Provincie Zeeland - verkeersbesluit provinciale weg N671; instellen inhaalverbod bochten Wemeldingse Zandweg

Logo Zeeland

Middelburg, 6 september 2018

Corsanummer : 18020450

Afdeling : Beheer en Onderhoud

 

GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND

betreft:

Verkeersbesluit voor de provinciale weg Kapelle - Wemeldinge (N671);

instellen inhaalverbod in de bochten van de Wemeldingse Zandweg:

a. van km 0,480 tot km 0,810; b. van km 1,100 tot km 1,350.

Overwegingen met betrekking tot het besluit

Bevoegdheidsgrondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens.

De betreffende weg N671 is in beheer bij de provincie Zeeland.

Op grond van artikel 18, eerste lid onder b, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Motivering en belangenafweging

De provinciale weg Kapelle – Wemeldinge (N671) is, mede vanwege het waarborgen van de ontsluiting van Wemeldinge, gecategoriseerd als gebiedsontsluitingsweg met een snelheidsregime van 80 km/h, waarop landbouwverkeer is toegestaan. In de huidige situatie is het voor voertuigen mogelijk om elkaar op het gehele traject van de Wemeldingse Zandweg, dus ook in de bochten, in te halen. Het inhalen in de bochten levert, mede vanwege (te) weinig zicht op tegenliggend verkeer, zowel voor het (auto)verkeer als voor omwonenden, gevaarlijke situaties op. Inhalen is een onveilige manoeuvre omdat men op de weghelft met verkeer in tegengestelde richting komt. Het invoeren van inhaalverboden kan bijdragen aan het voorkomen van conflicten tussen weggebruikers uit verschillende richtingen en dus aan het voorkomen van verkeersonveiligheid.

Naar aanleiding van en ter (verdere) voorkoming van (ernstige) ongevallen bij inhaalmanoeuvres in de bochten zijn op de provinciale weg Kapelle - Wemeldinge (N671), maatregelen gewenst. Het verdient aanbeveling voor de bochten in de Wemeldingse Zandweg een inhaalverbod in te stellen, door het aanbrengen van dubbele doorgetrokken asstrepen, zodat het voor bestuurders verboden is elkaar onderling in te halen. In het kader van de doorstroming blijft het inhalen van (landbouw)verkeer op de rechte stukken toegestaan.

Met deze maatregel wordt geprobeerd zowel de verkeersveiligheid van de weggebruiker en aanwonenden als de bereikbaarheid en ontsluiting van Wemeldinge zoveel als mogelijk te borgen.

Het aanbrengen van de asstrepen is medio september 2018 gepland.

Overig

De in dit verkeersbesluit genoemde verkeersmaatregelen strekken tot de volgende in artikel 2 van de

Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen:

Lid 1, sub. a: het verzekeren van de veiligheid op de weg;

Lid 1, sub. b: het beschermen van weggebruikers en passagiers;

Lid 1, sub. c: het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

Gelet op artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is overleg gepleegd met de politie.

Gelet op artikel 26 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) wordt dit besluit bekendgemaakt door publicatie in de Staatscourant en is voor een ieder in te zien op de website van de Staatscourant via https://www.officielebekendmakingen.nl/staatscourant

Besluit

Op grond van vorenstaande overwegingen

besluiten wij:

  • 1.

    door het aanbrengen van een dubbele doorgetrokken asstreep, als bedoeld in artikel 76 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990), in de bochten van de provinciale weg Kapelle – Wemeldinge (N671) (Wemeldingse Zandweg):

  • a.

    van km 0,480 tot km 0,810;

  • b.

    van km 1,100 tot km 1,350, bestuurders te verbieden de streep naar links te overschrijden en zich links van de streep te bevinden;

  • 2.

    in te trekken, voor zover nodig, eerder genomen besluiten;

  • 3.

    dit verkeersbesluit te publiceren in de Staatscourant.

 

GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND,

namens dezen,

ir. C.A.J. Verhoeve MPM,

hoofd afdeling Beheer en Onderhoud.

Mededelingen

Inlichtingen

Voor nader gewenste inlichtingen kunt u contact opnemen met:

verkeersmaatregelen:

  • -

    de heer W.J. Blommaert, telefoonnummer: 0118-631612 of 06-28904262;

  • -

    de heer A. Francke, telefoonnummer: 0628904090.

juridische procedure

  • -

    mevrouw A. Caljouw, telefoonnummer: 06-25726507.

Rechtsmiddelen

Belanghebbenden kunnen schriftelijk bezwaar maken tegen dit besluit bij: Gedeputeerde Staten van Zeeland, t.a.v. de secretaris van de commissie voor bezwaarschriften, Postbus 6001, 4330 LA Middelburg.

Wie is belanghebbende?

Volgens artikel 1:2 van de Algemene wet bestuursrecht bent u belanghebbende als uw belang rechtstreeks bij een besluit betrokken is. Uw belang moet zich dan wel onderscheiden van de belangen van grote aantallen anderen. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als u eigenaar, huurder of gebruiker bent van een perceel in de directe omgeving van de weg waarop het besluit betrekking heeft. Volgens vaste jurisprudentie is dat onderscheid bij een willekeurige verkeersdeelnemer onvoldoende aanwezig.

In het bezwaarschrift neemt u ten minste op uw naam en adres, de dagtekening van het bezwaarschrift, tegen welk besluit u bezwaar maakt en waarom. Het bezwaarschrift dient te worden ondertekend.

U moet het bezwaarschrift indienen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt. Doorgaans is dat de dag na de datum van verzending. I.c. is dat de dag na de datum van bekendmaking in de Staatscourant. Overschrijding van de inzendtermijn kan ertoe leiden dat met uw bezwaren geen rekening wordt gehouden.

Als u overweegt bezwaar te maken, kunt u een informatiefolder aanvragen op telefoonnummer 0118-631000. U kunt de informatie ook downloaden via www.zeeland.nl/beleid-en-regelgeving/bezwaar-maken.

Wij wijzen u erop dat het bezwaar niet de werking van het besluit schorst. U kunt een verzoek doen tot het treffen van een voorlopige voorziening. U richt het verzoek aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda, team bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Voor de behandeling van het verzoek is griffierecht verschuldigd.

Naar boven