Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Overijssel van 6 augustus 2018, kenmerk 2018/0372908, tot het instellen van een adviessnelheid van 60 km/u op het weggedeelte tussen km 0,11 (bebouwde kom Delden) en km 0,5 (rotonde) (gemeente Hof van Twente) op de provinciale weg N741.

Logo Overijssel

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Aanleiding

De provincie Overijssel heeft de N 741 tussen km 0,5 en 0,9 in 2017 opnieuw ingericht. Daarbij is een rotonde gerealiseerd in de N 741 (Europalaan) bij km 0,5. Vanaf de rotonde sluit de Europalaan bij km 0,11 aan op de bebouwde kom Delden. Binnen de bebouwde kom van Delden geldt een maximumsnelheid van 50 km/u. Vanaf de rotonde tot de bebouwde kom geldt over een afstand van 500 meter een maximumsnelheid van 80 km/u. Gedeputeerde Staten achten het wenselijk op dit weggedeelte een adviessnelheid van 60 km/u in te stellen.

Noodzaak

Op grond van de Wegenverkeerswet 1994,  het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW), het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en de Algemene wet bestuursrecht (Awb),  moet voor de plaatsing of verwijdering van bepaalde aangewezen verkeerstekens, alsmede voor onderborden , een verkeersbesluit worden genomen.

Doelstelling

De doelstelling van dit verkeersbesluit is het voor de omgeving zoveel mogelijk terugbrengen van optredende hinder door verkeer op de N741. Dit belang is genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet.

Maatregelen

De borden A4 ter aanduiding van een adviessnelheid van 60 km/u  te plaatsen ter rechterzijde van de N 741 bij km 0,11 en km 0,5 worden in opdracht van de wegbeheerder geplaatst.

Verplicht overleg

Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van het betrokken politiekorps. De daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering van de eenheid Oost Nederland heeft een negatief advies uitgebracht over de maatregelen omdat het betreffende weggedeelte formeel niet voldoet aan de voorwaarden voor plaatsing van bord A4.

Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 25 van het BABW overleg gevoerd worden met het college van Burgemeester en Wethouders van de desbetreffende gemeente. Een ontwerp van dit besluit is voorgelegd aan de gemeente Hof van Twente. De gemeente heeft geen reactie uitgebracht naar aanleiding van het voorgelegde ontwerp besluit.

Afweging belangen

Door het instellen van een adviessnelheid van 60 km/u kan hinder veroorzaakt door  een hogere snelheid worden tegengegaan.

Bevoegdheden

Het weggedeelte waar de maatregelen worden getroffen, is in beheer bij de provincie Overijssel. Daarom zijn wij (Gedeputeerde Staten van Overijssel) op grond van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegd bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.

Besluiten

Gelet op het voorgaande besluiten wij:

A: Door plaatsing van het bord A4 (60 km/u) een adviessnelheid in te stellen van 60 kilometer

per uur op het weggedeelte tussen km 0,11 en 0,5 van de N741.

 

Zwolle, 6 augustus 2018

 

Gedeputeerde Staten van Overijssel,

namens dezen,

 

 

J.W.R. Grotenhuis,

teamleider Ontwikkeling en Expertise,

eenheid Wegen en Kanalen.

 

Een afschrift van dit besluit verzenden wij aan:

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hof van Twente;

Politie-eenheid Oost Nederland.

 

 

Mededelingen

Als u belanghebbende bent kunt u binnen 6 weken na de publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan Gedeputeerde Staten van Overijssel ter attentie van het team Juridische Zaken, Postbus 10078, 8000 GB Zwolle (telefoon 038 499 9305).

U kunt het bezwaarschrift desgewenst ook per fax verzenden. Het faxnummer van het Team Juridische Zaken is: 038 - 425 48 02.

Het bezwaarschrift dient te worden ondertekend en bevat ten minste:

a. de naam en het adres van de indiener;

b. de dagtekening;

c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

d. de gronden van het bezwaar.

Voor de behandeling van een bezwaarschrift bij de provincie Overijssel is geen griffierecht verschuldigd.

Voor inlichtingen over de bezwaarschriftprocedure kunt u zich wenden tot de

eenheid Wegen en Kanalen, team Ontwikkeling en Expertise te Zwolle  

(telefoon 038 499 70 00).

Indien onverwijlde spoed dat vereist is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de Voorzieningenrechter van de Sector Bestuursrecht Rechtbank Overijssel (telefoon 088 361 55 55). In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat u een bezwaarschrift heeft ingediend.

Naar boven