Onttrekking openbaarheid (ontwerpbesluit)

Logo Heeze-Leende

Ontwerpbesluit tot definitieve onttrekking aan de openbaarheid van het zandpad in het verlengde van de Sandermannen in Heeze.

Inleiding

Brabant Water heeft als eigenaar van de gronden waarop het naamloze pad in het verlengde van de Sandermannen in Heeze ligt een verzoek ingediend om de hoofdrijbaan (het naastliggende fietspad maakt geen onderdeel uit van het verzoek) van dit pad aan de openbaarheid te onttrekken. De exacte locatie van het pad is ingetekend op de bijgevoegde situatietekening.

Juridisch kader

De gemeenteraad van de gemeente Heeze-Leende is op basis van artikel 7 en 9 van de Wegenwet bevoegd om een onttrekkingsbesluit te nemen.

Artikel 11 lid 1 van de Wegenwet bepaalt dat ieder belanghebbende bij een weg, niet behorende tot de in artikel 8 bedoelde, het recht heeft aan den raad der gemeente, waarin de weg is gelegen ten opzichte van dien weg toepassing van artikel 9 te verzoeken.

Artikel 11 lid 2 bepaalt dat op de voorbereiding van de beslissing op verzoek afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing is.

Het college van B&W van de gemeente Heeze-Leende is op basis van Artikel 160, eerste lid aanhef en onder b Gemeentewet bevoegd om beslissingen van de raad voor te bereiden en uit te voeren, tenzij bij of krachtens de wet de burgemeester hiermee is belast.

Motivering Het verzoek van Brabant Water volgt op het verzoek van de gemeente Heeze-Leende om een gedeelte van de Sandermannen te mogen verharden ten behoeve van een betere ontsluiting van de woningen Sandermannen 4 en 6. Het verharden van dit gedeelte sluit aan bij het voornemen van Brabant Water om een gedeelte van de weg te verharden om de bereikbaarheid van het watergebied voor personeel van Brabant Water te verbeteren.

Indeling pad De weg zoals opgenomen in de wegenlegger onder nr. 44 bestaat uit een hoofdrijbaan. Rechts van deze hoofdrijbaan ligt een vrij liggend fietspad dat loopt van het begin van weg 44 tot aan weg nr 43 (zie afbeelding 1). Links van de hoofdrijbaan liggen een vrij liggend fietspad van weg 43 tot weg 50 en een vrij liggend fietspad van weg 48 tot het einde van weg 44 (zie afbeelding 1).

Afbeelding 1: uitsnede van de wegenlegger. Zwarte lijn: openbare weg, stippellijn: openbaar fietspad.

Het verzoek van Brabant Water ziet uitsluitend aan het onttrekken aan de openbaarheid van de hoofdrijbaan van de weg zoals opgenomen in de wegenlegger onder nr. 44. De vrij liggende fietspaden worden dus niet aan de openbaarheid onttrokken.

Problematiek De huidige openbaarheid geeft diverse problemen voor Brabant Water. De problemen betreffen illegaal parkeren in het waterwingebied (de noordelijke berm van de Sandermannen), illegale afvaldump en de eenvoudige bereikbaarheid/ vluchtweg bij stroperij en motorcrossen. Door de plannen om een gedeelte van de Sandermannen wordt de bereikbaarheid voor ongewenste personen ook beter.

Verzoek Brabant Water heeft de gemeente Heeze-Leende verzocht om de weg te onttrekken aan de openbaarheid.

Na onttrekking blijft de weg opengesteld voor recreatief medegebruik, werkverkeer van Brabant Water, hulpverleners en agrariërs. De woningen op nummer 4 en 6 blijven bereikbaar.

Gebruikers De weg wordt gebruikt door diverse gebruikersgroepen:

  • Wandelaars; al dan niet met hond

  • Fietsers; recreatieve fietsers, mountainbikers en fietsers die aansluiten op fietspad

  • Ruiters/ menners

  • Agrariërs

  • Hulpverleners

  • Ongewenste gebruikers

Toegang voor gebruikersgroepen

-Wandelaars

Het gehele gebied is opengesteld voor wandelaars en dit blijft zo. Een deel van de wandelaars komt echter met de auto naar het gebied en parkeert dan in de berm van de Sandermannen. De parkeergelegenheid voor het gebied bevindt zich echter aan de Huisvenseweg. Door de weg aan de openbaarheid te onttrekken wordt de mogelijkheid om in de berm van de Sandermannen te parkeren weggenomen. Parkeren in de noordelijke berm van De Sandermannen is overigens tevens in strijd met de Provinciale milieuverordening, omdat het hier waterwingebied betreft.

-Fietsers/ fietspaden

Fietspaden en gevolgen voor fietsers worden beschreven aan de hand van de wegenlegger van de gemeente Heeze-Leende.

-In het oostelijk deel van het gebied

Fietspaden 48 en 59 vormen een verbinding die gebruik maak van een klein deel van De Sandermannen (weg 44). Onttrekking van de hoofdrijbaan van weg 44 heeft geen gevolgen voor deze verbinding. De woningen aan De Sandermannen, nummer 4 en 6, blijven bereikbaar.

-In het westelijk deel van het gebied

Door het gebied ligt een deel van het fietsroutenetwerk. Volgens de wegenlegger: fietspaden 43, 50 en 51. Weg 44 heeft een verbindende functie tussen fietspad 43 en 50. Echter er ligt hier een geasfalteerd fietspad langs de onverharde hoofdrijbaan. Uitsluitend de onverharde hoofdrijbaan wordt aan de openbaarheid onttrokken.

Fietsers die vanaf weg 44 willen aansluiten op fietspad 50 en 51 kunnen een alternatieve route gebruiken. Via fietspad 48, naar de Huisvenseweg (weg 49) en dan aansluiten. Gemeten van kruisput 44/48 naar kruispunt 49/50 is de route via de Huisvenseweg 200 meter korter.

-Ruiters/ menners

De Groote Heide maakt met een aantal knooppunten en routes onderdeel uit van het ruiterroutenetwerk Heeze-Leende. Deze route maakt deels gebruik de hoofdrijbaan van weg 44. Volgens de openstellingsregels, opgesteld door Brabants Landschap, Brabant Water en de gemeente Heeze-Leende, is het gebied opengesteld voor: “Fietsers, mountainbikers, ruiters en aangespannen wagens alleen op de gemarkeerde routes”. In plaats van een slagboom wordt de hoofdrijbaan op dit gedeelte van de ruiterroute afgesloten door zogenoemde carterkillers. Afsluiting weg 44 zou daarom geen belemmering mogen zijn voor ruiters en menners.

-Agrariërs

Brabant Water verpacht landbouwgronden aan diverse agrariërs. Deze percelen zijn deels toegankelijk via De Sandermannen. De pachters van Brabant Water beschikken over de benodigde sleutels voor het passeren van slagbomen. Er wordt gebruik gemaakt van een gestandaardiseerd systeem voor het afsluiten van de slagbomen, nieuwe slagbomen zijn daarom te openen met dezelfde sleutels.

-Hulpverleners

Door de aanwezigheid van de openbare fietspaden en toenemende recreatiedruk wordt nog belangrijker dat hulpverleners toegang hebben tot het gebied. Denk aan ambulancedienst bij ongevallen maar ook de brandweer. Door toenemende recreatiedruk neemt de kans op natuurbranden toe. Door weg 44 aan het begin (na de woningen) af te sluiten met een slagboom, kunnen langs de rest van de weg 14 slagbomen verdwijnen. De slagboom maakt gebruik van een standaard driekantsleutel wat de toegang eenvoudig maakt. Bij noodgevallen hoeft slechts één slagboom te worden gepasseerd, waarna een groot deel van het gebied zonder belemmeringen te betreden is.

-Ongewenste gebruikers

Deze groep is divers. Die omvat motorcrossers, stropers en personen die huis-, tuin- en bouw- of zelfs drugsafval dumpen. Motorcrossers gebruiken weg 44 om eenvoudig toegang te hebben tot diep in het gebied om te gaan crossen. Zo lang het een openbare weg betreft zijn ze niet strafbaar wanneer ze daar rijden (mits voorzien van een kenteken).

Stropers zijn een categorie mensen die illegaal jaagt op wild, maar ook personen die voor financieel gewin spullen uit het bos halen. Illegale jacht op wild is opgepakt door de politie. In 2015 is een oppervlakte van ongeveer 150m2 verjonging van naaldbomen kaal gezaagd door onbekenden. Dit was eind november, waarschijnlijk om te verkopen als kerstboom of als takken voor kerststukken.

Door de eenvoudige toegang tot het gebied wordt er met enige regelmaat divers afval gedumpt. Voorbeelden hiervan zijn bouwafval, huisvuil en plastic, en tuinafval.

Door het aan de openbaarheid onttrekken van de hoofdrijbaan van weg 44 en het daarna afsluiten van de hoofdrijbaan kunnen deze praktijken worden tegen gegaan.

Gelet op bovenstaande zijn er geen belemmeringen om de hoofdrijbaan van weg 44 aan de openbaarheid te onttrekken.

Ontwerpbesluit

I.Het voornemen uit te spreken om een deel van de openbare weg verlengde van de Sandermannen in Heeze uit de openbaarheid te onttrekken overeenkomstig de bij dit besluit behorende tekening;

II. Voor de totstandkoming van het onttrekkingsbesluit toepassing te geven aan afdeling 3.4 van de

Algemene wet bestuursrecht (de uniforme openbare voorbereidingsprocedure).

III. Het definitieve besluit voor het onttrekken aan de openbaarheid aan de gemeenteraad voor te stellen.

Procedure

Ter inzage

Dit ontwerpbesluit ligt met ingang van 30 januari 2018 tot en met 12 maart 2018 ter inzage.

Zienswijzen

Zienswijzen op voorliggend ontwerpbesluit kunnen gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging, dus tot en met 12 maart 2018, door belanghebbenden naar voren worden gebracht.

Deze zienswijzen kunnen schriftelijk en indien gewenst ook mondeling worden ingediend.

Schriftelijke zienswijzen kunt u sturen naar de gemeenteraad van de gemeente Heeze-Leende, Postbus 10.000, 5590 GA Heeze.

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze dient u een afspraak te maken via telefoonnummer 040-2241434. Om termijnoverschrijding te voorkomen is het verzoek om uiterlijk 14 dagen vóór afloop van de inzagetermijn hiervoor een afspraak te maken.

25 januari 2018

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN HEEZE-LEENDE,

namens dezen

J.W.A van der Heijden

Afdelingshoofd Ruimtelijk Domein

Naar boven