Vaststelling Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor de Aanvullende Strategische Voorraden voor de drinkwatervoorziening in Gelderland

Logo Gelderland

Vaststelling onderzoeksaanpak voor het Milieueffectrapport

De Provincie Gelderland gaat gebieden aanwijzen voor de toekomstige drinkwatervoorziening in Gelderland. Om hierover een besluit te kunnen nemen is het nodig om een Milieueffectrapport (MER) op te stellen. De voorgenomen onderzoeksaanpak voor dit Milieueffectrapport is beschreven in de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). De concept-NRD heeft van 18 april tot en met 30 mei 2018 ter inzage gelegen. Hierop zijn 8 schriftelijke zienswijzen ingediend. Ook de Commissie voor de m.e.r. (milieueffectrapportage) heeft een advies gegeven. De reacties zijn samengevat en beantwoord in de Reactienota.

 

De zienswijzen en het advies van de Commissie voor de m.e.r. geven geen aanleiding tot wijziging van de NRD. Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben de NRD samen met de Reactienota op 28 augustus 2018 vastgesteld. Tegen de vaststelling van de NRD is geen bezwaar of beroep mogelijk.

 

Aanleiding

In de ontwerp Structuurvisie Ondergrond van november 2016 heeft het Rijk aan de provincies gevraagd om Aanvullende Strategische Voorraden (ASV) voor de toekomstige drinkwatervoorziening aan te wijzen. De gebieden voor de ASV worden samen met het beschermingsbeleid opgenomen in de provinciale omgevingsverordening. Het doel hiervan is dat we, ook bij een mogelijke extreme groei van de vraag, in de toekomst voldoende drinkwater hebben.

 

Milieueffectrapportage

Voor het aanwijzen van deze gebieden doorloopt de Provincie Gelderland een milieu effect rapportage (m.e.r.)-procedure. De m.e.r.-procedure is bedoeld om de milieugevolgen van een plan in beeld te brengen voordat er een besluit over wordt genomen. De eerste stap is het opstellen van de NRD. Deze notitie beschrijft de aanpak van het onderzoek voor het Milieueffectrapport. In deze notitie is opgenomen dat er onderzoek gedaan wordt naar de beschikbare hoeveelheid grondwater en de effecten van grondwateronttrekking. Daarnaast verkennen we ook andere manieren van winning (oevergrondwater, brak water en oppervlaktewater) en besparingsmogelijkheden. Uiteindelijk maken we een brede afweging op basis van milieueffecten, drinkwateraspecten (zoals kosten, risico’s en robuustheid) en maatschappelijke effecten.

 

Vervolg van de besluitvorming

In de periode tot medio 2019 zal het onderzoek in het kader van het MER plaatsvinden. Daarna zal het eigenlijke Milieueffectrapport worden opgesteld. Het MER vormt de basis voor besluitvorming door Provinciale Staten over het opnemen van de ASV in de Omgevingsverordening van Gelderland. Besluitvorming zal naar verwachting in 2020 plaatsvinden.

 

U kunt de documenten downloaden via de provinciale website https://www.gelderland.nl/Grondwater-en-grondwatermetingen . Voor meer informatie kunt u bellen met het Provincieloket, tel. 026 359 99 99.

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Naar boven