Provincie Zeeland - Verkeersbesluit provinciale weg Breskens - Schoondijke (N676); (Damstraat Schoondijke); Aanduiding verplicht fiets/bromfietspad in twee richtingen nabij km 4,6/4,7

Logo Zeeland

Middelburg, 5 september 2018

Corsanummer : 18921746

Afdeling : Beheer en Onderhoud

GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND

betreft: Verkeersbesluit voor de provinciale weg Breskens – Schoondijke (N676);

(Damstraat Schoondijke)

Aanduiding verplicht fiets/bromfietspad in twee richtingen nabij kilometer 4,6/4,7.

Overwegingen met betrekking tot het besluit

Bevoegdheidsgrondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens.

De betreffende weg N676 is in beheer bij de provincie Zeeland.

Op grond van artikel 18, eerste lid onder b, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Motivering en belangenafweging

De gemeente Sluis heeft aangegeven dat het gewenst is op de provinciale weg Breskens – Schoondijke (N676) (Damstraat Schoondijke) verkeersmaatregelen te nemen.

De rotonde Damstraat ligt op de provinciale weg N676 tussen kilometer 4,6 en 4,7. De aansluiting Damstraat ligt aan de zuid-oost zijde van de rotonde tussen de rotonde en de bebouwde kom Schoondijke. Een deel van de Damstraat wordt door de provincie beheerd, nl. het gedeelte tot en met de fietsoversteekplaats in de Damstraat.

In verband met te nemen maatregelen door de gemeente Sluis, zoals hieronder aangegeven, is het de bedoeling dat het ter plaatse liggende fiets/bromfietspad in twee richtingen bereden gaat worden en komt er een aslijn op het fietspad.

De gemeente Sluis heeft besloten het vrijliggende (brom)fietspad langs westelijke zijde van de Damstraat te Schoondijke tussen de bebouwde komgrens van Schoondijke en de noord-westelijke rotonde richting Breskens, gelegen tussen Provincialeweg N676 en de Dorpstraat, op te heffen en te amoveren. Aan de oostzijde van de Damstaat ligt er namelijk eveneens een vrijliggend in twee richtingen te berijden (brom)fietspad, die de kernen Schoondijke en Breskens verbindt. Door het vrijliggende (brom)fietspad aan de westzijde van de Damsraat op te heffen ontstaat er een veiligere verkeerssituatie, doordat de (brom)fietsers komende vanuit de kern Breskens de Damstraat niet meer 2x hoeven over te steken om in de kern Schoondijke te geraken. Het gedeelte van het op te heffen (brom)fietspad aan de westzijde binnen de bebouwde komgrens wordt gedeeltelijk omgebouwd tot voetpad (aan te duiden met het verkeersbord G-7 volgens Bijlage I van het R.V.V.). In aansluiting op dit omgebouwde voetpad zal een nieuw aan te leggen voetpad doorgetrokken worden tot aan het bestaande voetpad in de Damstraat aan de westzijde tussen de Nieuwe Havenweg en (ter hoogte van) het perceel huisnummer 16.

Overig

De in dit verkeersbesluit genoemde verkeersmaatregelen strekken tot de volgende in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen:

Lid 1, sub. a: het verzekeren van de veiligheid op de weg;

Lid 1, sub. b: het beschermen van weggebruikers en passagiers;

Lid 1, sub. c: het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

Gelet op artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is overleg gepleegd met de politie.

Gelet op artikel 25 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is overleg gepleegd met de aangrenzende wegbeheerder, te weten de gemeente Sluis. Zoals hiervoor al aangegeven worden de maatregelen genomen op verzoek van de gemeente Sluis.

Gelet op artikel 26 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) wordt dit besluit bekendgemaakt door publicatie in de Staatscourant en is voor een ieder in te zien op de website van de Staatscourant via https://www.officielebekendmakingen.nl/staatscourant.

BESLUIT

Besluit

Op grond van vorenstaande overwegingen

besluiten wij:

  • 1.

    Door plaatsing van verkeersborden G12a en G12b met onderborden B505, van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RV\/ 1990), het fietspad langs de provinciale weg Breskens – Schoondijke (N676), (Damstraat Schoondijke, nabij kilometer 4,6/4,7, aan te duiden als verplicht fiets/bromfietspad in twee richtingen;

  • 2.

    in te trekken, voor zover nodig, eerder genomen besluiten;

  • 3.

    dit verkeersbesluit te publiceren in de Staatscourant.

GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND,

namens dezen,

ir. C.A.J. Verhoeve MPM,

hoofd afdeling Beheer en Onderhoud

Mededelingen

Inlichtingen

Voor nader gewenste inlichtingen kunt u contact opnemen met:

verkeersmaatregelen:

  • 1.

    de heer E. Roelans, telefoonnummer: 06-28904110;

juridische procedure

  • 1.

    mevrouw A. Caljouw, telefoonnummer: 06-25726507.

 

Rechtsmiddelen

Belanghebbenden kunnen schriftelijk bezwaar maken tegen dit besluit bij: Gedeputeerde Staten van Zeeland, t.a.v. de secretaris van de commissie voor bezwaarschriften, Postbus 6001, 4330 LA Middelburg.

Wie is belanghebbende?

Volgens artikel 1:2 van de Algemene wet bestuursrecht bent u belanghebbende als uw belang rechtstreeks bij een besluit betrokken is. Uw belang moet zich dan wel onderscheiden van de belangen van grote aantallen anderen. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als u eigenaar, huurder of gebruiker bent van een perceel in de directe omgeving van de weg waarop het besluit betrekking heeft. Volgens vaste jurisprudentie is dat onderscheid bij een willekeurige verkeersdeelnemer onvoldoende aanwezig.

In het bezwaarschrift neemt u ten minste op uw naam en adres, de dagtekening van het bezwaarschrift, tegen welk besluit u bezwaar maakt en waarom. Het bezwaarschrift dient te worden ondertekend.

U moet het bezwaarschrift indienen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt. Doorgaans is dat de dag na de datum van verzending. I.c. is dat de dag na de datum van bekendmaking in de Staatscourant.. Overschrijding van de inzendtermijn kan ertoe leiden dat met uw bezwaren geen rekening wordt gehouden.

Als u overweegt bezwaar te maken, kunt u een informatiefolder aanvragen op telefoonnummer 0118-631000. U kunt de informatie ook downloaden via www.zeeland.nl/beleid-en-regelgeving/bezwaar-maken.

Wij wijzen u erop dat het bezwaar niet de werking van het besluit schorst. U kunt een verzoek doen tot het treffen van een voorlopige voorziening. U richt het verzoek aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda, team bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Voor de behandeling van het verzoek is griffierecht verschuldigd.

 

 

Naar boven