Kennisgeving ontwerp-besluiten Windpark De Groene Delta

Logo Gelderland

Gedeputeerde Staten van Gelderland zijn voornemens een omgevingsvergunning en een vergunning en ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming te verlenen voor Windpark De Groene Delta. De ontwerp-besluiten en de bijbehorende stukken liggen van donderdag 13 september 2018 tot en met woensdag 24 oktober 2018 ter inzage. Iedereen kan binnen deze termijn een zienswijze indienen.

 

Achtergrond

Windpark De Groene Delta is een initiatief van ENGIE Energie Nederland B.V. (hierna: ENGIE). De beoogde locatie van het windpark is het terrein van de Centrale Gelderland in Nijmegen, nabij de kern Weurt (gemeente Beuningen). Het windpark bestaat uit twee windturbines en heeft een totaal opgesteld vermogen van circa 5 tot 9 megawatt. Daarmee levert het initiatief een bijdrage aan de provinciale taakstelling van 230,5 megawatt windenergie in 2020 en het streven van energieneutraliteit in 2050. De verwachting is dat de windturbines ongeveer 5.000 huishoudens van groene stroom kunnen voorzien.

Het geldende bestemmingsplan laat de realisatie van windturbines niet toe. Om die reden vraagt ENGIE de provincie toestemming om van het bestemmingsplan af te wijken. De provincie kan deze toestemming alleen verlenen als het initiatief voldoet aan de eisen van een goede ruimtelijke ordening. Ter onderbouwing hiervan heeft ENGIE diverse onderzoeken laten uitvoeren. Bijvoorbeeld naar de effecten van de windturbines op geluid, slagschaduw, veiligheid en landschap. De provincie heeft deze onderzoeken getoetst op kwaliteit en volledigheid.

 

Bevoegd gezag

De bevoegdheid tot verlening van de omgevingsvergunning en de vergunning en ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming ligt bij Gedeputeerde Staten. Dit volgt uit artikel 9f lid 2 van de Elektriciteitswet 1998. Uit het eerste lid van dit artikel volgt bovendien dat Gedeputeerde Staten de voorbereiding en bekendmaking van deze besluiten coördineren. Daarnaast geldt dat locatie van de windturbines ligt op het terrein van een provinciale inrichting.

Provinciale Staten hebben op 30 mei 2018 zogenoemde categorieën van gevallen aangewezen waarvoor geen verklaring van geen bedenkingen van Provinciale Staten vereist is. Een van deze categorieën is het bouwen en in gebruik nemen van windturbines op locaties die in de Omgevingsvisie Gelderland zijn aangeduid als locatie voor windenergie. Aangezien het terrein van Centrale Gelderland is voorzien van zo’n aanduiding, is een verklaring van geen bedenkingen voor het initiatief van ENGIE niet aan de orde.

 

Welke ontwerp-besluiten liggen ter inzage?

De volgende ontwerp-besluiten liggen samen met de bijbehorende stukken ter inzage:

  • een ontwerp-omgevingsvergunning voor de activiteiten “bouwen” en “afwijken van het bestemmingsplan” d.d. 4 september 2018 op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;

  • een ontwerp-vergunning en ontwerp-ontheffing d.d. 28 augustus 2018 op grond van de Wet natuurbescherming.

Tijdens de terinzagelegging kunt u een zienswijze indienen tegen de ontwerp-besluiten.

 

Waar kunt u de ontwerp-besluiten vinden?

U kunt de ontwerp-besluiten tijdens de terinzagelegging digitaal inzien op de provinciale website https://www.gelderland.nl/groenedelta

De ontwerp-omgevingsvergunning is bovendien te raadplegen op de landelijke website http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.9925.OVwindparkGrDelta-ont1

 

De papieren versie van de ontwerp-besluiten is tijdens de terinzagelegging in te zien op de volgende locaties:

  • Provincie Gelderland, Markt 11, 6811 CG te Arnhem

  • Stadswinkel Gemeente Nijmegen, Mariënburg 30, 6511 PS te Nijmegen

  • Gemeente Beuningen, Van Heemstraweg 46, 6641 AE Beuningen

Let op: informeer bij de betreffende overheden naar de actuele openingstijden.

 

Hoe kunt u uw zienswijze indienen?

Iedereen kan tijdens de terinzagelegging van donderdag 13 september 2018 tot en met woensdag 24 oktober 2018 een zienswijze indienen tegen de ontwerp-besluiten. Onze voorkeur gaat uit naar schriftelijke zienswijzen.

 

Schriftelijke zienswijze

U kunt uw schriftelijke zienswijze onder vermelding van ‘Zienswijze Windpark De Groene Delta, zaaknummer 2018-009849’ richten aan:

  • Per e-mail: post@gelderland.nl

  • Per brief: Gedeputeerde Staten van Gelderland, t.a.v. de heer A.N. Janse, postbus 9090, 6800 GX Arnhem

Naast het zaaknummer dient u in uw e-mail of brief te vermelden over welk(e) ontwerp-besluit(en) uw zienswijze gaat. In verband met verdere correspondentie ontvangen wij daarnaast graag uw naam en adres.

 

Mondelinge zienswijze

U kunt tijdens de terinzagelegging ook een mondelinge zienswijze indienen. Hiervoor kunt u op werkdagen tussen 9:00 uur en 17:00 uur een afspraak maken met de heer A.N. Janse, coördinator Windpark De Groene Delta. Dit kan via het Provincieloket, 026 359 99 99. Van een mondelinge zienswijze wordt een verslag gemaakt.

 

Hoe gaat het verder?

De provincie betrekt de ontvangen zienswijzen bij de besluitvorming over de omgevingsvergunning en het besluit op grond van de Wet natuurbescherming. Alle zienswijzen worden samengevat en beantwoord in een zienswijzennota. Wanneer Gedeputeerde Staten de definitieve besluiten genomen hebben, wordt iedereen die een zienswijze heeft ingediend, hierover geïnformeerd. Vervolgens legt de provincie de definitieve besluiten opnieuw ter inzage.

Alleen een belanghebbende die tijdig een zienswijze heeft ingediend, kan later tegen de vaststelling van dat besluit (of die besluiten) beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze eis geldt niet als dit redelijkerwijs niet van een belanghebbende kon worden verwacht, bijvoorbeeld omdat het definitieve besluit gewijzigd is ten opzichte van het ontwerp-besluit. Meer informatie over het instellen van beroep volgt in de bekendmaking van de definitieve besluiten.

 

Inloopavond

Op maandag 1 oktober 2018 is er een inloopbijeenkomst over Windpark De Groene Delta. Hier kunt u vragen stellen en een toelichting krijgen over de ontwerp-besluiten. De inloopbijeenkomst vindt plaats tussen 18.30 en 20.30 uur in het Honigcomplex (zaal Bouillon), Waalbandijk 20-22, 6541 AJ Nijmegen. De inloopbijeenkomst is niet bedoeld om zienswijzen in te dienen.

 

Meer informatie

Heeft u vragen? Voor meer informatie over het project of de procedure kunt u contact opnemen met het Provincieloket, 026 359 99 99.

 

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Naar boven