Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 27 augustus 2018, nr. 2018-0000729179, houdende wijziging van de Raamregeling Telewerken in verband met de afschaffing van de vergoeding voor het gebruik van een eigen computer en bijbehorende noodzakelijke apparatuur voor ambtenaren die op vrijwillige basis één of meer werkdagen per week telewerken

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;

Gelet op artikel 67 van het Algemeen Rijksambtenarenreglement en artikel 101 van het Ambtenarenreglement Staten-Generaal;

Besluit:

ARTIKEL I

De Raamregeling Telewerken wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 8 vervalt het tweede lid alsmede de aanduiding ‘1’ voor het eerste lid.

B

Na artikel 9 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 9a

Artikel 8, tweede lid, zoals dat luidde voor 1 september 2018, blijft tot 1 juli 2020 van toepassing op de betrokkene die voor 1 september 2018 een vergoeding is verleend op grond van die bepaling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 september 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

TOELICHTING

1. Algemeen

In de Arbeidsvoorwaardenovereenkomst sector Rijk (2018–2020) van 13 juli 20181 is met de centrales van overheidspersoneel overeengekomen een individueel keuzebudget (IKB) bij de sector Rijk in te voeren. Het IKB wordt gevuld met bestaande arbeidsvoorwaarden die worden omgevormd tot een budget in tijd en geld. De telewerkvergoeding voor ambtenaren die op vrijwillige basis één of meer werkdagen per week telewerken is één van de arbeidsvoorwaarden die wordt omgevormd en opgenomen in het IKB. De huidige praktijk sluit niet langer aan bij de reden voor het verstrekken van deze vergoeding. De middelen die vrijkomen door de afschaffing van de telewerkvergoeding komen ten goede aan het IKB. De telewerkvergoeding voor ambtenaren die op vrijwillige basis één of meer werkdagen per week telewerken is opgenomen in artikel 8, tweede lid, van de Raamregeling Telewerken. Binnen de organisatieonderdelen van het Rijk wordt de toekenning en toepassing van deze vergoeding op verschillende manieren gehanteerd. Om deze reden en met het oog op de afschaffing van deze vergoeding in verband met de invoering van het IKB hebben sociale partners afgesproken dat vanaf 1 september 2018 geen nieuwe aanspraken meer mogelijk zijn op de vergoeding voor ambtenaren die op vrijwillige basis telewerken. De ambtenaren met een bestaande aanspraak op deze vergoeding, behouden de vergoeding tot 1 juli 2020. Op het moment dat een ambtenaar voor deze datum stopt met telewerken eindigt de vergoeding op de gebruikelijke wijze.

2. Gevolgen voor regeldruk

Deze regeling brengt geen gevolgen voor de administratieve lasten met zich mee.

3. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 september 2018. Daarmee is afgeweken van de vaste verandermomenten en van de daarbij gebruikelijk gehanteerde minimale invoeringstermijn van twee maanden. Het vervallen van de vergoedingen zoals neergelegd in de onderhavige regeling is een onderdeel van de Arbeidsvoorwaardenovereenkomst sector Rijk (2018–2020) genoemd in paragraaf 1 van deze toelichting, waarvan is afgesproken dat deze per 1 september 2018 in werking treedt. Om die reden kon niet gewacht worden tot het eerstvolgende vaste verandermoment. Met de publicatie van deze overeenkomst op 13 juli 2018 was reeds bekend dat deze vergoeding voor nieuwe gevallen zou komen te vervallen met ingang van 1 september 2018. Qua uitvoering leidt de korte invoeringstermijn niet tot problemen, aangezien P-Direkt deze regeling voor de gehele sector Rijk uitvoert en goed in staat is deze wijziging op korte termijn door te voeren.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A

In artikel 8 is de in paragraaf 1 van deze toelichting genoemde vergoeding, zoals deze was opgenomen in het tweede lid, vervallen.

Artikel I, onderdeel B

In het nieuwe artikel 9a is geregeld dat ambtenaren die voor 1 september 2018 aanspraak maakten op een vergoeding deze aanspraak tot 1 juli 2020 behouden.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 september 2018. Verwezen wordt naar paragrafen 1 en 3 van deze toelichting.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

Naar boven