Verkeersbesluit opheffen venstertijden en aanpassen lengtebeperking centrum Hasselt in de gemeente Zwartewaterland

Logo Zwartewaterland

Kenmerk : join.nr. 03.7622

Burgemeester en wethouders van de gemeente Zwartewaterland

Inleiding

Op dit moment gelden in het centrum van Hasselt venstertijden voor het laden en lossen en een lengtebeperking van 9 meter voor alle voertuigen. Het gaat om de straten Hoogstraat en Nieuwstraat. Ondernemers hebben weinig zeggenschap over het tijdstip van bevoorrading. Daardoor ontstaan er steeds vaker conflicten. Daarnaast geldt nu een lengtebeperking voor alle voertuigen. Deze is met name bedoeld voor het vrachtverkeer en niet voor auto’s met een aanhanger.

Bevoegdheid:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en bij besluit, Mandaatregeling gemeente Zwartewaterland van 16 februari 2016, van het college van burgemeester en wethouders is de manager van de eenheid Ontwikkeling bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de gemeente Zwartewaterland.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Op dit moment gelden in het centrum van Hasselt venstertijden voor het laden en lossen. Het gaat om de straten Hoogstraat en Nieuwstraat. De venstertijden zijn van 07.00 tot 10.00 uur en van 18.00 tot 20.00 uur met uitzondering van de vrijdagavond.

Ondernemers van (voornamelijk) landelijke winkelketens hebben weinig zeggenschap over het tijdstip van levering. Op dit moment conflicteert dit met de huidige venstertijden. Het heeft dan ook de voorkeur om de venstertijden voor het laden en lossen op te heffen. Hierdoor kan er de gehele dag door bevoorrading plaatsvinden in het centrum van Hasselt.

De bestaande geslotenverklaring voor voertuigen en samenstellen van voertuigen die, met inbegrip van lading, langer zijn dan 9m, geldt ook voor personenauto’s met aanhangers. Boottransport met auto en aanhanger kan alleen via het centrum van Hasselt van en naar jachthaven De Molenwaard rijden. Dit samenstel van voertuigen is doorgaans langer dan 9 meter.

De bestaande geslotenverklaring is ingesteld, omdat lang vrachtverkeer niet door het centrum van Hasselt kan rijden.

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Met het verkeersbesluit wordt beoogd:

het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;

Het is dan ook gewenst om de venstertijden op te heffen in het centrum van Hasselt en de geslotenverklaring voor voertuigen en samenstellen van voertuigen die, met inbegrip van lading, langer zijn dan 9m alleen voor het vrachtverkeer van toepassing te verklaren.

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de korpschef van de politie eenheid Oost Nederland, district IJsselland.

De bekendmaking van de terinzagelegging van het ontwerpbesluit heeft op 22 augustus 2018 plaatsgevonden in De Stadskoerier.

 

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen is de gemeente tot het besluit gekomen om

  • 1.

    De venstertijden op te heffen voor het laden en lossen in de Hoogstraat en de Nieuwstraat in Hasselt;

  • 2.

    Verkeersbord C17-9 van bijlage 1 van het RVV 1990 te verwijderen, evenals het onderbord met de tekst “m.u.v. laden en lossen tussen 07.00 en 10.00 h en 18.00 h en 20.00 h m.u.v. vrijdagavond”, overeenkomstig bijgevoegd bordenplan;

  • 3.

    Onder het bestaande verkeersbord C7 van bijlage 1 van het RVV 1990 een onderbord te plaatsen met de tekst “langer dan 9m”, overeenkomstig bijgevoegd bordenplan;

  • 4.

    Dit besluit in werking te laten treden zes weken na publicatie.

     

Burgemeester en wethouders van de gemeente Zwartewaterland

Namens deze,

Eenheidsmanager Ontwikkeling

M.P.M. Exterkate

Mededelingen

Bekendmaking van het verkeersbesluit geschiedt digitaal door publicatie in de Staatscourant van 22 augustus 2018 (www.zoek.officielebekendmakingen.nl).

Het besluit ligt na publicatiedatum gedurende zes weken ter inzage op het gemeentehuis, Telvorenstraat 2 in Hasselt

Bezwaar- of beroepsclausule

Bent u het niet eens met dit besluit? Bel of mail eerst! Bezwaar? Neem dan eerst contact op met het team Ruimtelijke Ontwikkeling. We nemen dan samen met u het besluit door. Dat kan voorkomen dat u bezwaar moet maken. Wanneer na het gesprek een bezwaarprocedure in uw ogen nodig lijkt, kunt u alsnog een bezwaarschrift indienen. U kunt ook direct een bezwaarschrift indienen. Een bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend. Een mondeling bezwaar of een bezwaar via de e-mail is niet mogelijk.

U stuurt het bezwaarschrift naar:

College van burgemeester en wethouders van Zwartewaterland

t.a.v. de secretaris van de bezwaarschriftencommissie

Postbus 23

8060 AA Hasselt

 

In uw bezwaarschrift geeft u aan waarom u het niet eens bent met het besluit. Of met het niet nemen van het besluit. Verder moet u in ieder geval vermelden:

  • 1.

    uw naam, adres en telefoonnummer

  • 2.

    de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft

  • 3.

    een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt. U kunt ook een kopie meesturen, of het referentienummer van het besluit doorgeven

  • 4.

    de reden voor uw bezwaar

  • 5.

    uw handtekening

Het bezwaarschrift moet u binnen zes weken na de verzenddatum van het besluit indienen. Wanneer wij uw bezwaar te laat ontvangen, kunnen we het niet meer in behandeling nemen.

Wat gebeurt er met uw bezwaarschrift?

Na de ontvangst van het bezwaarschrift nemen wij contact met u op. Dit is bedoeld om te bekijken of er nog onduidelijkheden zijn, of er nog andere relevante informatie is en of er misschien een andere oplossing mogelijk is die uw bezwaren wegneemt. Soms blijkt een bezwaarprocedure achteraf helemaal niet nodig.

Hoorzitting

Als het bezwaarschrift aan alle eisen voldoet wordt het voor advies voorgelegd aan de Commissie Bezwaarschriften van de gemeente Zwartewaterland. Deze Commissie brengt, nadat met u een hoorzitting is gehouden, advies uit aan het orgaan dat het door u bestreden besluit heeft genomen. Daarna neemt het orgaan een nieuw besluit.

Uitstel van de gevolgen van het besluit waartegen u bezwaar maakt

Als u bezwaar maakt tegen een besluit betekent dit meestal niet dat dit besluit ook automatisch wordt uitgesteld. Een bezwaarprocedure kost tamelijk veel tijd. Als u wilt voorkomen dat door de uitvoering van het besluit onomkeerbare gevolgen ontstaan, kunt u een 'voorlopige voorziening' vragen bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank. Bij een voorlopige voorziening neemt de rechter een voorlopige beslissing over het besluit waartegen u bezwaar heeft gemaakt. De rechter kan dan bijvoorbeeld een bouwstop opleggen of u een tijdelijke uitkering toekennen. Voor het verzoek zal griffierecht worden geheven.

Naar boven