Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 20 augustus 2018, 2018-0000141445, tot wijziging van de Regeling uitvoering Wet arbeid vreemdelingen in verband met de wijziging van het quotum voor de Aziatische horeca en enige technische wijzigingen

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 3, tweede lid, en 5a Wet arbeid vreemdelingen, en artikel 3a van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 3a, eerste lid, onderdeel b, van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen wordt ‘1.400’ vervangen door ‘1.550’.

ARTIKEL II

Bijlage III van de Regeling uitvoering Wet arbeid vreemdelingen 2014 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eenendertigste lid vervalt onder vernummering van het tweeëndertigste lid tot en met het zesendertigste lid tot het eenendertigste lid tot en met het vijfendertigste lid.

2. Het vijfendertigste lid (nieuw) vervalt.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 september 2018. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 31 augustus 2018, treedt zij in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt zij terug tot en met 1 september 2018.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 20 augustus 2018

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees

TOELICHTING

Met deze wijziging wordt het quotum uit artikel 3a van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen (BuWav) voor koks in de Aziatische horeca verhoogd. Daarnaast vervalt de verwijzing naar onderdanen van Kroatië, Bulgarije en Roemenië in bijlage II van de Regeling uitvoering Wet arbeid vreemdelingen (RuWav), nu het overgangsregime niet meer op hen van toepassing is en onderdanen uit deze landen inmiddels gebruik kunnen maken van het vrij verkeer van werknemers (zie ten aanzien van Kroaten hierover de brief aan de Tweede Kamer van 8 juni 2018, Kamerstukken II 2017/18, 29 407, nr. 211). Zij vallen daarmee onder de mededeling op grond van artikel 3, tweede lid, van de Wet arbeid vreemdelingen uit het eerste lid van Bijlage II van het RuWav.

Quotum Aziatische horeca

In artikel 3a van het BuWav is vastgelegd dat er voor een periode van drie jaar, per jaar een maximum aantal tewerkstellingsvergunningen (TWV’s) of gecombineerde vergunningen voor verblijf en arbeid (GVVA’s) voor werkzaamheden als kok in de Aziatische horeca, voor functieniveau 4 tot en met 6 zoals dit door de sector is vastgesteld, wordt verleend. Het maximum aantal vergunningen dat verleend wordt van 1 oktober 2016 tot en met 30 september 2017 is 1.800; van 1 oktober 2017 tot en met 30 september 2018 1.400; en van 1 oktober 2018 tot en met 30 september 2019 1.000.

Op basis van de motie van de leden Ziengs en Van Weyenberg werkt het kabinet met een flexibel quotum. Dit houdt in dat de aantallen in het quotum bij ministeriële regeling kunnen worden bijgesteld, zowel naar boven als naar beneden, als de situatie op de arbeidsmarkt of binnen de sector daartoe aanleiding geeft. In samenwerking met de IND en het UWV volgt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de ontwikkeling van het aantal aanvragen nauwkeurig.

Het aantal in te willigen aanvragen in het tweede jaar van de quotumregeling zal op basis van de huidige trend naar verwachting het quotum overstijgen. Gezien de huidige situatie van krapte op de arbeidsmarkt als geheel en de horecasector in het bijzonder in combinatie met de specifieke vereisten die zijn verbonden aan de van toepassing zijnde functies, zal het quotum verruimd worden met 150 GVVA’s/TWV’s. Op deze wijze wordt tegemoetgekomen aan de daadwerkelijke behoefte aan koks in de Aziatische horecasector. Met deze verruiming zal het quotum voor het tweede jaar verhoogd worden van 1.400 naar 1.550 GVVA’s.

De voorwaarden zoals omschreven in de Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 19 september 2016, nr. 2016-0000200231, tot wijziging van de Regeling uitvoering Wet arbeid vreemdelingen 2014 in verband met de tewerkstelling van koks ten behoeve van de Aziatische horeca, blijven van toepassing.

Er wordt van de sector een inspanning verwacht om het structurele tekort aan personeel in de Aziatische horeca te adresseren. Tegenover het verlenen van een GVVA/TWV staat dat de werkgever een inspanning verricht op het gebied van opleiding of het aangaan van een duurzaam dienstverband.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees

Naar boven