Definitieve vergunning Hydreco GeoMEC B.V., Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Kennisgeving Kernenergiewet

Vanaf 17 oktober 2018 tot en met 28 november 2018 ligt de definitieve vergunning van Hydreco GeoMEC ter inzage. Tot en met 28 november 2018 kan door belanghebbenden beroep tegen de vergunning worden ingesteld.

Achtergrond van de vergunning

Door Hydreco GeoMEC B.V. is een vergunning aangevraagd voor het verrichten van handelingen met materialen met van nature voorkomende radionucliden die vrijkomen bij de winning van aardwarmte op de locatie gelegen tegenover de Moersaatsenweg 4 te Vierpolders (gemeente Brielle) en de locatie gelegen aan de Leyweg (tegenover huisnummer 450) te Den Haag.

Aan Hydreco GeoMEC B.V. is nog niet eerder voor deze locaties vergunning verleend in het kader van de Kernenergiewet.

Het betreft het voorhanden hebben van materialen met van nature voorkomende radionucliden die vrijkomen bij de winning van aardwarmte. Deze worden gecontroleerd tijdelijk opgeslagen in een bergplaats of een afgescheiden deel van de locatie. Besmette gereedschappen en hulpmiddelen kunnen opnieuw worden ingezet. Besmette materialen kunnen worden overgedragen naar een verwerker of bewerker.

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) is op grond van de Kernenergiewet het bevoegd gezag.

Procedure

Hydreco GeoMEC heeft op 23 maart 2018 een aanvraag voor een vergunning ingediend. Op verzoek van het bevoegd gezag is deze aanvraag op 30 mei 2018 door Hydreco GeoMEC nog nader aangevuld.

Voor de behandeling van de vergunningaanvraag wordt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht toegepast. Op 12 juli 2018 is mededeling gedaan van de ontwerpvergunning en van de mogelijkheid tot inspraak. De inspraaktermijn liep tot en met 22 augustus 2018. In deze periode is één zienswijze ontvangen. Er zijn geen wijzigingen in de vergunning aangebracht naar aanleiding van de zienswijze. Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de definitieve vergunning en de mogelijkheid tot beroep daartegen.

De vergunning

In de vergunning is met het aangevraagde, het verrichten van handelingen met van nature voorkomende radionucliden in verband met de winning van aardwarmte, onder voorwaarden ingestemd. De naar aanleiding van de ontwerpvergunning ingebrachte zienswijze heeft niet geleid tot wijzigingen van de definitieve vergunning ten opzichte van het ontwerp daarvan.

De vergunning is verleend op grond van artikel 29 van de Kernenergiewet en artikel 3.5 en 3.8, eerste en derde lid van het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming.

Waar kunt u de vergunning inzien?

De vergunning, de aanvraag en de overige relevante stukken kunt u vanaf 17 oktober 2018 tot en met 28 november 2018 inzien op de volgende locatie:

  • ANVS, Koningskade 4 te Den Haag. Uitsluitend op afspraak via telefoonnummer 088 – 489 05 00.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden kunnen tot en met 28 november 2018 tegen dit besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. U kunt als belanghebbende worden aangemerkt indien u rechtstreeks door het besluit in uw belangen wordt geraakt en u eerder een zienswijze heeft ingebracht over het ontwerp van het besluit of indien redelijkerwijs niet aan u kan worden verweten eerder geen zienswijze daarover te hebben ingebracht.

Het beroepschrift moet zijn voorzien van een handtekening, datum, naam en adres van de indiener.

De indiener moet duidelijk aangeven waarom hij tegen dit besluit beroep aantekent. Zo mogelijk dient bij het beroepschrift een afschrift te worden gevoegd van het besluit waartegen het beroep zich richt.

Het besluit treedt op 29 november 2018 in werking, tenzij vóór deze datum een verzoek wordt gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening.

Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het verzoek tot een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als burger kunt u uw beroepschrift of verzoek tot voorlopige voorziening ook via het digitale loket van de Raad van State verzenden (https://digitaalloket.raadvanstate.nl/). Hiervoor moet u beschikken over DigiD.

Voor de behandeling van een beroep of een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State, website www.raadvanstate.nl.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u tijdens kantooruren bellen met het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 088 – 489 05 00, op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Ook is het mogelijk om uw vraag per e-mail te stellen aan Postbus.Aanvragenenmelden@anvs.nl o.v.v. ‘vraag m.b.t. Zienswijze Hydreco GeoMEC’.

Naar boven