Verkeersbesluit openstelling Fietssnelweg F35 voor speed-pedelecs

Logo Hengelo

2267452

Gemeente Hengelo

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Aanleiding

Sinds 1 januari 2017 heeft de speed-pedelec (een elektrische tweewieler met trapondersteuning, waarbij de trapondersteuning ook doorgaat bij een snelheid boven 25 km/u) in de verkeerswetgeving de status gekregen van bromfiets. Dat houdt in dat gebruikers van speed-pedelecs geen gebruik mogen maken van de Fietssnelweg F35 in Twente. De doelstelling van de Fietssnelweg is onder meer om een aantrekkelijke, vlotte, veilige, comfortabele en directe fietsverbinding aan te bieden als alternatief voor het dagelijks woon-werkverkeer per auto in de stedenband Twente tussen stedelijke kernen en woon- en werkgebieden. Daardoor kan congestievorming op het hoofdwegennet nu en in de toekomst worden verminderd of voorkomen en wordt een positieve bijdrage geleverd aan de leefomgeving. De F35 is speciaal ingericht conform een vastgesteld regionaal programma van eisen met o.a. vastgelegde minimale breedte van het pad, boogstralen, verlichting, voorrangsregeling en/of ongelijkvloerse kruisingen. De speed-pedelec is bij uitstek een goed en gezond alternatief vervoermiddel voor de auto in het dagelijkse woon-werkverkeer, met name op afstanden groter dan 7 km, en draagt eveneens bij aan de doelen vermindering congestie en verbetering leefomgeving (want geen uitstoot en lawaai).

Motivering

Overwegende dat:

de Fietssnelweg F35 bedoeld is als directe fietsverbinding tussen de Twentse gemeenten;de Fietssnelweg F35 een alternatief biedt voor het dagelijks woon-werkverkeer per auto;de speed-pedelec bij uitstek een goed en gezond alternatief vervoermiddel is voor de auto;de gemeente Hengelo en overige Twentse gemeenten om deze reden de speed-pedelec en de gebruiker ervan wil faciliteren op de Fietssnelweg F35;door het openstellen van de F35 voor de speed-pedelec wordt gehandeld in de geest en bedoeling van deze snelfietsroute en het gebruik van dit vervoermiddel aantrekkerlijker wordt;hiermee een bijdrage wordt geleverd aan de doelstelling van de F35 zonder dat de veiligheid van overige weggebruikers daardoor zal worden verslechterd;dit verkeersbesluit genomen wordt voor het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer. ProcedureOp grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. In het “Mandaatbesluit 2018” van de gemeente Hengelo is vastgesteld dat het afdelingshoofd van de afdeling Wegen, Groen en Water gemandateerd is om verkeersbesluiten te nemen. Advies politie Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van Politie eenheid Oost-Nederland, die kan instemmen met bovengenoemde maatregel.

BESLUIT

Het openstellen van de Fietsnelweg F35 gelegen op het grondgebied van de gemeente Hengelo voor speed-pedelecs door het aanbrengen van onderborden met de tekst ‘speed-pedelec toegestaan’ onder de verkeersborden G11 van bijlage 1 van het RVV 1990 op de F35

Hengelo 18 september 2018

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Wanneer u belanghebbende bent kunt u, tijdens de inzagetermijn, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van B en W. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en tenminste bevatten: uw naam en adres, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel, afdeling Bestuursrecht (postbus 10067, 8000 GB Zwolle) vragen een voorlopige voorziening te treffen. Een verzoek om een voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als een bezwaarschrift.

 

Naar boven