Besluit van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 26 september 2018, nummer WBV 2018/12, houdende wijziging van de Vreemdelingencirculaire 2000

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

Gelet op de Vreemdelingenwet 2000, het Vreemdelingenbesluit 2000 en het Voorschrift Vreemdelingen 2000;

Besluit:

ARTIKEL I

De Vreemdelingencirculaire 2000 wordt als volgt gewijzigd:

A

Paragraaf B2/2.1. Vreemdelingencirculaire 2000 komt te luiden:

2.1. Working Holiday Scheme (WHS) / Working Holiday Programme (WHP)

Nederland heeft met Canada, Zuid-Korea, Argentinië (WHP), Australië en Nieuw-Zeeland (WHS) een overeenkomst gesloten (Memorandum of Understanding (hierna: MoU)) op grond waarvan jongeren die de nationaliteit van één van de landen bezitten, onder bepaalde voorwaarden tijdelijk in Nederland mogen verblijven om kennis te maken met de Nederlandse samenleving en cultuur. Het verblijf heeft het karakter van een kennismaking met de Nederlandse samenleving en cultuur en is daarom slechts éénmalig en de verblijfsvergunning wordt voor ten hoogste één jaar verleend. De jongeren mogen niet ten laste komen van de publieke middelen en de (tijdige) terugreis moet gewaarborgd zijn. Het begrip uitwisseling kenmerkt zich door wederkerigheid, in die zin dat de mogelijkheid om de samenleving en cultuur te leren kennen ook in het land van herkomst van de buitenlandse jongeren bestaat voor de Nederlandse jongeren.

Incidentele arbeid

De uitwisselingsjongere dient zelfstandig in zijn levensonderhoud te voorzien. Om het verblijf in Nederland financieel te ondersteunen, mag de uitwisselingsjongere overeenkomstig artikel 1j, onderdeel b, BuWav werken zonder dat de werkgever in het bezit is van een tewerkstellingsvergunning. Voorwaarde daarbij is dat het hoofddoel van het verblijf in Nederland – culturele uitwisseling – voorop blijft staan. Het werk mag dus alleen van incidentele aard zijn.

Beperking in de duur van de werkzaamheden benadrukt het incidentele en ondersteunende karakter van het werken. De uitwisselingsjongere mag daarom ten hoogste 12 weken aaneengesloten werkzaamheden verrichten bij eenzelfde werkgever. Het is niet toegestaan het aantal uren uit te spreiden over een periode langer dan 12 weken. Na 12 weken bij eenzelfde werkgever gewerkt te hebben, mag de uitwisselingsjongere wel weer 12 weken aaneengesloten bij een andere werkgever aan de slag.

De IND neemt aan dat de uitwisselingsjongere die in Nederland verblijft, niet zelfstandig in zijn levensonderhoud kan voorzien als bedoeld in artikel 3.24a VV als een beroep wordt gedaan op de algemene middelen.

Studeren

Gedurende het verblijf in Nederland is het toegestaan om een korte studie (bijvoorbeeld een semester) dan wel een cursus te volgen.

B

Paragraaf B2/2.1.2. Vreemdelingencirculaire 2000 komt te luiden:

2.1.2. WHP Argentinië en Zuid-Korea

WHP Zuid-Korea

Het WHP met Zuid-Korea is gecontinueerd per 1 oktober 2018 voor de duur van in beginsel 2 jaar.

Jaarlijks wordt een maximum van 100 WHP-verblijfsvergunningen verstrekt door de IND. Een aanvraag kan worden ingediend bij een IND-loket in Nederland. De IND stelt als voorwaarde voor het in behandeling nemen van de aanvraag dat deze vergezeld gaat van een bewijs van pré-registratie voor deelname aan het WHP, welke is voorzien van een volgnummer, en is verstrekt door de Nederlandse ambassade in Seoel.

WHP Argentinië

Per 1 juli 2017 heeft Nederland met Argentinië een MoU betreffende een WHP afgesloten voor een periode van in beginsel 2 jaar.

Jaarlijks wordt een maximum van 100 WHP-verblijfsvergunningen verstrekt door de IND. Een aanvraag kan alleen worden ingediend bij de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging in Argentinië.

De IND wijst de aanvraag van een vreemdeling die in het kader van de internationale overeenkomsten (MoU) WHP Argentinië of Zuid-Korea af als de vreemdeling:

  • jonger dan 18 jaar is of ouder dan 30 jaar op het moment van indiening van de aanvraag;

  • geen retourticket heeft dan wel niet de financiële middelen heeft voor de aanschaf van een retourticket;

  • eerder in Nederland in het kader van uitwisseling heeft verbleven;

  • ten laste komt van de algemene middelen;

  • het quotum voor het aantal inwilligingen van het WHP Zuid-Korea respectievelijk Argentinië is bereikt.

C

Paragraaf B2/3. Vreemdelingencirculaire 2000 komt te luiden:

3. Beperking, arbeidsmarktaantekening en geldigheidsduur

Beperking

Op grond van artikel 3.4, eerste lid, aanhef en onder o, Vb verleent de IND de verblijfsvergunning onder de beperking: ‘Uitwisseling’.

Arbeidsmarktaantekening

Op grond van artikel 3.1, derde lid, aanhef onder b, VV luidt de arbeidsmarktaantekening: ‘TWV niet vereist voor specifieke arbeid, andere arbeid niet toegestaan’.

Op grond van artikel 3.1, derde lid, aanhef en onder o, VV luidt de arbeidsmarktaantekening als de verblijfsvergunning wordt verleend op grond van de internationale overeenkomsten met Canada, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Argentinië en Australië: ‘TWV niet vereist voor incidentele arbeid in het kader van WHP/WHS, andere arbeid niet toegestaan’.

Voorschrift

Op grond van artikel 3.7, eerste lid, onder c, Vb is aan de afgifte van de verblijfsvergunning aan de vreemdeling die in het kader van uitwisseling (niet zijnde au pair) in Nederland wil verblijven het voorschrift verbonden dat de vreemdeling voldoende is verzekerd tegen ziektekosten.

Geldigheidsduur

Op grond van artikel 3.58, eerste lid aanhef en onder o, Vb, verleent de IND de verblijfsvergunning voor de duur van ten hoogste één jaar.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 oktober 2018.

Dit besluit zal (met de toelichting) in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 26 september 2018

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, namens deze, C. Riezenbos Wnd. directeur-generaal Migratie

TOELICHTING

ALGEMEEN

Het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen (BuWav) is gewijzigd. In artikel 1j, aanhef en onderdeel b, BuWav wordt verduidelijkt dat het bij werkzaamheden in het kader van een WHP of WHS dient te gaan om werkzaamheden van aanvullende aard, bedoeld om de vakantie van de uitwisselingsjongere financieel te ondersteunen. Dit was eerder niet nader gedefinieerd in regelgeving. De paragrafen B2/2 en B2/3 van de Vreemdelingencirculaire worden conform de BuWav wijziging aangepast.

Voorts is de arbeidsmarktaantekening van WHS/WHP aan de nieuwe norm gewijzigd in het Voorschrift Vreemdelingen.

Artikelsgewijs

A

De WHS/WHP valt onder het verblijfsdoel ‘uitwisseling’ en is primair bedoeld om kennis te maken met de Nederlandse samenleving en cultuur. Tijdens het verblijf in Nederland mogen de uitwisselingsjongeren werken als ‘incidentele activiteit van hun vakantie’. Wat onder incidentele werkzaamheden in het kader van WHS/WHP wordt verstaan, is niet nader gedefinieerd in regelgeving.

Vanuit de uitvoering bestond behoefte aan nadere invulling van het begrip incidentele werkzaamheden in het kader van WHS/WHP. Met de wijziging van artikel 1j, onderdeel b, BuWav bij besluit van 27 augustus 2018 tot wijziging van het BuWav (Staatsblad 2018, 301) wordt nader verduidelijkt wat onder werkzaamheden in het kader van WHS/WHP wordt verstaan.

Doel van de WHS/WHP-regeling is om buitenlandse jongeren de mogelijkheid te bieden gedurende maximaal een jaar de Nederlandse samenleving en cultuur te leren kennen. Om hun vakantie in Nederland financieel te ondersteunen, mogen zij werken zonder dat hun werkgever een tewerkstellingsvergunning nodig heeft. Voorwaarde daarbij is dat het hoofddoel van het verblijf uitwisseling- voorop blijft staan. Het werk mag dus slechts van incidentele aard zijn.

Beperking in de duur van de werkzaamheden benadrukt het incidentele en ondersteunende karakter van het werken. Jongeren die onder het WHS/WHP in Nederland verblijven, zullen daarom ten hoogste 12 weken aaneengesloten bij eenzelfde werkgever werkzaamheden mogen verrichten. Er is, los van de wettelijke vereisten rondom arbeidstijden, geen limiet aan het aantal uren dat in die 12 weken gewerkt mag worden. Voorts gaat het om een periode van 12 aaneengesloten weken: het is niet toegestaan het aantal uren uit te spreiden over een periode langer dan 12 weken. Na 12 weken bij eenzelfde werkgever gewerkt te hebben, zou de jongere wel weer bij een andere werkgever aan de slag kunnen. Zo wordt het de jongere mogelijk gemaakt om op verschillende momenten gedurende het jaar dat ze maximaal in Nederland mogen verblijven bij meerdere werkgevers te werken. De werkgever wordt op deze wijze beperkt in de mogelijkheid een jongere langere tijd in dienst te nemen en voor dat doel naar Nederland te halen.

B

Het WHP met Zuid-Korea is per 1 oktober 2018 gecontinueerd voor de duur van in beginsel 2 jaar. Met deze continuering wordt met betrekking tot het indieningsproces aangesloten bij de andere niet mvv-plichtige WHP landen. Een uitwisselingsjongere afkomstig uit in dit geval Zuid-Korea kan per 1 oktober 2018 een WHP verblijfsvergunning aanvragen bij de IND in Nederland. De IND kan per jaar maximaal 100 WHP verblijfsvergunningen verlenen. De IND zal de aanvraag voor de verblijfsvergunning in behandeling nemen als deze vergezeld is van een bewijs van pré-registratie voor deelname aan het WHP, welke is voorzien van een volgnummer, en is verstrekt door de Nederlandse ambassade in Seoel. Het bewijs van pré-registratie kan de uitwisselingsjongere middels e-mail aanvragen bij de desbetreffende Nederlandse ambassade.

De Nederlandse ambassade monitort door middel van de pré-registratie of het quotum is bereikt.

C

Met de BuWav wijziging is ook de arbeidsmarktaantekening WHP/WHS in het Voorschrift Vreemdelingen aangepast. Dit betreft een nieuwe arbeidsmarktaantekening.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, namens deze, C. Riezenbos Wnd. directeur-generaal Migratie

Naar boven