[Verkeersbesluit 30 km zone Hoofdstraat Gorssel]

Logo Lochem

[Verkeersbesluit

Burgemeester en Wethouders van Lochem;

Gelet op het bepaalde in artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994;

Overwegingen

Beschrijving gebied, weg of straat

Het besluit wordt genomen voor de volgende wegen binnen de kom van Gorssel

  • 1.

    De Hoofdstraat

 

Beheer en onderhoud

Genoemde wegen zijn alle in eigendom en beheer en onderhoud bij de gemeente Lochem.

 

Aanleiding

De belangenvereniging Dorpsraad Gorssel, Gorssel Buitengewoon en de gemeente Lochem zijn al langer in gesprek om, naar aanleiding van het parkeren en het rijden met hoge snelheid op de Hoofdstraat te Gorssel, hiervoor maatregelen te nemen. Ook is er in de maand december 2017 een schouw georganiseerd waarbij belanghebbenden mee konden praten over het wegonderhoud en de verkeerssituatie in de Hoofdstraat. Uit deze schouw kwam onder meer naar voren  dat er te snel werd gereden op de Hoofdstraat, het parkeren beter geregeld diende te worden rond de Oldenhof en dat men graag eenduidigheid had in de voorrangssituaties op de Hoofdstraat.

Onlangs hebben de belangenverenigingen aan burgemeester en wethouders van de gemeente Lochem een brief gezonden waarin zij verzoeken het snelheidsregime over de gehele Hoofdstraat te verlagen naar 30 km/h.

 

Beschrijving feitelijk gedrag

De Hoofdstraat te Gorssel is in de wegencategorisering van de gemeente Lochem, gecategoriseerd als een zogenaamde “Erftoegangsweg”. Dit is het meest lokale wegtype binnen de wegencategorisering. Het betreft een weg met gemengd langzaam verkeer en gemotoriseerd verkeer, zonder rijrichtingscheiding

Op de Hoofdstraat het gedeelte tussen de aansluiting met de N348 aan de noordzijde en de grens van de bebouwde kom aan de zuidzijde van Gorssel, gelden momenteel meerdere snelheidsregimes.

  • 1.

    Vanaf de aansluiting met de N348 aan de noordzijde van Gorssel tot aan de kruising met de Beukenlaan, mag over een lengte van ongeveer 240 meter met een snelheid worden gereden van 50 km/h.

  • 2.

    Vanaf de kruising met de Beukenlaan tot even voorbij de kruising met de Kerkstraat mag over een lengte van 440 meter worden gereden met een snelheid van 30 km/h.

  • 3.

    Na dit punt mag tot aan de grens bebouwde kom aan de zuidzijde van Gorssel over een lengte van 240 meter weer gereden worden met een snelheid van 50 km/h.

 

Op de Hoofdstraat is, op het gedeelte waar momenteel een snelheidsregime geldt van 30 km/h, op kruispunten te voorrang niet geregeld. Dat wil zeggen bestuurders van rechts hebben op deze wegen voorrang. Op het gedeelte van de Hoofdstraat waar momenteel 50 km/h gereden mag worden is de voorrang wel geregeld door middel van borden en markering.

Op de wegen die in het 50 km/h gebied aansluiten op de Hoofdstraat geldt momenteel, met uitzondering van het Nijenbeeksepad, momenteel ook een snelheidsregime van 30 km/h.

Op het Nijenbeeksepad geldt een maximum snelheid van 50 km/h.

 

Gewenste maatregel

Voor het creëren van een duidelijke en overzichtelijke situatie is het gewenst de ter plaatse geldende snelheidsregimes en voorrangsregeling op elkaar aan te laten sluiten. Hiervoor dient de 30 km/h zone op de Hoofdstraat binnen de bebouwde kom van Gorssel te worden uitgebreid tot aan de grens van de bebouwde kom aan de zuidzijde en tot aan de aansluiting met de N348 aan de noordzijde van Gorssel. Voor de eenheid dient het Nijenbeeksepad meegenomen te worden in de 30 km/h zone. Tevens dient de voorrangsregeling op de aansluitingen van de Hoofdstraat met de Wiltinkhof,

Nijenbeeksepad, Esdoornlaan en Lindelaan te worden opgeheven.

Om aan te geven waar het verkeer de 30 km/h zone binnen rijdt zullen in de Hoofdstraat zogenaamde poortconstructies worden aangelegd in de vorm van een wegversmalling.

 

Spiegelen van feitelijk gedrag aan beoogd functioneren

Gelet op artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994.

  • 1.

    Deze maatregel wordt genomen om de veiligheid op de weg te verzekeren;.

 

Het resultaat van het horen van betrokkenen

Tijdens de voorbereiding van de plannen is contact geweest met de Dorpsraad Gorssel  en Gorssel Buitengewoon. Het is al reeds geruime tijd een wens van deze belangenverenigingen om de maximum snelheid aan te passen en staat positief tegenover deze plannen.

 

De politie kan zich vinden in het nieuwe snelheidsregime maar geeft aan dat handhaving niet de eerste prioriteit heeft.

 

Legitimiteit

Gelet op het bepaalde ter zake in de Wegenwet, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens en het Besluit Administratieve Bepalingen in zake het Wegverkeer (BABW);

                               

Besluit

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Lochem besluiten;

 

  • 1.

    Door het verplaatsen van het verkeersteken bord model  A1 “30” van bijlage 1 van het RVV 1990, de maximum snelheid van 30 km/h zone uit te breiden over de gehele lengte van de Hoofdstraat te Gorssel.

  • 2.

    Door het plaatsen van het verkeersteken bord model A1 “30” van bijlage 1 van het RVV 1990 op het Nijenbeekspad, nabij de aansluiting met de N348 op deze weg een maximum snelheid in te stellen van 30 km/h.

  • 3.

    Door het verwijderen van de borden model B6 van bijlage 1 van het RVV 1990 en haaientanden, de voorrangsregeling op te heffen op de aansluiting van de Hoofdstraat met de: Wiltinkhof, Nijenbeeksepad, Esdoornlaan en de Lindelaan,

 

Een en ander zoals aangegeven op de van dit verkeersbesluit deel uitmakende situatietekening.

Overige relevante algemene informatie

Dit besluit wordt in afschrift verzonden aan:

  • 1.

    Politie Oost Nederland, District IJsselstreek, Postbus 618, 7300 AP Apeldoorn

  • 2.

    Veiligheidsregio NOG, Cluster IJsselstreek, afd. Preparatie, Postbus 234, 7300 AE Apeldoorn.

  • 3.

    Vervoersmaatschappij Arriva, de heer van Marwijk, Industriestraat 25, 7005 AN Doetinchem.

 

Bezwaar

Iedere belanghebbende kan binnen 6 weken na de dag van bekendmaking van dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders. Daarnaast kan een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzieningenrechter van de Recht­bank Oost-Nederland, locatie Zutphen, Postbus 9008, 7200 GJ

Gedurende die tijd ligt het besluit ter inzage bij de Publieksbalie.

  

Lochem, 29 augustus 2018

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Lochem,

 

R. Starke b/a B.J. Groot Wesseldijk

 

Naar boven