Wijzigingsbesluit Beleidsregel Erkennings- en intrekkingskader uitvoering persoonlijke ondersteuning UWV 2016

Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen,

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit Beleidsregel Erkennings- en intrekkingskader uitvoering persoonlijke ondersteuning UWV 2016 (Staatscourant 27 januari 2016, nr. 3304) wordt als volgt gewijzigd:

A

In onderdeel D – paragraaf 5.3. De duur van de erkenning – wordt de tekst gewijzigd van: ‘Erkenning wordt verleend voor een periode van vijf jaar. Na ommekomst van de periode van vijf jaar waarvoor een erkenning als Jobcoachorganisatie is verleend, moet een Jobcoachorganisatie opnieuw de erkenning als Jobcoachorganisatie aanvragen’ in de tekst:

‘Erkenning wordt verleend voor de periode van vijf jaar. Alleen als na ommekomst van deze vijf jaar gebleken is dat de Jobcoachorganisatie doorlopend heeft voldaan aan de eisen en verplichtingen zoals opgenomen in hoofdstuk 2 en 3 van deze beleidsregel, dan zal UWV de erkenning automatisch verlengen voor telkens een periode van vijf jaar. In verband met een dergelijke verlenging van de erkenning zal door UWV geen beschikking worden afgegeven, anders dan op verzoek van de Jobcoachorganisatie. Als de Jobcoachorganisatie niet voor verlenging van de erkenning in aanmerking komt, ontvangt zij hierover een beschikking. Voordat UWV eerder genoemde beschikking afgeeft, wordt de Jobcoachorganisatie in de gelegenheid gesteld haar zienswijze op het niet verlengen van de erkenning te geven.

B

In onderdeel C – paragraaf 4.4. Uitsluitingsperiode voor nieuwe aanvraag om erkenning wordt na de laatste zin ‘Wordt binnen die periode een nieuwe aanvraag om erkenning ingediend, dan wordt deze afgewezen’ de volgende zin toegevoegd: ‘Deze handelwijze geldt ook voor de situatie dat een erkenning niet voor automatische verlenging in aanmerking komt’.

ARTIKEL II

Indien de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst, na 1 december 2017 wordt uitgegeven, treedt dit besluit in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin dit besluit is geplaatst en werkt terug tot en met 1 december 2017.

Dit besluit wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

Amsterdam, 9 januari 2018

A. Paling Voorzitter Raad van Bestuur UWV

TOELICHTING

In de Staatscourant van 27 januari 2016, nr. 3304 is de Beleidsregel Erkennings- en intrekkingskader persoonlijke ondersteuning UWV 2016 gepubliceerd. Deze Beleidsregel vervangt het Erkenningskader Uitvoering Persoonlijke Ondersteuning 2012 (gepubliceerd op 30 augustus 2012 in Staatscourant nummer 17590) en het Beleidskader intrekken erkenning als Jobcoachorganisatie (gepubliceerd op 27 mei 2013 in Staatscourant nummer 13672).

Het Erkennings- en intrekkingskader bevat de eisen en verplichtingen waar een organisatie aan dient te voldoen, wil het erkend worden en blijven als Jobcoachorganisatie.

UWV voert een actief leveranciersmanagement op de erkende Jobcoachorganisaties. Dit houdt in dat UWV monitort of een Jobcoachorganisatie aan de eisen en verplichtingen uit het Erkennings- en intrekkingskader voldoet. Is dit niet het geval, dan krijgt een Jobcoachorganisatie – afhankelijk van het geconstateerde – een mogelijkheid tot herstel. De uiterste maatregel is dat UWV de erkenning intrekt. UWV heeft zo van alle organisaties in beeld of er gedurende de erkenningsperiode van 5 jaar (blijvend) aan de erkenningseisen en verplichtingen is voldaan.

In december 2017 verlopen de eerste erkenningen die op grond van de Beleidsregel Erkennings- en intrekkingskader persoonlijke ondersteuning UWV 2016 – als vervanging van de Beleidsregel Erkenningskader Uitvoering Persoonlijke Ondersteuning 2012 – zijn verleend. Dit zou betekenen dat alle Jobcoachorganisaties vanaf december 2017 een nieuwe aanvraag zouden moeten indienen om hun erkenning te behouden. UWV kan echter op basis van het actuele beeld een beslissing nemen of een Jobcoachorganisatie voor verlenging van de erkenning in aanmerking komt. Het Erkennings- en intrekkingskader is in deze zin aangepast. Deze wijziging betekent een administratieve lastenverlichting voor zowel de Jobcoachorganisaties als UWV.

Alleen als een Jobcoachorganisatie op de dag van het einde van de erkenningsperiode niet meer voldoet aan de eisen en verplichtingen komt zij niet voor automatische verlenging in aanmerking. Hiertoe behoren ook Jobcoachorganisaties van welke de erkenning tussentijds is ingetrokken. Voordat UWV de erkenning niet automatisch verlengt, stelt het de Jobcoachorganisatie in de gelegenheid haar visie hierop te geven. De Jobcoachorganisatie ontvangt een beschikking als UWV niet tot automatische verlenging over gaat.

Mocht de Jobcoachorganisatie menen weer te voldoen aan de aan de eisen en verplichtingen kan zij een aanvraag voor erkenning indienen. Echter voor Jobcoachorganisaties van welke de erkenning tussentijds is ingetrokken, geldt afhankelijk van de reden van intrekking een uitsluitingsperiode van drie maanden tot één jaar waarbinnen een nieuwe aanvraag om erkenning van een aanbieder niet voor honorering in aanmerking komt. Het feit dat de uitsluitingsperiode (deels) gelegen is na de datum waarop sprake zou zijn geweest van een automatische verlenging, doet hier niets aan af. Eenzelfde handelwijze geldt ook in het geval een Jobcoachorganisatie niet voor automatische verlening in aanmerking komt. UWV beoordeelt dan de aanvraag zoals beschreven in Hoofdstuk 5 van het Erkennings- en intrekkingskader.

Amsterdam, 9 januari 2018

A. Paling Voorzitter Raad van Bestuur UWV

Naar boven