Besluit van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 28 september 2018, nr.2018-0000150801, tot het verlenen van mandaat en machtiging aan de directeur Internationale Zaken van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ten aanzien van het Tijdelijk Besluit bijzondere uitkeringen integrale projecten BES

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op afdeling 10.1.1. van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

Artikel 1

Aan de directeur Internationale Zaken van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt mandaat en machtiging verleend voor:

  • a. het verstrekken van een formulier als bedoeld in artikel 3, eerste lid, van het Tijdelijk Besluit bijzondere uitkeringen integrale projecten BES;

  • b. het nemen van een besluit als bedoeld in artikel 3, vierde lid, van het Tijdelijk Besluit bijzondere uitkeringen integrale projecten BES;

  • c. het verlenen van toestemming als bedoeld in artikel 6, tweede lid, van het Tijdelijk Besluit bijzondere uitkeringen integrale projecten BES.

Artikel 2

De directeur Internationale Zaken van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kan ondermandaat verlenen aan onder hem ressorterende functionarissen.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 september 2018.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 28 september 2018

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, T. van Ark

TOELICHTING

Bij de integrale aanpak is sprake van een intrinsieke verknoping van beleidsterreinen zoals arbeidsmarkt, educatie en onderwijs, sport, maatschappelijke zorg ((geestelijke) gezondheidszorg, waaronder (preventie van) verslavingsproblematiek, jeugdzorg en maatschappelijke hulpverlening), leefbaarheidsvraagstukken, sociale woningbouw en wijken. Hierdoor zijn meerdere ministeries inhoudelijk betrokken.

De bevoegdheden met betrekking tot de beoordelingen van de aanvragen van de bijzondere uitkering berusten momenteel bij de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). In februari 2018 heeft de directie Internationale Zaken van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de coördinatie op de uitvoering van de integrale aanpak overgenomen van het Ministerie van SZW. Met het oog hierop worden de bevoegdheden met betrekking tot de beoordelingen van de aanvragen van de bijzondere uitkering door de Staatssecretaris van SZW gemandateerd aan de directeur Internationale Zaken van het Ministerie van VWS. De beslissing op een aanvraag wordt genomen in overeenstemming met de Ministers die financiële middelen beschikbaar hebben gesteld (BZK, SZW, VWS en W&R). Dat laat onverlet dat de overige bij het besluit betrokken Ministers verantwoordelijk zijn voor dat deel van de uitvoering dat hun beleidsterrein raakt.

Aangezien aan de directeur Internationale Zaken van het Ministerie van VWS machtiging wordt verleend voor het verstrekken van een formulier voor de aanvraag van één of meerdere bijzondere uitkeringen, dient ook de aanvraag door een bestuurscollege van een openbaar lichaam gedaan te worden bij het Ministerie van VWS in plaats van bij het Ministerie van SZW.

Gelet op de coördinerende rol van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor Caribisch Nederland, blijven de bevoegdheden ten aanzien van de verstrekking, vaststelling en terugvordering van de bijzondere uitkering (artikel 5, eerste en tweede lid en artikel 6, derde lid) en het verzamelen van de beleidverantwoordingsinformatie (artikel 7), belegd bij de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Conform artikel 10:4, eerste lid, Algemene wet bestuursrecht stemmen zowel de Minister van VWS als de directeur Internationale Zaken van het Ministerie van VWS in met het aan de directeur Internationale Zaken van het Ministerie van VWS verleende mandaat en machtiging door middel van een brief aan de mandaat- en machtigingsverlener, in dit geval de Staatssecretaris van SZW.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, T. van Ark

Naar boven