Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan ‘Natuurbegraafplaats Landgoed Huis ter Heide’

Logo Loon op Zand

NL.IMRO.0809.BPNBHuisTerHeide-VG01

Op 20 september 2018 stelde de gemeenteraad van Loon op Zand het bestemmingsplan ‘Natuurbegraafplaats Landgoed Huis ter Heide’ gewijzigd vast.

Het plangebied is gelegen ten oosten van de kern De Moer. Het bestemmingsplan voorziet in het realiseren van een natuurbegraafplaats op de locatie Huis ter Heide aan de Middelstraat 1 in de Moer. Hiermee wordt aan het landhuis en de daarbij behorende gronden een andere functie gegeven. Zo zal in het landhuis zelf een informatiecentrum worden gerealiseerd. In het informatiecentrum kun je uitleg krijgen over wat natuurbegraven is. Ook zal inpandig een bedrijfswoning aanwezig zijn. Daarnaast wordt een ceremonieruimte mogelijk gemaakt. Buiten de bestemming maatschappelijk, in de bosbestemming wordt de mogelijkheid geboden voor een parkeerterrein en een beheerschuur.

Aanpassingen bestemmingsplan

Bij vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan de volgende aanpassingen vastgesteld:

  • De proef ‘bodemvermenging’ bij natuurbegraven wordt uit het Inrichtings- beheerplan (paragraaf 5.1.5) en de Natuurtoets gehaald;

  • het woord ‘legaal’ wordt toegevoegd aan art 3.5.2 sub c van de Regels;

  • de afwijkingsregel van artikel 10a van de Regels geldt niet voor artikel 3.1h van de Regels. Artikel 10a van de Regels wordt aangevuld met natuurbegraven;

  • Inrichtings- en beheerplan pagina 17 wordt aangepast naar: “bos dat gekapt wordt ten behoeve van de omvorming van een perceel naar heischraal grasland (1,9 hectare) en het vrijstellen van natuurtoe-komstbomen in het centrale eikenperceel (40% van het totale oppervlakte, gelijk aan 3,8 hectare) wordt gemeld bij gedeputeerde staten conform de Wet natuurbescherming (artikel 4.2/ 4.5);

  • Bestemmingsvlak maatschappelijk wordt op de verbeelding met 135m2 verkleind;

  • De provincie maakte daarnaast melding van een ambtshalve correctie van de Verordening ruimte naar aanleiding van het voorliggend plan. Het vigerende bestemmingsvlak ‘wonen’ en toekomstige bestemmingsvlak ‘maatschappelijk’ van het jachthuis heeft de aanduiding NNB. Dat is niet juist om dat het hier om een lang bestaand jachthuis gaat. Door middel van een herbegrenzingsbesluit heeft de provincie dit gecorrigeerd, middels een aanpassing van de verbeelding.

De Nota beantwoording zienswijzen en ambtshalve aanpassingen, waarin bovenstaande aanpassingen zijn verwoord, is als bijlage bijgevoegd bij het vastgestelde bestemmingsplan.

Inzage

U kunt het vastgestelde bestemmingsplan inzien. Dit geldt ook voor de stukken die daar bij horen. U kunt dit doen van donderdag 4 oktober 2018 tot en met woensdag 14 november 2018. U kunt terecht in Het Klavier, Anton Pieckplein 1 te Kaatsheuvel. Maak hiervoor een afspraak via telefoonnummer 0416-289111 of bij de informatiebalie in Het Klavier. Ook kunt u de plannen bekijken via www.loonopzand.nl en www.ruimtelijkeplannen.nl.

Beroep instellen Tegen het bestemmingsplan kan binnen de genoemde termijn beroep worden ingesteld door:

  • belanghebbenden die op tijd een zienswijze hebben gegeven over het ontwerpbestemmingsplan;

  • belanghebbenden die aan kunnen tonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan te geven.

  • iedere belanghebbende, als het beroep is gericht op de aanpassingen in het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. Wel moet worden opgemerkt dat er geen beroep mogelijk is tegen aanpassingen die zijn gedaan in de toelichting van het bestemmingsplan.

In uw beroepschrift moet u minimaal opnemen: de naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep.

Stuur uw ondertekend beroepschrift naar:

  • Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

  • Postbus 20019

  • 2500 EA ’s-Gravenhage

Verzoek om voorlopige voorziening en inwerkingtreding bestemmingsplan

Personen die beroep instellen tegen het bestemmingsplan kunnen ook een verzoek om voorlopige voorziening doen. Dit kan bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Als binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening wordt gedaan, moet op dat verzoek worden beslist. Tot die tijd treedt het bestemmingsplan niet in werking.

Als geen verzoek om voorlopige voorziening wordt gedaan, treedt het bestemmingsplan een dag na afloop van de beroepstermijn in werking.

Contact

Neem voor meer informatie contact op met M. Prins van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling. Hij is bereikbaar via telefoonnummer: 0416-289049 of e-mail: m.prins@loonopzand.nl.

Wijziging grens ‘Natuur Netwerk Brabant’

Voor het bestemmingsplan ‘Natuurbegraafplaats Huis ter Heide’ heeft het college bij Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant een verzoek gedaan voor de wijziging van de grens (herbegrenzing) van Natuur Netwerk Brabant (NNB, op basis van artikel 5.4 van de Verordening ruimte). Dit is nodig omdat binnen het plangebied een gedeelte NNB ligt waar een parkeervoorziening wordt gerealiseerd. Het vastgestelde herbegrenzingsbesluit is 6 juli 2018 gepubliceerd.

Naar boven