Erkenning als dosimetrische dienst van NRG Individual Monitoring B.V.

Besluit van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, nummer 2018/0252-05, d.d. 18 september 2018, gericht aan de gemachtigde vertegenwoordiger van NRG Individual Monitoring B.V.

Hierbij deel ik u mede dat ik besloten heb NRG Individual Monitoring B.V. (hierna: NRG Individual Monitoring) te erkennen als dosimetrische dienst, zoals bedoeld in artikel 7.15 van het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming. Hieronder kunt u lezen hoe ik tot dit besluit gekomen ben.

Aanvraag

Op 13 juli 2018 heb ik uw aanvraag, met kenmerk 18-002, ontvangen om erkenning als dosimetrische dienst met ingang van 26 oktober 2018. De aanvraag bevat alle op grond van artikel 6.1, tweede lid, van de Regeling stralingsbescherming beroepsmatige blootstelling 2018 (hierna: R-SZW) vereiste gegevens.

Toetsing, bevindingen en overwegingen

Uw aanvraag is beoordeeld volgens de criteria die zijn genoemd in artikel 6.2 van de R-SZW. Op basis van de bij de aanvraag overgelegde informatie (en het door mij ingestelde onderzoek) leidt de toetsing aan bedoelde criteria tot het oordeel dat NRG Individual Monitoring in aanmerking komt voor erkenning als dosimetrische dienst.

De aanvraag heeft betrekking op de activiteiten als dosimetrische dienst die momenteel nog door de Stichting Energieonderzoek Centrum Nederland en Stichting ECN Nucleair, als vennoten van de v.o.f. Nuclear Research and consultancy Group (hierna: NRG) worden uitgevoerd.

NRG heeft een erkenning als dosimetrische dienst, verleend op 25 juni 2008, onder nummer ARBO/M&A/2008/17818, voor het laatst gewijzigd d.d. 20 juli 2018, onder nummer 2018/0084-09, en een accreditatie volgens ISO/IEC 17025-2005, registratienummer L609, d.d. 16 december 2015.

De dosimetrische dienst wordt vanaf 26 oktober 2018 ondergebracht in een nieuwe juridische entiteit. De erkenning als dosimetrische dienst is krachtens artikel 6.1, vijfde lid van de R-SZW niet overdraagbaar. Daarom moet de nieuwe rechtspersoon beschikken over een nieuwe erkenning. De aanvraag is bedoeld om deze erkenning te verkrijgen.

De accreditatie van NRG volgens ISO/IEC 17025-2005 is bij besluit van de Raad voor Accreditatie d.d. 12 september 2018, met kenmerk RvA 92509, overgedragen aan de nieuwe rechtspersoon NRG Individual Monitoring. Hiermee wordt voldaan aan het criterium dat de dosimetrische dienst geaccrediteerd is, zoals bedoeld in artikel 6.2, onder a, van de R-SZW.

Uit de aanvraag blijkt dat NRG Individual Monitoring de activiteiten als dosimetrische dienst van NRG overneemt, inclusief de mensen en middelen die hieraan verbonden zijn. NRG Individual Monitoring zal op het moment van inwerkingtreding van deze beschikking belast zijn met het beheer van het persoonsdosimetriesysteem, zoals bedoeld in artikel 6.2, onder b, van de R-SZW.

Uit de aanvraag blijkt dat de dosimetriesystemen voldoen aan de aanbevelingen van de Europese Commissie zoals bedoeld in artikel 6.2, onder c, van de R-SZW.

NRG Individual Monitoring beschikt over voldoende deskundigheid en ervaring, zoals bedoeld in artikel 6.2, onder d, van de R-SZW. Het personeel van de dosimetrische dienst NRG wordt immers overgenomen door NRG Individual Monitoring.

NRG Individual Monitoring verklaart in de aanvraag dat zal worden deelgenomen aan vergelijkingsonderzoeken, zoals bedoeld in artikel 6.2, onder e, van de R-SZW.

NRG heeft bij schrijven van 13 augustus 2018 verklaard dat verlening van de erkenning aan NRG Individual Monitoring kan plaatsvinden onder intrekking van de erkenning van NRG.

Erkenning

Op grond van artikel 6.1, tweede lid en artikel 6.2 van de R-SZW erken ik NRG Individual Monitoring, gevestigd te Arnhem, als dosimetrische dienst zoals bedoeld in 7.15 van het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming.

De erkenning is geldig tot en met 31 oktober 2023.

De erkenning wordt verleend onder intrekking van de erkenning die is verleend aan NRG d.d. 25 juni 2008, onder nummer ARBO/M&A/2008/17818, voor het laatst gewijzigd d.d. 20 juli 2018, onder nummer 2018/0084-09.

Omvang en gevolgen erkenning

De onderstaande dosimetrische toepassingsgebieden zijn bij de beoordeling van de erkenning betrokken:

  • 1. Het bepalen van de persoonsdosisequivalenten Hp(10) en Hp(0,07) voor werknemers ten gevolge van blootstelling aan fotonenstraling met een thermoluminescentiedosismeter, niet zijnde een extremiteitendosismeter of ooglensdosismeter.

  • 2. Het bepalen van het persoonsdosisequivalent Hp(0,07) voor werknemers ten gevolge van blootstelling aan bèta-straling met een thermoluminescentiedosismeter, niet zijnde een extremiteitendosismeter of ooglensdosismeter.

  • 3. Het bepalen van de persoonsdosisequivalenten Hp(10) en Hp(0,07) voor werknemers ten gevolge van blootstelling aan neutronenstraling, met uitzondering van preparatie en analyse van de track-etch detector (hetgeen wordt uitbesteed aan een hiervoor erkend laboratorium), met een track-etch dosismeter.

  • 4. Het bepalen van de persoonsdosisequivalenten Hp(10) en Hp(0,07) voor werknemers ten gevolge van blootstelling aan fotonenstraling met een direct ion storage dosismeter.

Eventuele wijzigingen in de gegevens vermeld in deze beschikking moeten, krachtens artikel 6.1, zesde lid van de R-SZW, binnen 30 kalenderdagen aan mij worden gemeld.

Op grond van artikel 6.3, eerste lid, van de R-SZW kan de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (hierna: Autoriteit) een erkenning intrekken als aannemelijk is dat niet meer aan de bedoelde voorwaarden wordt voldaan.

Ik wijs u erop dat de relevante bepalingen van de R-SZW van toepassing zijn.

Kosten

Aan de erkenning zijn kosten verbonden. Op grond van het Besluit vergoedingen Kernenergiewet bedraagt het verschuldigde bedrag € 5.199,-. U dient dit bedrag vóór 18 oktober 2018 over te maken op NL86INGB0705000486 ten name van Min. IenW IBI-ontvangsten te Den Haag, onder vermelding van het betalingskenmerk 1800006610 en de datum van deze brief.

Inwerkingtreding

Deze beschikking treedt overeenkomstig het bepaalde in artikel 20.3 van de Wet milieubeheer in werking met ingang van de dag na het verlopen van de bezwaartermijn.

Openbaarmaking

Op grond van artikel 6.1, eerste lid, van de R-SZW wordt NRG Individual Monitoring B.V. opgenomen in het register van erkende dosimetrische diensten. Dit register is te raadplegen op de internetsite http://www.anvs.nl onder Aanvragen en melden, Registreren en erkennen. Van dit besluit wordt tevens mededeling gedaan in de Staatscourant.

Beëindiging

In het geval dat u voornemens bent uw taken als dosimetrische dienst te beëindigen verzoek ik u de Autoriteit minstens een halfjaar vóór de datum van de voorgenomen beëindiging hiervan schriftelijk in kennis te stellen.

DE AUTORITEIT NUCLEAIRE VEILIGHEID EN STRALINGSBESCHERMING, namens deze, M.J. Korse-Noordhoek, afdelingshoofd

Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken na de dag van verzending van dit besluit een bezwaarschrift indienen bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, o.v.v. bezwaar, Postbus 16001, 2500 BA Den Haag.

Dit besluit is verzonden op de in de aanhef van dit besluit genoemde datum.

Het bezwaarschrift moet van een handtekening, datum, naam en adres van de indiener zijn voorzien. De indiener dient duidelijk aan te geven waarom hij tegen dit besluit bezwaar aantekent.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dag waarop de termijn afloopt voor het indienen van een bezwaarschrift. Indien gedurende die termijn bij de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan, treedt dit besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Voorlopige voorziening

Indien een bezwaarschrift is ingediend, kunnen belanghebbenden aan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen, indien – gelet op de betrokken belangen – onverwijlde spoed dit vereist. Bij het verzoek dient een afschrift van het bezwaarschrift te worden overgelegd. Als burger kunt u uw verzoek tot voorlopige voorziening ook via het digitale loket van de Raad van State indienen (https://digitaalloket.raadvanstate.nl/). Hiervoor dient u te beschikken over DigiD. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State, telefoon 070 – 426 4426.

Voor nadere informatie over dit besluit kunt u terecht bij het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 070 – 348 7366, op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 17.00 uur. Ook is het mogelijk om uw vraag te stellen via https://www.autoriteitnvs.nl/contact, onder vermelding van het kenmerk van dit besluit.

Naar boven