Kennisgeving Beter Benutten Bestaande 380 kV/ Diemen- Lelystad: Ter inzage legging Notitie Reikwijdte en Detailniveau, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Voornemen om een milieueffectrapport op te stellen.

Van vrijdag 5 oktober tot en met donderdag 15 november 2018 ligt een concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ter inzage voor het programma Beter Benutten Bestaande 380 kV/project Diemen- Lelystad. Het concept NRD is de eerste stap om te komen tot vergunningverlening. In deze notitie staan de kaders voor het op te stellen milieueffectrapport voor het Programma Beter Benutten Bestaande 380 kV/project Diemen- Lelystad.

Iedereen kan op de notitie reageren door het indienen van een zienswijze binnen de boven genoemde periode.

Wat gaat er gebeuren?

TenneT TSO BV, de beheerder van het landelijk hoogspanningsnet, heeft een programma opgezet ter vergroting van de transportcapaciteit van delen van het landelijk 380kV-net van 2,5 kilo Ampère (dan wel 3,0kA) naar 4 kA. Het gaat vooral om delen van de bestaande 380kV-ring. Hiertoe worden de geleiders in de verbindingen vervangen. Hierbij worden waar nodig de mastlichamen constructief aangepast (vervangen van – per mast – enkele staalprofielen en bouten en moeren) als onderdeel van algeheel mastonderhoud, inclusief schilderen van de masten.

Waarom is dit project nodig?

Het programma bestaat uit een aantal afzonderlijke projecten, waaronder het project Diemen- Lelystad, waarbij per project de capaciteit van een 380kV-tracédeel wordt vergroot naar 4 kA. Ieder project zorgt voor een vergroting van de transportcapaciteit op dat tracédeel waarmee direct het hoogspanningsnet een grotere capaciteit krijgt. Ieder project binnen het programma heeft daarmee een eigen nut en noodzaak.

De projecten binnen het programma dienen ter vergroting van de capaciteit van delen van het bestaande 380kV-net. Hiernaast is de huidige capaciteit van de verbindingen niet meer toereikend om de pieken in transportbehoefte voor duurzame energie te accommoderen.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op de besluitvorming over het programma Beter Benutten Bestaande 380 kV/project Diemen- Lelystad is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Een aantal besluiten dat voor dit project nodig is, wordt voorbereid in één gecoördineerde procedure. De minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert deze procedure. De besluiten worden gelijktijdig ter inzage gelegd.

Wat is een Milieueffectrapport?

Een milieueffectrapport brengt de milieueffecten in beeld, zoals de effecten op leefomgevingskwaliteit (mens), gezondheid, landschap, natuur, bodem en water. Op deze wijze kan kennis over deze effecten een volwaardige rol spelen bij de besluitvorming.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt de concept notitie Reikwijdte en Detailniveau van vrijdag 5 oktober tot en met donderdag 15 november 2018 inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u de notitie in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken op locatie

  • Gemeentehuis Almere, Stadhuisplein 1, 1315 HR Almere

Inloopbijeenkomsten

U bent welkom bij de inloopbijeenkomsten die de minister van Economische Zaken en Klimaat samen met de initiatiefnemer[s] en andere betrokkenen organiseert.

Die bijeenkomsten vinden plaats op:

  • Dinsdag 9 oktober:

    Hotel Het Rechthuis, Googweg 1, 1399 EP Muiderberg

  • Donderdag 11 oktober:

    Congrescentrum De Pijler, Ketelmeerstraat 90 8226 JX Lelystad

  • Dinsdag 16 oktober:

    Partycentrum Spotlight, Amsterdamweg 1, 1324 RL Almere

  • Donderdag 18 oktober:

    Hotel Almere (Van der Valk), Veluwezoom 45, 1327 AK Almere

Vooraf aanmelden is niet nodig. De bijeenkomst is tussen 19.00 u en 21.00 uur. Bij de inloopbijeenkomst vindt u informatie over het project en over de procedure. Er zijn deskundige medewerkers aanwezig aan wie u uw vragen kunt stellen.

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen. In een zienswijze laat u weten wat u vindt van de notitie

We stellen het op prijs als u aangeeft op welk deel van de notitie u reageert en uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

U kunt een zienswijze indienen van vrijdag 5 oktober tot en met donderdag 15 november 2018.

Dat kan op verschillende manieren:

  • Bij voorkeur digitaal via het reactieformulier op www.bureau-energieprojecten.nl onder

    “Programma Beter Benutten Bestaande 380 kV/Diemen- Lelystad”.

    U kunt niet reageren per e-mail.

  • Per post door een brief te sturen naar:

    Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt “Programma Beter Benutten Bestaande 380 kV/project Diemen- Lelystad”.

    Postbus 248

    2250 AE Voorschoten

    Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

  • Voor het opnemen van mondelinge zienswijzen is er tijdens de inloopbijeenkomsten een notulist aanwezig. U kunt ook op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur bellen met Bureau Energieprojecten op 070 379 89 79.

Wat is de verdere procedure?

De concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau wordt ook aan verschillende andere betrokkenen voorgelegd, zoals gemeenten, provincies en adviseurs met een wettelijke taak. Daarnaast brengt de Commissie voor de milieueffectrapportage een advies uit. Alle zienswijzen, reacties en adviezen worden verzameld en verwerkt in de (definitieve) Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Op basis van die notitie wordt het milieueffectrapport opgesteld. Dit milieueffectrapport vormt de onderbouwing van de aanvraag voor de omgevingsvergunning. Het milieueffectrapport komt, samen met de ontwerpbesluiten, ter inzage te liggen. Later kunt u daar ook weer op reageren. Dit wordt aangekondigd in onder andere de Staatscourant, in huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Programma Beter Benutten Bestaande 380 kV/project Diemen- Lelystad en alle bijbehorende stukken vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen op 070 379 89 79.

Naar boven