VOORONTWERPBESTEMMINGSPLAN WINDMOLENPARK ELZENBURG-DE GEER

Logo Oss

U kunt reageren op het voorontwerpbestemmingsplan voor windmolenpark Elzenburg-De Geer. Ook kunt u reageren op het milieueffectrapport (MER) dat voor het windmolenpark is gemaakt en dat ter inzage ligt. Hieronder staat waarover het bestemmingsplan en het milieueffectrapport gaan. De gemeente Oss organiseert twee inloopbijeenkomsten over het plan en het milieueffectrapport, waarover u ook meer leest. Tot slot leest u hoe u kunt reageren op het voorontwerpbestemmingsplan en het milieueffectrapport.

Wat is een bestemmingsplan?

In een bestemmingsplan staat welke functies (‘bestemming’) grond heeft. Bijvoorbeeld wonen, natuur, recreatie of bedrijf. Ook regelt een bestemmingsplan of men op die grond mag bouwen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als u een vergunning vraagt om te bouwen. De gemeente kijkt dan of uw bouwplan in het bestemmingsplan past.

Een voorontwerpbestemmingsplan is een eerste versie van een bestemmingsplan. Daar kunnen burgers en bijvoorbeeld de provincie en het waterschap op reageren. De gemeente past het plan dan eventueel aan. Daarna doorloopt het bestemmingsplan de wettelijke vaststellingsprocedure.

Wat is een milieueffectrapport?

Een milieueffectrapport (MER) brengt de milieugevolgen van een plan en/of project in beeld voordat de gemeente daar een besluit over neemt. Het milieueffectrapport dat voor het windmolenpark is gemaakt, leggen we nu bij het voorontwerpbestemmingsplan ter inzage. Daar kunnen burgers en bijvoorbeeld de provincie en het waterschap op reageren. We vragen ook advies aan de Commissie voor de milieueffectrapportage om advies uit te brengen over het rapport.

Waar gaat het voorontwerpbestemmingsplan voor windmolenpark Elzenburg-De Geer over?

Het plangebied ligt op en ten noorden van bedrijventerrein Elzenburg-De Geer. Het plangebied wordt aan de zuidzijde globaal begrensd door de Merwedestraat, de Eemmeer en de Geerstraat. Aan de oostzijde vormen de Broekstraat, de Tussenrijtstraat en de Hertogswetering de globale begrenzing. Aan de noordzijde vormt de Hertogswetering de globale begrenzing van het plangebied en aan de westzijde de Huisdaalsestraat. Het voorontwerpbestemmingsplan laat vier windmolens rechtstreeks toe: Drie van deze vier molens komen direct ten noorden van bedrijventerrein Elzenburg-De Geer en ten zuiden van de Broekstraat. De vierde molen komt ten westen van de Megensebaan. Drie andere windmolens worden opgenomen in een wijzigingsbevoegdheid (één op het bedrijventerrein en twee ten noorden van de Broekstraat en de Tussenrijtstraat). Om deze laatste drie windmolens te realiseren is later een aparte wijzigingsprocedure nodig. In het voorontwerpbestemmingsplan zijn onder meer regels opgenomen over de afmetingen van de windmolens (bijv. over de tiphoogte van maximaal 210 meter) en de bijbehorende bouwwerken en infrastructuur. Ook zijn er regels in het voorontwerp opgenomen over de uiterlijke verschijningsvorm, geluid, externe veiligheid, verlichting op de windmolens en andere zaken.

Het plangebied is grotendeels in het buitengebied gesitueerd. Voor dit deel zijn niet alleen de bestemmingen en aanduidingen opgenomen die verband houden met de windmolens. Voor dit deel is ook een aantal bestemmingen en gebiedsaanduidingen uit het (in procedure te brengen) bestemmingsplan "Buitengebied Oss-2019" integraal overgenomen. Het deel van het plangebied dat in het buitengebied ligt, wordt dus integraal herzien. In dit plandeel is ook de bestaande actuele situatie meegenomen. Zo sluiten de bestemmingsplannen voor het windpark en voor het buitengebied, die bijna gelijktijdig in procedure gaan, goed op elkaar aan, zonder dat er sprake is van overlap. Voor het bedrijventerrein blijft het geldende bestemmingsplan van kracht, maar worden extra planregels, gekoppeld aan een wijzigingsbevoegdheid, toegevoegd om een windmolen op het bedrijventerrein in de toekomst mogelijk te maken.

Waar gaat het milieueffectrapport over?

In het MER voor het windmolenpark hebben we in eerste instantie 12 verschillende windmolenopstellingen onderzocht op vele aspecten: geluid, slagschaduw, landschappelijke effecten, gezondheidseffecten, energieopbrengst, vermeden emissies, natuur, externe veiligheid etc.. De 12 opstellingsvarianten zijn met elkaar vergeleken en er is nog een optimalisatieslag uitgevoerd. Op 14 december 2017 heeft de gemeenteraad uiteindelijk besloten in te stemmen met de start van de ruimtelijke (te coördineren) procedures voor 5 windmolens, conform de geoptimaliseerde ‘voorkeursvariant’ uit het MER. Ook besloot de gemeenteraad om een wijzigingsbevoegdheid op te nemen voor een uitbreiding van 5 naar 7 windmolens, conform de ‘opbrengstvariant’ uit het MER. Op basis van het MER en de besluitvorming van de gemeenteraad is nu een voorontwerpbestemmingsplan gemaakt. Dit gaat uit van 4 (in plaats van 5) rechtstreeks te bestemmen windmolens, want één windmolen op het bedrijventerrein gaat voorlopig niet door.

We hebben een zogenaamde gecombineerde plan- en project-MER gemaakt. Dit betekent dat het MER zowel ter onderbouwing van het bestemmingsplan als straks de omgevingsvergunning kan dienen.

Op dit bestemmingsplan is de Crisis- en herstelwet van toepassing

Afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet is van toepassing. Dit heeft later in de procedure, tijdens de beroepsfase, gevolgen voor de procedure. We informeren u hierover nader op dat moment.

Met toepassing van artikel 2.4 van de Crisis- en herstelwet wijken we met het voorontwerpbestemmingsplan af van de Wet ruimtelijke ordening. De Wet ruimtelijke ordening laat een voorlopige bestemming van maximaal 5 jaar toe. In het voorontwerp hebben we een voorlopige bestemming voor 25 jaar opgenomen voor de windmolens. Dit omdat we de windmolens slechts tijdelijk, voor maximaal 25 jaar willen toestaan. Daarna worden ze gesloopt.

U kunt het voorontwerpbestemmingsplannen en het MER bekijken

U kunt van donderdag 13 september 2018 tot en met woensdag 24 oktober 2018 de volgende stukken bekijken:

  • 1.

    het voorontwerpbestemmingsplan

  • 2.

    andere stukken over het voorontwerpbestemmingsplan, zoals de toelichting

  • 3.

    het milieueffectrapport met bijlagen

     

    U kunt deze stukken bekijken:

  • 1.

    op de landelijke website

  • 2.

    op de gemeentelijke website www.oss.nl/windparkvoorontwerp

     

  •   

    De bronbestanden van het voorontwerpbestemmingsplan zijn digitaal beschikbaar op http://bestemmingsplan.oss.nl/RO-online/0828.

    Het identificatienummer van het bestemmingsplan is NL.IMRO.0828.BPwndmlnprkelzbrg-VO01 

De gemeente houdt twee inloopbijeenkomsten

De gemeente houdt op 1 en op 3 oktober een inloopbijeenkomst. U bent daar van harte welkom. U kunt dan vrij binnenlopen en het plan bekijken. Ook kunt u vragen over het plan en het MER stellen aan ambtenaren van de gemeente. Wethouder Van der Schoot is tijdens de inloopbijeenkomsten ook aanwezig.

De inloopbijeenkomst op 1 oktober is in gemeenschapshuis De Haar, Kerkplein 3 in Haren. De inloopbijeenkomst op 3 oktober is in de Berchplaats, Sportstraat 3 in Berghem. Beide bijeenkomsten duren van 19.30-21.30 uur.

U kunt reageren op het voorontwerpbestemmingsplan en het MER

U kunt reageren (inspreken) op het voorontwerpbestemmingsplan en het MER. Dat kan als u in Oss woont of gevestigd bent. Ook kunt u reageren als u een belang bij het voorontwerpbestemmingsplan en/of het MER hebt.

U kunt reageren van donderdag 13 september 2018 tot en met woensdag 24 oktober 2018. U kunt dit schriftelijk doen of mondeling. Let op: u kunt niet per e-mail reageren.

Wilt u mondeling reageren? Maak hiervoor dan op tijd een afspraak met Yvonne de Graaf of Artak Pogosian van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, via telefoonnummer 14 0412.

Wilt u schriftelijk reageren? Stuur dan een brief aan:

Burgemeester en wethouders van Oss

Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling

Postbus 5

5340 BA OSS

Geef in uw brief aan dat deze over het voorontwerpbestemmingsplan ‘Windmolenpark Elzenburg-De Geer’ gaat en/of over het ‘MER windmolenpark Elzenburg-De Geer te Oss’. Geef ook aan waarom u het wel of niet eens bent met het voorontwerpbestemmingsplan en/of het MER.

Wat gebeurt er na het voorontwerpbestemmingsplan en het MER?

Het gaat hier om een voorontwerpbestemmingsplan gebaseerd op de uitkomsten uit een milieueffectrapport. Dat wil zeggen: de eerste versie van een nieuw bestemmingsplan met een bijbehorend MER. U kunt daar nu op reageren. Daarna maakt de gemeente een nieuwe versie: het ontwerpbestemmingsplan. In de toelichting daarbij zit het - eventueel aangepaste - milieueffectrapport (MER). Ook daar kunt u dan weer op reageren. Daarna stelt de gemeenteraad het bestemmingsplan pas definitief vast. De wet regelt dit zo.

Toepassen coördinatieregeling

Samen met het ontwerpbestemmingsplan worden straks ook de ontwerp omgevingsvergunningen voor het windpark ter inzage gelegd. Hierover ontvangt u te zijner tijd meer informatie.

Hebt u nog vragen?

Hebt u nog vragen over deze publicatie? Bel dan met Yvonne de Graaf of Artak Pogosian van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, telefoonnummer 14 0412.

    

Naar boven