Windpark Nij Hiddum-Houw

Logo Fryslân

Op 18 juli 2018 hebben Provinciale Staten van de Provincie Fryslân (PS) een definitief besluit genomen over het Provinciaal Inpassingplan (PIP) Windpark Nij Hiddum-Houw. Dit windpark wordt gesitueerd bij de Kop van de Afsluitdijk, gelegen in de gemeente Súdwest-Fryslân. Dit windpark dient circa 36 MW toe te voegen aan het bestaande opgestelde vermogen in het projectgebied. Het project is een initiatief van het samenwerkingsverband Windpark Gooyum-Houw BV en Nuon Wind Development B.V. Het PIP maakt de realisatie van negen windturbines mogelijk, inclusief de daarbij behorende voorzieningen.

 

Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân (GS) hebben besloten tot vergunning- en ontheffingverlening op grond van de Wet natuurbescherming en het college van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Súdwest-Fryslân heeft vervolgens besloten tot verlening van de omgevingsvergunningen voor de onderdelen bouwen en milieu.

De provinciale coördinatieregeling in de zin van artikel 3.33 en artikel 3.34 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 9f van de Elektriciteitswet 1998 is van toepassing op de besluiten voor het windpark Nij Hiddum-Houw.

 

Het PIP, alle besluiten en de vastgestelde Nota van Antwoord Zienswijzen en Adviezen en Staat van Wijzigingen Windpark Nij Hiddum-Houw zijn vanaf 6 september 2018 via de website van Provincie Fryslân in te zien, via www.fryslan.frl/nijhiddumhouw. Daarnaast liggen de stukken van donderdag 6 september tot en met donderdag 18 oktober 2018 ter inzage bij:

 

• Provinsje Fryslân, Tweebaksmarkt 52 in Leeuwarden (werkdagen 9.00-16.00 uur, graag vooraf contact opnemen)

• Gemeente Súdwest-Fryslân, gemeenteloket aan de Markstraat 15 in Sneek (tijdens de reguliere openingstijden, zie www.sudwestfryslan.nl)

 

Gewijzigde vaststelling PIP en besluiten

Het PIP is gewijzigd vastgesteld. Het gaat om wijzigingen die naar aanleiding van de ingediende zienswijzen op het ontwerp-PIP zijn doorgevoerd. Deels betreft het inhoudelijke wijzigingen die naar aanleiding van het vaststellen van de Omgevingsovereenkomst d.d. 30 mei 2018 zijn doorgevoerd, met name vervanging van artikel 3.3 van de planregels. Artikel 3.4 van de planregels is een toevoeging waarmee een afwijkingsbevoegdheid wordt gegeven aan het bevoegd gezag om obstakelverlichting met minder lichtuitstraling te kunnen realiseren. PS hebben naar aanleiding van de inspraak en de definitieve besluitvorming aanpassingen doorgevoerd die betrekking hebben op de tiphoogte. De maximaal toegestane tiphoogte van de windturbine is verlaagd van 208 naar 188 meter. Hiertoe is art. 3.2.1 van de planregels aangepast. Daarnaast gaat het om tekstuele wijzigingen die zijn doorgevoerd ter verbetering en/of verduidelijking.

Op de verbeelding bij het plan is de naamgeving van het bedrijf en het idn-nummer aangepast. Daarnaast zijn wijzigingen op de kaart en in het plan verwerkt in de toelichting. Ook zijn in de toelichting bij het PIP tekstuele verbeteringen doorgevoerd.

 

De omgevingsvergunningen zijn eveneens gewijzigd ten opzichte van de ontwerp-omgevingsvergunningen Dit geldt ook voor het besluit (de vergunning en de ontheffing) op grond van de Wet natuurbescherming. Enerzijds heeft dit plaatsgevonden ten gevolge van ingediende zienswijzen, anderzijds betreffen het ambtelijke wijzigingen.

Alle aanpassingen aan het PIP, de omgevingsvergunningen en het besluit op grond van de Wet natuurbescherming (de vergunning en de ontheffing) zijn opgenomen in de Staat van Wijzigingen Windpark Nij Hiddum-Houw.

 

Beroep

Van vrijdag 7 september tot en met donderdag 18 oktober 2018 bestaat de mogelijkheid beroep in te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag tegen het besluit tot vaststelling van het PIP Windpark Nij Hiddum-Houw, het besluit op grond van de Wet natuurbescherming en de omgevingsvergunningen.

Op deze besluiten is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat:

a) de beroepsgronden in het beroepschrift worden opgenomen;

b) het beroep niet-ontvankelijk wordt verklaard, indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend, en

c) deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

Het wordt aanbevolen in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

 

Naast de beroepsgronden dient het beroepschrift de volgende informatie te bevatten: naam en adres van de indiener, datum en de besluiten waarop het beroepschrift betrekking heeft.

Beroep kan worden ingesteld door:

• belanghebbenden die tijdig een zienswijze tegen het ontwerp-PIP Windpark Nij Hiddum-Houw en/of het ontwerpbesluit op grond van de Wet natuurbescherming (de ontwerpvergunning en de ontwerpontheffing) en/of de omgevingsvergunningen bij GS hebben ingediend;

• belanghebbenden bij de ten opzichte van de ontwerpbesluiten gewijzigde onderdelen van het PIP, de omgevingsvergunningen en/of het besluit op grond van de Wet natuurbescherming;

• belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest om tijdig een zienswijze tegen het ontwerp-PIP en/of de ontwerp-omgevingsvergunningen en/of het ontwerpbesluit op grond van de Wet natuurbescherming (de ontwerpvergunning en de ontwerpontheffing) bij GS in te dienen.

 

Voorlopige voorziening

Het instellen van beroep schorst de inwerkingtreding van het PIP en de besluiten niet. Het PIP en de omgevingsvergunningen treden in werking de dag na afloop van de beroepstermijn. Het besluit op grond van de Wet natuurbescherming (de vergunning en de ontheffing) treedt in werking na bekendmaking ervan aan de aanvragers. Om de inwerkingtreding op te schorten c.q. te schorsen, dient er een verzoek om voorlopige voorziening bij voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State te worden ingediend. Indien dit verzoek binnen de beroepstermijn van zes weken is ingediend, treden het PIP en de omgevingsvergunningen niet eerder in werking dan nadat op dat verzoek is beslist.

 

Vragen?

Heeft u vragen? U kunt contact opnemen met de Provincie Fryslân, tel. (058) 292 5925 of via de mail wind@fryslan.frl.

Naar boven