogere waarden vast te stellen zoals weergegeven in tabel 1 voor de appartementen in de Westerschans. Zoals bepaald in het akoestisch onderzoek “Geluidsbelasting Westerschans vanwege industrieterrein en bedrijventerrein Havengebied Goes”, d.d. 16 januari 2018, Referentie 20161018-02.

  • -

    hogere waarden vast te stellen zoals weergegeven in tabel 2 en 3 voor de appartementen in de Westerschans. Zoals bepaald in het akoestisch onderzoek “Wegverkeerslawaai Westerschans” d.d.16-01-2018, Referentie 14102016-02.

Beroep bij rechtbank

Tegen dit besluit kunt u beroep kunt instellen bij de Rechtbank Zeeland - West-Brabant, Team bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA BREDA. U dient dat te doen binnen zes weken na de datum van toezending van bedoeld besluit.

Het beroepschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

  • a.

    de naam en het adres van de indiener;

  • b.

    de dagtekening;

  • c.

    een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • d.

    de gronden van het beroep.

Goes, 23 januari 2018

Burgemeester en Wethouders van Goes,

mr. H.E. Schild.

Secretaris

H.W.M. Klitsie.

Burgemeester

Naar boven