Verkeersbesluit ten behoeve herinrichting Eind Het instellen van éénrichtingsverkeer op de Tolsteeg

Logo Gorinchem

L.S,

 

Op grond van de Wegenverkeerswet zijn wij bevoegd om verkeersregels te wijzigen en of vast te stellen op voor het openbaar verkeer openstaande wegen binnen de gemeentegrenzen. Dergelijke maatregelen mogen wij alleen nemen om de in de Wegenverkeerswet vastgelegde doelen (artikel 2) te ondersteunen. Deze doelen zijn onder andere:

  • Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • Het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

  • Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;

  • Enz.

Besluit

Zodoende hebben wij besloten om éénrichtingsverkeer in te stellen in de Tolsteeg.

Motivering

Op 25 januari 2018 heeft de gemeenteraad onder andere besloten om éénrichtingsverkeer in de Tolsteeg in te stellen. Het gemotoriseerde verkeer kan conform het besluit alleen nog rijden in westelijke richting, dat wil zeggen van het Eind richting Tolsteeg. Het wordt daarmee voor gemotoriseerd verkeer verboden vanuit de Molenstraat de Tolsteeg in te rijden.

Het besluit van de gemeenteraad is na een lang proces van onderzoek, meningsvorming en participatie tot stand gekomen. Over het algemeen kunnen de meeste mensen zich goed vinden in een herinrichting van het Eind naar een voor de voetganger en fietser sterkere positie (verbetering verblijfskwaliteit), maar is de stad verdeeld over de wijze waarop het autoverkeer daarbij aan beperkingen onderhavig moet zijn. Van geen beperkingen voor het autoverkeer tot volledig afsluiten van de Tolsteeg. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad ervoor gekozen het autoverkeer op het Eind gedeeltelijk in te perken, met behulp van éénrichtingsverkeer op de Tolsteeg. Deze maatregel van éénrichtingsverkeer zal tevens worden geëvalueerd en de rapportage daarvan aan de gemeenteraad worden aangeboden.

Het éénrichtingsverkeer is nodig om de verblijfskwaliteit op het Eind te versterken. Om voetgangers en fietsers meer ruimte te bieden is het noodzakelijk het aantal verkeersbewegingen met autoverkeer op het Eind te verminderen.

Uit verkeersonderzoek is gebleken dat een groot deel van het autoverkeer op het Eind, gebruik maakt van het Eind en de Tolsteeg om te verplaatsen van de bovenstad naar de benedenstad en vice versa. Met het instellen van éénrichtingsverkeer in de Tolsteeg wordt een deel van dit autoverkeer op en om het Eind en de Tolsteeg weggenomen. Hiermee wordt de verhouding langzaam verkeer (fiets, voetganger) op het Eind vergroot en zal het langzaam verkeer het wegbeeld meer en vaker gaan domineren. Met deze wijziging van het gebruik zal het Eind anders gaan functioneren. Hierbij past een andere inrichting.

Na overleg met de politie worden, naast fietsers, ook bromfietsers uitgezonderd van het éénrichtingsverkeer. Dat komt omdat bromfietsers qua massa en volume geen auto’s zijn. Zodoende dragen zij ook nauwelijks bij aan de druk die autoverkeer uitoefent op de verblijfskwaliteit. En dus is het niet noodzakelijk om de rechten van bromfietsers in te perken. Daarnaast valt te verwachten dat bromfietsers, vanwege hun wendbaarheid en kleinere omvang, bij een inrijdverbod gemakkelijker zullen uitwijken naar nauwe stegen en straten om op de plaats van bestemming te komen. Hiermee ontstaat juist overlast in die straten en stegen. Dat vinden wij onwenselijk. Al met al is daarmee een uitzondering voor bromfietsers gerechtvaardigd.

Uitvoering

Het besluit wordt uitgevoerd door middel van het plaatsen van een bord met aanduiding “gesloten voor voertuigen in deze richting” (C2) op de Tolsteeg aan de zijde van de Krabsteeg / Molenstraat. En met een bord “gesloten voor voertuigen uit de andere richting” (C3) op de Tolsteeg aan de zijde van het Eind. Onder beide borden zullen onderborden worden geplaatst met een uitzondering voor fietsers en bromfietsers (OB54).

Aan de zijde van de Molenstraat worden daarmee tevens de borden (C17) weggehaald “gesloten voor verkeer langer dan 9 meter”. Het is immers vanaf de Molenstraat een algehele sluiting voor alle bestuurders (behalve fietsers en bromfietsers) geworden.

De asmarkering in de Tolsteeg, ter aanduiding / ondersteuning van tweerichtingsverkeer, in de bocht nabij het Tolhuis, zal worden verwijderd.

Een principe schets van de beoogde situatie is bij dit besluit gevoegd.

Overleg met eigenaar en of beheerder

Dit is niet van toepassing. De gemeente Gorinchem is zowel eigenaar, als beheerder van deze weg.

Overleg met andere weg- en of spoorbeheerders

Dit is niet van toepassing. Deze maatregel kent een beperkte werkingssfeer en beïnvloedt het verkeer op andermans wegen of op het spoor niet.

Overleg met / advies van politie

Inzake dit besluit is advies gevraagd aan de Districtelijk Vakadviseur Verkeer, die is gemandateerd door de Korpschef van politie; eenheid Rotterdam; district Zuid – Holland – Zuid. De Districtelijk Vakadviseur Verkeer adviseerde het volgende (zie bijlage) , namelijk :

  • 1.

    om bromfietsverkeer ook uit te zonderen van deze maatregel;

  • 2.

    optioneel infrastructurele maatregelen toe te passen op de kruising Molenstraat / Krabsteeg / Tolsteeg;

Wij nemen het advies van de politie op deze punten volledig over. Wij hebben de uitzondering voor bromfietsers inmiddels in de inhoud van het besluit aangepast. Met betrekking tot eventuele infrastructurele maatregelen merken wij op dat wij deze zullen toepassen, indien dat na monitoring van de situatie nodig blijkt te zijn. De exacte vorm van de mogelijke maatregelen zal ook pas dan worden bepaald.

Publicatieplicht

Dit besluit wordt door ons gepubliceerd in de Staatscourant. In de Staatscourant kunt u het gehele besluit inzien. Mocht u het besluit willen inzien op het stadhuis, meldt dit dan een aantal dagen van tevoren bij ons (gemeente@gorinchem.nl of 14 0183). Wij zorgen er dan voor dat het voor u klaar ligt in de hal van het stadhuis.

Uw rechten

Bent u het niet eens met dit besluit? In dat geval kunt u een bezwaarschrift indienen binnen zes weken na de dag waarop het besluit is verzonden (zie verzenddatum in deze bekendmaking). U richt het bezwaarschrift aan de Gemeente Gorinchem, postbus 108, 4200 AC Gorinchem. Wilt u verder op de envelop en in uw bezwaarschrift duidelijk vermelden: Bezwaarschrift.

U kunt het bezwaarschrift ook digitaal indienen via een webformulier op www.gorinchem.nl/bezwaarmaken. U heeft hiervoor een elektronische handtekening (DigiD) nodig. In het webformulier vult u uw gegevens in en daarnaast voegt u een document toe waarin u het bezwaarschrift motiveert. Ook kunt u andere bijlagen toevoegen die van belang zijn voor uw bezwaarschrift.

Het besluit blijft gelden wanneer u een bezwaarschrift indient. Wanneer u dit wilt voorkomen, kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij Administratie Team B Rechtbank Rotterdam Postbus 50951 3007 BM Rotterdam.

U kunt het verzoek om een voorlopige voorziening ook digitaal indienen bij de rechtbank via www.rechtspraak.nl. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Bevoegdheid tot het nemen van een verkeersbesluit

De bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten als bedoeld in artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994 is, bij besluit van het college van B&W d.d. 12 januari 2016, gemandateerd aan ondergetekende;

 

Gorinchem, 31 augustus 2018

 

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Gorinchem

Namens dezen,

Teamleider team Stedenbouw, Openbare Ruimte en Verkeer,

 

A. Van der Dussen

 

Bijlage:

  • Advies van politie;

  • Schets van situatie verkeersmaatregelen Tolsteeg 2018.

Naar boven