Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 13 september 2018, kenmerk 1415905-180575-OBP houdende houdende aansluiting bij de bezwarenadviescommissie personele aangelegenheden BZK

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Besluit:

HOOFDSTUK 1 BEGRIPSOMSCHRIJVING

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. de Minister:

de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

b. het ministerie:

het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

c. een medewerker:

degene die op basis van een ambtelijke aanstelling werkzaamheden verricht of heeft verricht bij het ministerie;

d. een bezwaar:

een bezwaar als bedoeld in artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht;

e. de Commissie BZK:

de bezwarencommissie personele aangelegenheden Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties als bedoeld in het Besluit instelling bezwarenadviescommissie personele aangelegenheden BZK.

HOOFDSTUK 2 DE COMMISSIE BZK

Artikel 2

De Commissie BZK adviseert de Minister over de te nemen beslissing op een bezwaar van een medewerker.

Artikel 3

Het Besluit instelling bezwarenadviescommissie personele aangelegenheden BZK is van toepassing.

Artikel 4

Van de voordrachten van de Minister in het kader van artikel 3, vierde lid, tweede en derde volzin, van het Besluit instelling bezwarenadviescommissie personele aangelegenheden BZK, vindt er ten minste één plaats op basis van een voordracht door het Departementaal Georganiseerd Overleg van het ministerie.

HOOFDSTUK 3 OVERGANGS- EN SLOTBEPALINGEN

Artikel 5

Over bezwaren waarover de VWS-commissie bezwaarschriften personeel Awb bij inwerkingtreding van dit besluit nog geen advies heeft uitgebracht, adviseert de Commissie BZK.

Artikel 6

Het Besluit VWS-commissie bezwaarschriften personeel Awb wordt ingetrokken.

Artikel 7

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Artikel 8

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit aansluiting VWS bezwarenadviescommissie personele aangelegenheden BZK.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

NOTA VAN TOELICHTING

De advisering over bezwaarschriften bij personele aangelegenheden was geregeld in het Besluit VWS-commissie bezwaarschriften personeel Awb van 18 april 1994.

Vanaf begin 2008 geschiedde de ondersteuning van de bezwarenprocedure via het Expertisecentrum arbeidsjuridisch dat in 2011 is opgegaan in het Expertisecentrum Organisatie en Personeel (EC O&P). Het ging hierbij om logistieke, administratieve en secretariële ondersteuning.

EC O&P is een onderdeel van het Ministerie van BZK. In het verlengde van genoemde dienstverlening heeft BZK het gebruik van zijn bezwarenadviescommissie personele aangelegenheden (verder: de Commissie BZK) opengesteld voor de andere ministeries. Voordelen zijn de grotere flexibiliteit in de afhandeling van bezwaren (bijvoorbeeld bij het inroosteren en bij mogelijke piekbelasting) en een optimale uniformering van de inhoudelijke behandeling en de werkprocessen, hetgeen de rechtseenheid binnen het Rijk en de efficiëntie bevordert.

Om van de Commissie BZK gebruik te kunnen maken, was aanpassing van de bezwarenregeling nodig. Het onderhavige besluit is daar de uitwerking van. De Algemene wet bestuursrecht biedt het wettelijk kader.

In het Besluit VWS-commissie bezwaarschriften personeel Awb was geregeld dat een of meerdere leden van commissie werden benoemd op voordracht van het Departementaal Georganiseerd Overleg (DGO) bij VWS.

Met het Ministerie van BZK zijn afspraken gemaakt over de benoeming van de voorzitter en de (plaatsvervangende) leden van de commissie, aangezien het Besluit instelling bezwarenadviescommissie personele aangelegenheden BZK geen mogelijkheid biedt voor een voordracht van het Departementaal Georganiseerd Overleg (DGO) bij VWS. Om te waarborgen dat ten minste één lid op voordracht van het DGO bij VWS in de Commissie BZK wordt benoemd, is in artikel 4 bepaald dat de Minister die voordracht voor zijn rekening neemt. Het lid dat namens het DGO bij VWS is benoemd, kan indien nodig vervangen worden door een lid dat namens het DGO bij een ander departement is benoemd.

De (plaatsvervangende) leden afkomstig van VWS behandelen in beginsel alleen bezwaren over het Ministerie van VWS. Als het om een bezwaar over VWS gaat, zal op basis van het Besluit instelling bezwarenadviescommissie personele aangelegenheden BZK altijd ten minste één van VWS afkomstig (plaatsvervangend) lid betrokken zijn bij de behandeling van het bezwaar. Zo is geborgd dat de Commissie BZK over voldoende interne kennis van de organisatie van het Ministerie van VWS beschikt wanneer zij moet adviseren over de afhandeling van een bezwaar van een (voormalig) VWS-medewerker over een personele aangelegenheid.

Mocht er behoefte zijn aan de benoeming van een nieuw, van het Ministerie van VWS afkomstig lid, dan zal het Ministerie van VWS daartoe een voordracht doen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Naar boven