Kennisgeving Goedkeuringsbesluit gedragscode Wet natuurbescherming

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft op 28 september 2018 de ‘Gedragscode soortenbescherming Rijkswaterstaat’ goedgekeurd.

Welke aanvraag is ontvangen?

Op 22 mei 2017 heeft Rijkswaterstaat een verzoek gedaan om goedkeuring van een gedragscode op grond van de Wet natuurbescherming (artikel 3.31). Onder de vrijstelling van de gedragscode kan Rijkswaterstaat werkzaamheden uitvoeren in het kader van beheer, onderhoud en ruimtelijke inrichting. Maatregelen die worden genomen om zorgvuldig te handelen worden opgenomen in een ecologisch werkprotocol. Door Rijkswaterstaat wordt geborgd dat gewerkt wordt volgens de maatregelen die in het ecologisch werkprotocol staan voorgeschreven.

Wat is het besluit?

Over dit soort verzoeken beslist de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zij heeft besloten de gedragscode goed te keuren. Het besluit is vijf jaar geldig en is geregistreerd onder nummer RVO/2018/149. Het verzoek is behandeld volgens de uniforme openbare voorbereidingsprocedure, overeenkomstig artikel 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

Wat houdt een gedragscode in?

In de Wet natuurbescherming (artikelen 3.1, 3.5 en 3.10, eerste lid) staan verbodsbepalingen om inheemse planten en dieren te beschermen. Met een goedgekeurde gedragscode geldt vrijstelling van deze verbodsbepalingen als werkzaamheden volgens die gedragscode plaatsvinden. Het gaat om werkzaamheden voor bestendig gebruik, voor bestendig beheer of onderhoud van infrastructuur en voor ruimtelijke ontwikkeling en inrichting.

Hoe kunnen belanghebbenden in beroep gaan?

U kunt als belanghebbende binnen zes weken na de dag dat het besluit is gepubliceerd in beroep gaan. Dat doet u bij de sector bestuursrecht van de rechtbank in het gebied waar u woont. Alleen belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend kunnen beroep indienen tegen het besluit. Kijk voor meer informatie op www.rechtspraak.nl.

U kunt het besluit en de gedragscode inzien op mijn.rvo.nl door te zoeken op Gedragscodes.

Meer informatie

Heeft u vragen, kijk dan op mijn.rvo.nl. Of neem telefonisch contact met ons op: 088 042 42 42 (lokaal tarief).

Naar boven