Wijziging van de Klachtenregeling MIVD, de Interne klokkenluidersregeling MIVD en de Klachtenregeling Defensie

21 september 2018

Nr: BS2018020241

De Minister van Defensie

Gelet op hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht en paragraaf 7.2.3 van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017;

Besluit:

ARTIKEL I

De Klachtenregeling MIVD wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder vernummering van het eerste tot en met het vierde lid tot tweede tot en met vijfde lid, wordt een lid toegevoegd dat luidt:

  • 1. Een ieder kan een klacht indienen over het (vermeende) optreden van de MIVD.

2. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Een mondelinge klacht wordt ingediend bij het klachtcoördinatiepunt MIVD. De klacht van een klager die werkzaam is bij de MIVD, kan ook mondeling worden ingediend bij zijn leidinggevende als bedoeld in artikel 8.

3. Het vierde lid komt te luiden:

  • 4. Een leidinggevende, vertrouwenspersoon of andere functionaris die een klacht ontvangt, stelt het klachtcoördinatiepunt MIVD onverwijld in kennis van de klacht.

B

In artikel 8, eerste lid, wordt ‘Een klager’ vervangen door: ‘Een klager die werkzaam is bij de MIVD’.

C

Artikel 13, achtste lid, komt te luiden:

  • 8. De behoorlijkheidsnormen van de Nationale ombudsman en de rechtmatigheid van het optreden van de MIVD gelden als beoordelingskader voor de behandeling van de klacht.

D

De laatste volzin van artikel 14, tweede lid, vervalt.

ARTIKEL II

De Interne klokkenluidersregeling MIVD wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 6, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. Een melding over de AIVD doet een melder, werkzaam bij de MIVD, bij een leidinggevende of vertrouwenspersoon van de AIVD of, als dit in redelijkheid niet van hem kan worden gevergd, rechtstreeks bij de afdeling klachtbehandeling.

ARTIKEL III

De Klachtenregeling Defensie wordt als volgt gewijzigd:

Aan artikel 2, derde lid, wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel e door een puntkomma een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • f. de Klachtenregeling MIVD.

ARTIKEL IV

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2018.

Deze regeling zal met de toelichting worden geplaatst in de Staatscourant.

’s-Gravenhage, 21 september 2018

De Minister van Defensie, A.Th.B. Bijleveld-Schouten

TOELICHTING

I. Algemeen

Met deze wijzigingsregeling worden verschillende technische en redactionele wijzigingen aangebracht in de Klachtenregeling MIVD, de Interne klokkenluidersregeling MIVD en de Klachtenregeling Defensie.

II. Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A

Door de toevoeging van een (nieuw) eerste lid in artikel 3 van de Klachtenregeling MIVD wordt verduidelijkt dat een ieder een klacht kan indienen tegen het vermeende optreden van de MIVD. In de oorspronkelijke opzet van het artikel werd onvoldoende onderscheid gemaakt tussen klagers die geen relatie met de MIVD hebben en klagers die werkzaam zijn bij de MIVD. Aangezien enkel een klager die werkzaam is bij de MIVD zich kan richten tot zijn leidinggevende of een vertrouwenspersoon, is dit geëxpliciteerd.

Verder wordt met de wijziging van het vierde lid van artikel 3 niet langer onderscheid gemaakt tussen mondelinge en schriftelijke klachten. Voor beide vormen van klachten geldt dat een leidinggevende, vertrouwenspersoon of andere functionaris van de MIVD die een klacht heeft ontvangen het klachtcoördinatiepunt MIVD hierover onverwijld in kennis stelt.

Onderdeel B

Dat alleen een medewerker van de MIVD zich kan wenden tot de vertrouwenspersoon, wordt ook in artikel 8 van de Klachtenregeling MIVD, waarin de rol van de vertrouwenspersoon uiteen wordt gezet, benadrukt.

Onderdeel C

Bij de behandeling van klachten over de MIVD wordt niet alleen beoordeeld of de dienst zicht jegens een klager behoorlijk heeft gedragen, maar wordt ook getoetst of het optreden van de MIVD waarop de klacht ziet, rechtmatig was.

Onderdeel D

Omdat de maatstaf waaraan het optreden van de MIVD in het kader van de behandeling van klachten wordt getoetst reeds een plaats heeft gekregen in artikel 13 van de Klachtenregeling MIVD, is het niet noodzakelijk om dit in artikel 14 te herhalen. De desbetreffende zinsnede komt daardoor te vervallen.

Artikel II

Aangezien in artikel 6, tweede lid, van de Interne klokkenluidersregeling MIVD met ‘een andere organisatie’ te allen tijde de AIVD wordt bedoeld, is dit als zodanig in de regeling opgenomen.

Artikel III

Bij inwerkingtreding van de Klachtenregeling MIVD is nagelaten om deze regeling buiten het toepassingsbereik van de Klachtenregeling Defensie te laten vallen. Met onderhavige wijziging van de Klachtenregeling Defensie is deze omissie hersteld. Voor klachten over het vermeende optreden van de MIVD geldt de Klachtenregeling MIVD onverkort en dient de Klachtenregeling Defensie buiten toepassing te worden gelaten.

De Minister van Defensie, A.Th.B. Bijleveld-Schouten

Naar boven