Besluit Onnemaheerd, instellen stopverbod, doorgetrokken gele markering

Logo Groningen

Kenmerk:7053856

 

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

Grondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voorzover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Adviezen

Conform artikel 24 BABW hebben wij advies gevraagd aan de regiopolitie over de handhaafbaarheid van maatregel en plaatsing. Het advies is als bijlage bijgevoegd.

Motivering

Aan de Onnemaheerd ontstaan in de ochtend bij het halen en brengen van de kinderen van de Dom Helder Camaraschool gevaarlijke situaties. Ter hoogte van Onnemaheerd 149, stoppen en parkeren ouders om hun kinderen naar school te brengen. Op dit gedeelte leidt dit tot gevaarlijke situaties omdat de weg hier erg smal door wordt en het inkomende verkeer vanaf de Amkemaheerd vervolgens geblokkeerd wordt door het uitgaande verkeer of andersom. Dit in combinatie met alle kinderen die op de fiets vanaf deze zijde de school benaderen, zorgt voor onveilige situaties. Daarnaast wordt hierdoor de doorgang voor het uitgaande verkeer geblokkeerd en hebben bewoners uit de wijk moeite om gedurende deze periode de wijk te verlaten. De school geeft aan dat zij zelf de ouders aanspreken op het gedrag om op dit gedeelte van de weg te gaan staan. Maar omdat dit in de huidige situatie is toegestaan is dit voor hen erg lastig.

Om de bovengenoemde problematiek te verminderen wordt aan beide zijden van de rijbaan een stopverbod ingesteld. Het stopverbod wordt over de eerste 10 meter tussen het kruispunt en de drempel ingesteld doormiddel van doorgetrokken gele markering. (zie bijlage) Op deze manier blijft er meer ruimte voor de auto’s om elkaar te passeren of op elkaar te wachten op de Onnemaheerd. De school kan deze markering als handvat gebruiken om aan de ouders te laten zien waar het wel en waar het niet wenselijk is om te parkeren en of te stoppen.

Het besluit dient het volgende doel uit artikel 2, eerste lid, sub a en c van de Wegenverkeerswet 1994: ‘het verzekeren van de veiligheid op de weg’ en ‘het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan’

Besluit

Wij besluiten op grond van bovenvermelde overwegingen tot het instellen gele doorgetrokken markering aan weerszijde van de rijbaan over een lengte van 10 meter ter hoogte van de Onnemaheerd 149 als bedoeld in artikel 23, eerste lid, sub g van het RVV 1990 

Bezwaar

Als u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u daar schriftelijk bezwaar tegen maken. Hoe dit moet, kunt u lezen op groningen.nl/bezwaar-maken. Als u dit wilt, kunt u de informatie van de website ook schriftelijk ontvangen. Belt u dan met de afdeling Rechtsbescherming, telefoon 14 050.

 

Vermeld in uw bezwaarschrift in elk geval:

- uw naam, adres en telefoonnummer;

- de datum waarop u het bezwaar indient;

- het besluit waartegen u bezwaar maakt (stuur zo mogelijk een kopie van het besluit mee);

- waarom u het niet eens bent met het besluit;

- uw handtekening. 

 

Let op: het bezwaarschrift moet u indienen binnen zes weken na de dagtekening van dit besluit. Dat is de datum die u bovenaan dit besluit vindt.

 

 Stuur uw bezwaarschrift naar:

college van burgemeester en wethouders

Postbus 30026

9700 RM Groningen

 

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Groningen,

namens hen, concerndirecteur Groningen,

namens deze,       

 

 

E.A. Tollenaar

teamleider, directie Ruimtelijk Beleid en Ontwerp

Naar boven