Regeling van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media van 15 augustus 2018, nr. VO/1336454, houdende wijziging van diverse regelingen en beleidsregels voor het voortgezet onderwijs in verband met het opschonen van het regelgevingbestand en met een technische actualisatie van een aantal regelingen

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 2 van de Experimentenwet onderwijs, de artikelen 2 en 3 van de Kaderwet EZ-subsidies, artikel 2.2.3, eerste, tweede en derde lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs, de artikelen 71, 113, eerste lid, en 120, eerste lid, van de Wet op de expertisecentra, de artikelen 70, 116, eerste lid, en 123, eerste lid, van de Wet op het primair onderwijs, de artikelen 73, 74, 85, derde lid, 85a, eerste lid, 85b1, eerste, tweede, derde, vierde en zesde lid, 86, vijfde en zesde lid, 89, eerste lid, en 89a1, tweede, derde en vierde lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs, de artikelen 2, eerste lid, 4, eerste lid, en 5 van de Wet overige OCW-subsidies, artikel V van de Wet van 6 juli 2004 tot wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met onder meer vereenvoudiging van de bekostigingsbepalingen en artikel 1.3 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS;

Besluit:

ARTIKEL I

De Beleidsregel experimenten Passend onderwijs, de Regeling bijzondere en aanvullende bekostiging jonge leerkrachten, de Regeling bijzondere en aanvullende bekostiging PO en VO 2013, de Regeling cultuurvouchers voortgezet onderwijs 2002, de Regeling onvoorziene gevallen bij invoering vereenvoudiging bekostiging VO, de Regeling openstellingen en prioriteiten groen onderwijs 2012, de Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 12 mei 2010, nr. VO/BVB/207218, houdende de vaststelling van de aanvullende bekostiging, bedoeld in artikel 2 van de Regeling aanvullende bekostiging maatschappelijke stage in het voortgezet onderwijs voor de schooljaren 2008/2009 tot en met 2010/2011, voor het schooljaar 2010/2011 (Stcrt. 2010, 7779), de Subsidieregeling BIOS PO en VO en de Vergoeding exploitatiekosten scholen voor v.b.o. en (v.w.o.)/a.v.o./v.b.o. voor het kalenderjaar 1992 (Uitleg. 1992, 31) worden ingetrokken.

ARTIKEL II

In artikel 10 van de Regeling aanvullende bekostiging eerste opvang nieuwkomers vo 2017 wordt ‘Regeling aanvullende bekostiging eerste opvang nieuwkomers vo 2017’ vervangen door ‘Regeling aanvullende bekostiging eerste opvang nieuwkomers vo’.

ARTIKEL III

De Regeling aanvullende bekostiging nevenvestiging, startbekostiging nieuwe school VO en samenvoeging wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 5, tweede lid, wordt ‘een nieuwe school eenmalig’ vervangen door ‘een nieuwe school de bekostiging voor het lesmateriaal en eenmalig’ en wordt ‘Regeling loon- en prijsbijstelling en bekostiging exploitatiekosten voortgezet onderwijs’ vervangen door ‘Regeling bekostiging exploitatiekosten vo’.

B

In artikel 12 wordt ‘Regeling aanvullende bekostiging nevenvestiging, startbekostiging nieuwe school VO en samenvoeging’ vervangen door ‘Regeling aanvullende bekostiging nevenvestiging, nieuwe scholen en samenvoeging vo’.

ARTIKEL IV

De Regeling bekostiging exploitatiekosten voortgezet onderwijs, kalenderjaar 2017 en 2018 wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 9 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 9a. Betaalritme bekostiging exploitatiekosten

De maandelijkse betaling van de bekostiging voor exploitatiekosten, bedoeld in de artikelen 3, 4, 5, 6, 8 en 9 geschiedt in twaalf gelijke termijnen.

B

In artikel 11 wordt ‘Regeling bekostiging exploitatiekosten voortgezet onderwijs, kalenderjaar 2017 en 2018’ vervangen door ‘Regeling bekostiging exploitatiekosten vo’.

ARTIKEL V

In artikel 22 van de Regeling leerplusarrangement vo 2009 wordt ‘Regeling leerplusarrangement vo 2009’ vervangen door ‘Regeling leerplusarrangement vo’.

ARTIKEL VI

In artikel 12 van de Regeling subsidie zij-instroom 2017 wordt ‘Regeling subsidie zij-instroom 2017’ vervangen door ‘Regeling subsidie zij-instroom’.

ARTIKEL VII

De Regeling vaststelling van de bedragen landelijke gemiddelde personeelslast voortgezet onderwijs, kalenderjaar 2017 en 2018 wordt als volgt gewijzigd:

A

Voor artikel 6 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 5a. Betaalritme personele bekostiging

De betaling van de personele bekostiging, bedoeld in de artikelen 2 en 4, geschiedt maandelijks conform de percentages in tabel 1.

Tabel 1. Betaalritme personele bekostiging

januari

9,98%

juli

7,49%

februari

9,41%

augustus

6,4%

maart

8,62%

september

6,4%

april

8,62%

oktober

6,4%

mei

12,98%

november

6,4%

juni

10,9%

december

6,4%

B

In artikel 8 wordt ‘Regeling vaststelling van de bedragen landelijke gemiddelde personeelslast voortgezet onderwijs, kalenderjaar 2017 en 2018’ vervangen door ‘Regeling vaststelling bedragen landelijke gemiddelde personeelslast vo’.

ARTIKEL VIII

In artikel 9 van de Regeling lente- en zomerscholen vo 2018 wordt ‘Regeling lente- en zomerscholen vo 2018’ vervangen door ‘Regeling lente- en zomerscholen vo’.

ARTIKEL IX

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 augustus 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

TOELICHTING

Het voortgezet onderwijs (vo) kent een veelheid aan regelingen, in het bijzonder bekostigings- en subsidieregelingen, die op verschillende manieren bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs. Deze regelingen worden doorgaans niet in samenhang bekeken: bij het tot stand komen van een regeling gaat de meeste aandacht naar het bereiken en informeren van de doelgroep. Gezamenlijk vormen de regelingen echter een groot regelbestand, dat zo nu en dan met een integrale blik moet worden geactualiseerd. Deze wijzigingsregeling voorziet erin om de regelingen die gelden voor het voortgezet onderwijs:

  • 1) te laten vervallen, voor zover deze zijn uitgewerkt; en

  • 2) te actualiseren, voor zover dat nodig is voor een goede en transparante uitvoering.

Artikel I

In dit artikel is een aantal regelingen en een beleidsregel opgenomen, die door deze regeling zijn ingetrokken. Deze regelingen waren materieel uitgewerkt, bijvoorbeeld omdat ze subsidieregels bevatten voor verstreken kalenderjaren. Omdat de regelingen geen vervaldata kenden, zaten ze nog wel in het regelbestand.

Artikelen II tot en met IX

In dit artikel zijn de regelingen opgenomen, die een technische wijziging hebben ondergaan. Ten eerste zijn de citeertitels van deze regelingen gewijzigd. Een aantal regelingen bevatten onnodig lange citeertitels. In het geval van subsidieregelingen waren er bovendien meerdere manieren om in de citeertitel met jaartallen om te gaan. Er is voor gekozen om het jaartal nu – in het geval van meerjarige regelingen – geheel weg te laten.

In het geval van de artikelen III, IV en VII gaat het om andere technische wijzigingen. Door artikel III is een foutieve verwijzing naar een niet meer bestaande regeling gecorrigeerd en is toegevoegd dat de bepaling ook betrekking heeft op kosten voor lesmateriaal. Dit betreft een bevestiging van de bestaande praktijk. Door de artikelen IV en VII zijn de betaalritmes van de bekostiging voor personeelskosten en exploitatiekosten aan de betreffende regelingen toegevoegd. De betaling van de bekostiging voor personeelskosten en exploitatiekosten geschiedt al volgens de genoemde ritmes. De betaalritmes zijn bij dezen formeel vastgelegd.

Inwerkingtreding

De regeling treedt met terugwerkende kracht in werking, om er zo voor te zorgen dat de technische aanpassingen tijdig van toepassing zijn. Zo worden op korte termijn de Regeling bekostiging exploitatiekosten vo en de Regeling vaststelling bedragen landelijke gemiddelde personeelslast vo geactualiseerd. Voor een goede juridische inpassing van de nieuwe bedragen in deze twee regelingen, is het noodzakelijk dat deze regeling al in werking is getreden.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

Naar boven