Verlening definitieve omgevingsvergunning en verklaring van geen bedenkingen windpark Jaap Rodenburg II, Almere Pampus met toepassing coördinatiebesluit

Logo Almere

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere heeft met toepassing van de coördinatieregeling ex artikel 3.30 lid 1 Wet ruimtelijke ordening op 10 juli 2018 de omgevingsvergunning windpark Jaap Rodenburg II, Almere Pampus verleend. De gemeenteraad van Almere heeft op 27 september 2018 de definitieve verklaring van geen bedenkingen afgegeven.

Omgevingsvergunning en verklaring van geen bedenkingen

Voor de realisatie van het toekomstige windpark Jaap Rodenburg II in Almere Pampus moet worden afgeweken van het bestemmingsplan Almere Pampus en Markermeer. Op 16 januari 2018 hebben de initiatiefnemers ten behoeve van de realisatie van Windpark Jaap Rodenburg II een aanvraag omgevingsvergunning ingediend, met kenmerk 3393765, voor de Wabo-activiteiten ‘bouwen’, ‘handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening’ en ‘omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM)’.

De ontwerp omgevingsvergunning voor de activiteiten afwijken van het bestemmingsplan, het bouwen en de beperkte milieutoets (OBM) en ontwerp verklaring van geen bedenkingen hebben met de bijbehorende stukken van 12 april tot en met 23 mei 2018 ter inzage gelegen. Er zijn 22 brieven met zienswijzen ontvangen. Deze zienswijzen zijn samengevat en beantwoord in een Nota van Zienswijzen die onderdeel uitmaakt van het vaststellingsbesluit. In de Nota van zienswijzen is aangegeven welke aanpassingen ten opzichte van de ontwerp vergunning zijn aangebracht. Deze zienswijzen hebben niet geleid tot fundamentele aanpassing van de omgevingsvergunning en verklaring van geen bedenkingen.

Op 10 juli 2018 heeft het college ingestemd om de definitieve omgevingsvergunning Windpark Jaap Rodenburg II, Almere Pampus te verlenen, onder voorbehoud van afgifte van de verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad. Op 27 september 2018 heeft de gemeenteraad besloten om de definitieve verklaring van geen bedenkingen voor de omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan af te geven. Hiermee is voldaan aan het voorbehoud van het collegebesluit van 10 juli 2018 om de omgevingsvergunning voor het windpark Jaap Rodenburg II, Almere Pampus te verlenen.

Bevoegd gezag

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere is bevoegd gezag om over de aanvraag omgevingsvergunning te beslissen. Gedeputeerde Staten van provincie Flevoland hebben in het besluit van 27 februari 2018 onder nummer 2197175 toepassing gegeven aan artikel 9f zesde lid van de Elektriciteitswet 1998. Dat besluit is gepubliceerd in het Provinciaal Blad van 29 augustus 2018, nummer 6356. Als gevolg van dit besluit is artikel 9f eerste en tweede lid van de Elektriciteitswet 1998 niet van toepassing en kan de gemeenteraad besluiten tot coördinatie en zijn burgemeester en wethouders bevoegd om de omgevingsvergunning te verlenen.

Coördinatie

Bij besluit van 25 januari 2018, kenmerk RV-86/2017, heeft de raad van de gemeente Almere besloten om voor het project windpark Jaap Rodenburg II in Almere Pampus de gemeentelijke coördinatieregeling toe te passen. In dit besluit is aangegeven dat de omgevingsvergunning voor de activiteiten afwijken van het bestemmingsplan, bouwen en beperkte milieutoets (OBM), samen met de ontheffing Wet natuurbescherming en de watervergunning worden gecoördineerd.

Door de langere doorlooptijd van deze laatstgenoemde ontheffing en vergunning worden deze separaat voorbereid in de tweede fase van het project. De vergunning van het Waterschap en de ontheffing in het kader van de Wet natuurbescherming liggen van 27 september tot en met 8 november 2018 ter inzage. Meer informatie daarover is verstrekt in een separate publicatie (publicatie nr. 199857).

Hoe kunt u reageren?

Belanghebbenden kunnen tegen de verleende omgevingsvergunning voor de activiteiten afwijken van het bestemmingsplan, bouwen en beperkte milieutoets (OBM), binnen zes weken (van donderdag 11 oktober tot en met woensdag 21 november) beroep instellen. Aangezien de omgevingsvergunning gecoördineerd is voorbereid op grond van paragraaf 3.6.1 van de Wet ruimtelijke ordening, dient het beroep rechtstreeks te worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

De omgevingsvergunning treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Het indienen van een beroepschrift schorst de werking van het besluit niet. Voor schorsing van het besluit moet u naast het indienen van een beroepschrift tevens een verzoek om voorlopige voorziening (schorsingsverzoek) indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (zelfde adressering als hierboven). Aan het indienen van zowel een beroepschrift als een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden.

Op de verleende omgevingsvergunning is Afdeling 2 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Op grond daarvan dienen de beroepsgronden in het beroepschrift te worden opgenomen. Beroepsgronden kunnen na afloop van de beroepstermijn niet meer worden aangevuld.

Hoe kunt u de omgevingsvergunning inzien?

De verleende omgevingsvergunning en de verklaring van geen bedenkingen liggen met bijbehorende stukken gedurende de beroepstermijn als hierboven ter inzage bij de balie Vergunningen, Toezicht en Handhaving in het stadhuis, Stadhuisplein 1. De ter inzage gelegde stukken zijn uitsluitend op afspraak in te zien. Via het digitaal loket (http://gemeente.almere.nl) of telefonisch via telefoonnummer 14036, kunt u hiervoor een afspraak maken.

U kunt de definitieve omgevingsvergunning met bijbehorende stukken ook raadplegen en downloaden op de website www.almere.nl/windparkpampus

Naar boven