Gemeente Enschede, verkeersbesluit: opheffen voetgangersoversteekplaatsen Broekheurne-ring

Logo Enschede

Datum : 5 september 2018

Ons kenmerk : V-2018-5371 1800075384

 

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

- door het verwijderen van verkeerstekens op de weg als bedoeld in artikel 12 van het BABW de voetgangersoversteekplaats op te heffen in de Broekheurne-ring circa 30 meter ten oosten van de rotonde tussen de Broekheurne-ring en de Geessinkweg;

 

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het/de genoemde doel(en) in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994;

- het verzekeren van de veiligheid op de weg

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

Bij de afweging van de diverse belangen is/zijn deze doelstelling(-en) zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur van Politie Oost-Nederland, district Twente, die kan instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

De Broekheurne-ring is een gebiedsontsluitingsweg door het zuiden van Enschede. Als gebiedsontsluitingsweg is de primaire functie van de Broekheurne-ring de verkeersfunctie, het verzorgen van de verkeersafwikkeling van Enschede-zuid. De Broekheurne-ring loopt dwars door de wijk Wesselerbrink en verdeelt deze in een zuidelijk en noordelijk deel. Vanaf de Broekheurne-ring kunnen de diverse wijken bereikt worden middels kruispunten of rotondes. Zo kan via de rotonde Broekheurne-ring met de Geessinkweg het noordwestelijke en het zuidwestelijke deel van Wesselerbrink bereikt worden. Ter hoogte van de rotonde kunnen alle verkeersstromen oversteken en van richting wisselen, zo ook voetgangers via de aanwezige voetgangersoversteekplaatsen rondom de rotonde. Circa dertig meter ten oosten van de rotonde is in het verleden nog een voetgangersoversteekplaats gerealiseerd ten behoeve van schoolgaande leerlingen en hun ouders/begeleiders van de nabij gelegen basisschool aan de Geessinkbrink. Circa 150 meter ten oosten van de voetgangersoversteekplaats zijn bushaltes gerealiseerd waar middels kanalisatiestrepen tevens de mogelijkheid wordt geboden om de Broekheurne-ring over te steken.

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

In het najaar van 2018 zal de Broekheurne-ring een nieuwe asfaltlaag krijgen waarmee de bruikbaarheid van de weg gewaarborgd wordt. Ten behoeve van dit onderhoud is ook gekeken hoe de weg geoptimaliseerd kan worden. Om de verkeersfunctie zo goed mogelijk te faciliteren is het niet wenselijk om een drempel met een oversteekplaats op een gebiedsontsluitingsweg te hebben. Dit zorgt namelijk voor optrekkende en remmende bewegingen in het verkeer terwijl gezien de verkeersfunctie van de weg een constante snelheid wenselijk is. Bovendien is het niet wenselijk om twee voetgangersoversteekplaatsen op korte afstand van elkaar te hebben. Dit gaat ten koste van de doorstroming op de gebiedsontsluitingsweg. Gedurende de dag is geen sprake van een constante voetgangersstroom richting de school via de voetgangersoversteekplaats waardoor de aanwezigheid van twee vlak na elkaar voor een onduidelijke situatie zorgt.

 

Gezien de aanwezigheid van de basisschool en de behoefte om de Broekheurne-ring per voet te kunnen oversteken is het wenselijk om zo veilig mogelijke oversteekmogelijkheden te realiseren. In het verleden zijn hiervoor op de voetgangersoversteekplaats bij de rotonde verkeersbrigadiers ingezet. Op deze locatie hadden verkeersbrigadiers niet altijd het gevoel dat ze op een veilige wijze het verkeer konden regelen bovendien leverde dit een beperking voor de doorstroming op de rotonde op.

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

Het voorliggende besluit heeft ten doel om de verkeerssituatie te verbeteren op de Broekheurne-ring waarbij de inrichting past bij de functie van de weg. Onderdeel daarvan is om een oversteekplaats te laten vervallen. Omwille van de verkeersveiligheid is het wenselijk om de oversteekplaats bij de rotonde te behouden, de verkeerssituatie biedt daar meer zicht op voetgangers waardoor deze veilig kunnen oversteken. De bundeling van conflictpunten rond de rotonde werkt bovendien attentie verhogend en draagt daarmee bij aan de verkeersveiligheid. De voetgangersoversteekplaats 30 meter ten oosten van de rotonde heeft deze voordelen niet en werkt zoals gezegd vertragend op de doorstroming van het verkeer en zal daarom vervallen.

 

De rotonde Broekheurne-ring - Geessinkweg ligt aan de rand van de wijk Wesselerbrink. De oversteekgelegenheid aldaar is niet centraal gelegen ten opzichte van de wijk en daarmee niet ideaal om oversteekbewegingen voor leerlingen vanuit Wesselerbrink-zuidwest naar de school in Wesselerbrink-noordwest te faciliteren. Daarom wordt bij de bushaltes Het Oosterveld aan de Broekheurne-ring een oversteekgelegenheid gerealiseerd middels kanalisatiestrepen. In overleg met de basisschool zullen hier gedurende de schoolperiode verkeersbrigadiers actief zijn om het oversteken te begeleiden.

 

Wettelijk kader

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist indien:

- door plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden, een gebod of verbod wordt ingesteld of aangepast,

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenver¬keerswet 1994 (WVW)

bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

 

Bebordingsplan

 

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

- uw naam en adres;

- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

- de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

- tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

- de reden waarom u het er niet mee eens bent;

- uw handtekening;

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Aldus vastgesteld op 5 september 2018

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

P.H.W. Westenbrink,

teamleider afdeling Bestemmen & Vergunnen

Naar boven