Besluit aanvraag ex artikel 65 Wet op het voortgezet onderwijs, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Besluit op basis van artikel 65 van de Wet op het voortgezet onderwijs op een aanvraag voor bekostiging van een nieuwe scholengemeenschap met ingang van 1 augustus 2019.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media geeft kennis van de goedkeuring van de volgende aanvraag die is ingediend voor 1 november 2017 in het kader van de procedure voor bekostiging van een nieuwe scholengemeenschap.

Een belanghebbende kan tegen een besluit, binnen zes weken na de dag waarop het besluit aan de aanvrager is toegezonden (12 september 2018), schriftelijk bezwaar maken. De belanghebbende dient daartoe een bezwaarschrift in bij de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, onder vermelding van "Bezwaar", ter attentie van DUO, Postbus 30205, 2500 GE Den Haag. Meer informatie over het maken van bezwaar vindt u op www.bezwaarschriftenocw.nl.

Lentiz Onderwijsgroep te Vlaardingen

Aanvraag voor stichting van een scholengemeenschap voor vbo, mavo, havo en vwo op protestants christelijke, rooms katholieke grondslag te Maassluis en Vlaardingen door splitsing van Lentiz (Brinnummer 17WQ) te Vlaardingen, Maassluis en Schiedam

U verzoekt mij op grond van artikel 65 van de Wet op het voortgezet onderwijs (WVO), om met ingang van 1 augustus 2019 voor bekostiging in aanmerking te brengen een protestants christelijke/rooms katholieke scholengemeenschap voor vbo, mavo, havo en vwo, die ontstaat door splitsing van Lentiz te Vlaardingen, Maassluis en Schiedam (Brinnummer 17WQ). Voor wat betreft het vbo wilt u de profielen Zorg en welzijn (ZW) en Dienstverlening en producten (DP) splitsen.

Lentiz (17WQ) zal na splitsing bestaan uit de vestigingen aan:

  • de Rotterdamseweg 55 te Vlaardingen(17WQ-00) met lwoo, mavo, havo en vwo;

  • de Parallelweg 401 te Schiedam (17WQ-08) met lwoo, vbo en mavo;

  • de Willem de Zwijgerlaan 230 te Vlaardingen (17WQ-16), tijdelijke nevenvestiging met uitsluitend onderbouw).

De nieuwe scholengemeenschap zal worden gehuisvest in de huidige nevenvestigingen aan:

  • het Reviusplein 8 te Maassluis (17WQ-06) met lwoo, mavo, havo en vwo;

  • het Geuzenplein 1 te Vlaardingen (17WQ-05) met lwoo, vbo, mavo, havo en vwo;

  • de Kastanjedaal 2 te Maassluis (17WQ-11) met lwoo, vbo en mavo;

  • de Kastanjedaal 2 te Maassluis (17WQ-15, tijdelijke nevenvestiging met havo).

Het onderwijs aan de vestigingen van Lentiz (17WQ) en de vestigingen van de nieuwe school wijzigt niet als gevolg van de splitsing.

Ik heb uw verzoek voor splitsing van Lentiz getoetst aan het bepaalde in artikel 65 van de WVO en de Regeling voorzieningenplanning voortgezet onderwijs van 11 juli 2008 (VO/BenB-2008/26204).

Besluit

Met toepassing van artikel 65, 1e lid van de WVO lid keur ik uw aanvraag voor splitsing van het mavo, havo, vwo en de profielen ZW en DP per 1 augustus 2019 goed.

Motivering

Uw aanvraag voldoet aan de criteria voor splitsing in de Regeling voorzieningenplanning VO.

De te splitsen schoolsoorten en de te splitsen profielen moeten op de teldatum 1 oktober 2016 worden bezocht door tenminste twee maal het aantal leerlingen dat nodig is voor stichting van een scholengemeenschap voor vbo, mavo, havo en vwo. Lentiz werd op de teldatum 1 oktober 2016 bezocht door 3751 leerlingen. Uit de leerlingenaantallen op de teldatum 1 oktober 2016 blijkt dat de te splitsen schoolsoorten en de te splitsen profielen ZW en DP op de teldatum werden bezocht door respectievelijk:

mavo: 630 leerlingen (nodig voor splitsing 2 x 195 = 390 leerlingen);

havo: 895 leerlingen (nodig voor splitsing 2 x 244 = 488 leerlingen);

vwo: 685 leerlingen (nodig voor splitsing 2 x 293 = 596 leerlingen);

DP: 1099 leerlingen (nodig voor splitsing 2 x 120 = 240 leerlingen);

ZW: 323 leerlingen (nodig voor splitsing 2 x 120 = 240 leerlingen).

n.b. De aantallen leerlingen in gemeenschappelijke leerjaren in de onderbouw zijn naar rato van de verhoudingen in de bovenbouw, verdeeld over de verschillende schoolsoorten en profielen.

Verder moet na splitsing zowel de overblijvende school als de nieuw te stichten school voor beide prognosejaren (2023 en 2027) aan de stichtingsnormen voor een scholengemeenschap voldoen te weten:

  • 195 leerlingen voor het mavo;

  • 244 voor het havo;

  • 293 voor het vwo en

  • 120 per profiel.

Uit het door u bijgevoegde cijfermateriaal, het splitsingsplan en de prognoses voor de overblijvende en de nieuwe school blijkt dat aan de voorwaarden voor splitsing is voldaan.

RPO en profielen

Ik maak u erop attent dat u de vbo profielen, die niet kunnen worden gesplitst maar die u wel per 1 augustus 2019 aan de na splitsing ontstane nieuwe scholengemeenschap wilt aanbieden, via een (een aanvulling op) een RPO -in te dienen voor 1 november 2018- moet aanvragen. Dit gaat om de profielen:

  • Bouwen Wonen en interieur;

  • Produceren, installeren en energie;

  • Mobiliteit en transport;

  • Economie en ondernemen.

Basisregistratie Instellingen (Brin)

Aan de nieuwe school heb ik nog geen Brinnummer toegekend. De school zal te zijner tijd samen met de via het RPO aan te vragen profielen definitief worden geregistreerd in de Basisregistratie instellingen (waarbij een Brinnummer wordt toegekend) met de volgende vestigingen:

  • het Reviusplein 8 te Maassluis (17WQ-06 wordt de hoofdvestiging 00) met lwoo, mavo, havo en vwo;

  • de Kastanjedaal 2 te Maassluis (17WQ-11 wordt nevenvestiging 01) met lwoo, de profielen ZW en DP en mavo;

  • het Geuzenplein 1 te Vlaardingen (17WQ-05 wordt nevenvestiging 02) met lwoo, de profielen ZW en DP, mavo, havo en vwo;

  • Kastanjedal 2 te Maassluis (17WQ-15 wordt tijdelijke nevenvestiging 03 met havo).

De Minister voor Basis en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob, Namens deze, De directeur Onderwijsinstellingen van de Dienst Uitvoering Onderwijs N. Zeijlemaker

Naar boven