VERKEERSBESLUIT Aanpassing verkeerssituatie A gen Bies te Schinveld

Logo Onderbanken

Nr. 32191/32498

Aanpassing verkeers situatie A gen Bies te Schinveld

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

VAN ONDERBANKEN

Gelet op het bepaalde in artikel 18, eerste lid, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 en het raadsbesluit d.d. 23 maart 1995;

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT:

Aanleiding

De verkeerssituatie in A gen Bies ter hoogte van Kloosterlaan 2 te Schinveld is niet uniform en sluitend ingericht qua verkeerskundige bebording. Komende van de Pastoor Brounsstraat is het eenrichtingsverkeer niet aangeduid. Verkeer komende van de Putbergstraat verwacht geen tegemoetkomend gemotoriseerd verkeer echter wel fietsverkeer aangezien dit uitgezonderd is van het eenrichtingsverkeer. Deze situatie kan ongewenste situaties opleveren welke voorkomen moeten worden. Recentelijk is de fysieke situatie van het kruisingsvlak Kloosterlaan/A gen Bies aangepast door het laten vervallen van de aansluiting door middel van het “doortrekken” van het trottoir en het achterliggende muurtje. De bovenstaande feiten geven nu aanleiding voor het aanpassen van de verkeerssituatie in A gen Bies te Schinveld doormiddel van het completeren van het eenrichtingsverkeer waarmee de verkeerssituatie uniform en duidelijk wordt ingericht

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Motivering/overwegingen

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg is het wenselijk (potentiële) conflicten tussen autoverkeer en (verblijvende) voetgangers en fietsverkeer zoveel als mogelijk te voorkomen, het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan en het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer, is het gewenst om de verkeerssituatie in de A gen Bies aan te passen.

Wettelijke bepalingen

Met betrekking tot dit besluit zijn de bepalingen van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994), het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) van toepassing.

De volgende belangen, conform artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994, liggen ten grondslag aan dit besluit:

  • 1.

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • 2.

    de door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden te voorkomen of beperken.

Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer is overleg gepleegd met de politie. Door politie is een positief advies afgegeven.

Belangenafweging

De maatregelen zijn in het belang van bewoners.

Deze straten zijn niet bestemd voor tweezijdig doorgaand verkeer en het reguliere verkeer wordt niet geschaad door het completeren van het eenrichtingsverkeer.

De maatregelen zijn in het belang van het langzaam verkeer.

De verkeerssituatie wordt veiliger en duidelijker.

De maatregelen hebben geen gevolgen voor het openbaar vervoer.

Alles afwegende zijn burgemeester en wethouders van mening dat de maatregelen in het algemeen belang zijn en in het bijzonder voor bewoners en nood- en hulpdiensten. Aangezien de verkeersveiligheid gewaarborgd blijft, wegen deze belangen zwaarder dan de geringe hinder die het (overig doorgaand) verkeer zou kunnen ondervinden.

BESLUITEN

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten Burgemeester en Wethouders van Onderbanken tot:

1.

Het aanpassen van de verkeerssituatie in de A gen Bies te Schinveld voor motorvoertuigen met uitzondering van fietsverkeer; 

2.

Het plaatsen van het verkeersbord C02 “eenrichtingsverkeer“ met het onderbord OB52 “uitgezonderd fietsverkeer” ter hoogte van huisnummer 1a in de A gen Bies, het plaatsen van het bord C02 met onderbord met vooraankondiging “na 70 meter” en OB52 “uitgezonderd fietsverkeer” ter hoogte van de kruising A gen Bies/Pastoor Brounsstraat en plaatsen van het verkeersbord C03 “eenrichtingsverkeer”” met het onderbord OB52 “uitgezonderd fietsverkeer” ter hoogte van kruising Putbergstraat/A gen Bies en het plaatsen van bord D05L “rijrichting gebod” met het onderbord OB52 “uitgezonderd fietsverkeer”ter hoogte van huisnr 3 in de A gen Bies e.e.a. conform bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 zoals nader aangeduid op de bij dit besluit behorende tekening.

MEDEDELINGEN

Inwerkingtreding besluit

Dit besluit treedt in werking 6 weken na bekendmaking van dit besluit. Dit besluit zal worden bekend gemaakt op 5 september 2018 door publicatie via de website van de Staatscourant (www.officielebekendmakingen.nl), compleet met eventuele bijlagen.

Tevens zal er een vermelding van dit besluit worden geplaatst in het Onderbanken journaal.

Rechtsbescherming

Tegen dit besluit kan iedere belanghebbende bezwaar maken. Binnen 6 weken na de dag van publicatie van dit besluit dient dan schriftelijk een bezwaarschrift ingediend te worden bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Onderbanken, postbus 1090, 6450 CB Schinveld. Aan het indienen van een bezwaarschrift zijn geen kosten verbonden.

Uw bezwaarschrift dient in ieder geval te bevatten:

uw naam en adres;

uw handtekening;

de datum waarop u het bezwaarschrift heeft geschreven (dagtekening);

een omschrijving van het besluit waartegen uw bezwaar is gericht;

de motivering van uw bezwaar (de gronden).

Een bezwaarschrift schorst de werking van dit besluit niet.

Indien u van mening bent dat er onmiddellijk tegen dit besluit actie moet worden ondernomen, kunt u nadat u een beroepschrift heeft ingediend, op grond van artikel 8: 81 van de Algemene wet bestuursrecht, de voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg verzoeken een zogenaamde voorlopige voorziening te treffen. Een dergelijke voorziening kan bijvoorbeeld de schorsing van het besluit inhouden. Aan een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden. Voor nadere informatie hierover kunt u terecht bij de rechtbank.

Een verzoek om een voorlopige voorziening dient u te richten aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg, bestuursrechtelijke zaken, postbus 950, 6040 AZ Roermond,

U kunt ook digitaal een voorlopige voorziening indienen bij de hierboven genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Schinveld, xx augustus 2018

Burgemeester en Wethouders van Onderbanken

Secretaris, Burgemeester,

F.C.W. Geraets O.M.T. Wolfs

Bijlage

  • 1.

    Situatieschets huidige/oorspronkelijke situatie met eenrichtingsverkeer

  • 2.

    Situatieschets nieuwe situatie met gecompleteerd eenrichtingsverkeer

   

Afschriften

Een afschrift van dit besluit hebben wij gezonden aan de politie

Naar boven