Gemeente Uithoorn - Verkeersbesluit Aanleg tijdelijk (brom)fietspad tussen Poelweg nabij Vuurlijn tot voorbij coupure Vuurlijn naar nieuwbouwplan De Rietkraag

Logo Uithoorn

Uithoorn, kenmerk 2018-047370

Burgemeester en Wethouders van Uithoorn;

Formeel kader

Op grond van artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten op alle gemeentelijke wegen.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Advisering

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de, namens de politiechef politieregio Amsterdam, gemandateerde specialist van het team Verkeersadvisering over dit verkeersbesluit.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Motivering

Uit het oogpunt van het zoveel mogelijk verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers (art. 2, lid 1 sub a en b Wegenverkeerswet 1994) is het gewenst om op het deel van de Vuurlijn te De Kwakel tussen de aansluiting met de Poelweg tot aan het deel voorbij de aansluiting met de ingang van bouwplan De Rietkraag verkeersmaatregelen te treffen. Deze maatregelen houden de aanleg van een vrijliggend (brom)fietspad in welke wordt aangelegd achter de parkeerplaats langs, om zodoende het (brom)fietsverkeer te scheiden van het bouwverkeer dat tussen bouwplan De Rietkraag over een deel van de Vuurlijn richting Poelweg v.v. rijdt.

De aanleg van dit tijdelijke (brom)fietspad en de daarvoor benodigde verkeersmaatregelen wordt bewerkstelligd door de plaatsing van de volgende borden van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990:

Bord B3 (voorrangskruispunt) ter hoogte van de kruising van de Vuurlijn met de in-/uitgang van het parkeerterrein (toegang Kookstudio) ;

Bord B6 (verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg) en het aanbrengen van haaientanden op het wegdek ter hoogte van de kruisingen van het tijdelijke (brom)fietspad met de Vuurlijn, waarbij (brom)fietsers voorrang dienen te verlenen aan het kruisende verkeer;

Bord B7 (Stop; verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg) en stopstreep op het wegdek op de Vuurlijn ter hoogte van de aansluiting van de bouwwegtoegang naar bouwplan de Rietkraag;

Bord G12a (fiets/bromfietspad) en G12b (einde fiets/bromfietspad) ter hoogte van de kruisingen van het tijdelijk aangelegde (brom)fietspad met de Vuurlijn.

Tevens wordt ter ondersteuning het bord J37 (Gevaar) met afstandsonderborden en tekstonderbord "bromfietsers" ter hoogte van de kruisingen van het tijdelijke (brom)fietspad met de Vuurlijn geplaatst.

Doel

In het kader van bouwplan De Rietkraag gaat voor een langere periode bouwverkeer rijden tussen het bouwplan aan de Vuurlijn en via de Poelweg naar de Iepenlaan, in beide rijrichtingen. De periode waarover het project loopt is zomer 2018 t/m (verwachting) april-mei 2020. Om de verkeersveiligheid van de (brom)fietser te borgen is het nodig om tijdelijk een vrijliggend (brom)fietspad te realiseren. Na afronding van bouwwerkzaamheden wordt de oorspronkelijke verkeerssituatie hersteld. Naast het vrijliggende fietspad wordt de voorrangsituatie voor de bouwweg gereguleerd. Bouwverkeer komende vanaf de bouwweg dient voorrang te verlenen aan overig verkeer. Hiervoor wordt een stopverbod ingesteld in verband met beperkt zicht.

Belangenafweging

Het tijdelijke (brom)fietspad wordt aangelegd om de verkeersveiligheid van de weggebruikter te borgen, zowel van de (brom)fietser als het bouwverkeer. Er is voor gekozen om alleen op dit deel van de Vuurlijn een tijdelijk vrijliggend fietspad aan te leggen, omdat de Vuurlijn een hoofdroute voor (brom-)fietsverkeer is en het tijdelijke fietspad aansluit op de fietsstraatinrichting op de Vuurlijn. In het gedeelte tussen de Peolweg tot en met het parkeerterrein bij KDO liggen een viertal bochen en komt het bouwverkeer voor bouwplan De Rietkraag op de Vuurlijn. In verband met deze risicovolle verkeerssituaties tussen (brom)fietsers en vrachtverkeer is gekozen om over dit gedeelte van de weg tijdelijk een vrijliggend (brom)fietspad aan te leggen.

Besluit

  • 1.

    Bord B3 (voorrangskruispunt) van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 ter hoogte van de kruising van de Vuurlijn met de in-/uitgang van het parkeerterrein (toegang Kookstudio) in beide richtingen te plaatsen, conform de bij dit besluit behorende tekening voor de periode van inwerkingtreding van dit besluit tot 31 mei 2020 dan wel zoveel eerder of later samenhangend met de afronding van de bouwerkzaamheden van bouwplan de Rietkraag.

  • 2.

    Bord B6 (verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg) van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en bijbehorende haaientanden (wegmarkering) ter hoogte van de kruisingen van het tijdelijke (brom)fietspad met de Vuurlijn te De Kwakel te plaatsen, waarbij (brom)fietsers voorrang dienen te verlenen aan het kruisende verkeer, conform de bij dit besluit behorende tekening voor de periode van inwerkingtreding van dit besluit tot 31 mei 2020 dan wel zoveel eerder of later samenhangend met de afronding van de bouwerkzaamheden van bouwplan de Rietkraag.

  • 3.

    Bord B7 (Stop; verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg) van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990) en stopstreep op het wegdek op de Vuurlijn te De Kwakel, ter hoogte van de aansluiting van de bouwwegtoegang naar bouwplan de Rietkraag te plaatsen, conform de bij dit besluit behorende tekening, voor de periode van inwerkingtreding van dit besluit tot 31 mei 2020 dan wel zoveel eerder of later samenhangend met de afronding van de bouwerkzaamheden van bouwplan de Rietkraag.

  • 4.

    Bord G12a (fiets/bromfietspad) en G12b (einde fiets/bromfietspad) van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 ter hoogte van de kruisingen van het tijdelijke aangelegde fietspad met de Vuurlijn te De Kwakel te plaatsen, conform de bij dit besluit behorende tekening voor de periode van inwerkingtreding van dit besluit tot 31 mei 2020 dan wel zoveel eerder of later samenhangend met de afronding van de bouwerkzaamheden van bouwplan de Rietkraag.

 

Uithoorn, 8 augustus 2018

Namens dezen,

 

 

M.R. Kooymans

Afdelingshoofd, afdeling Buurt

Uitvoeringsorganisatie Duo+

 

 

MEDEDELINGEN

Bezwaar- of beroepsclausule

Een bezwaarschrift tegen dit besluit kan door belanghebbenden worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders (Postbus 8, 1420 AA Uithoorn) binnen zes weken na bekendmaking van het besluit. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

1. naam en adres, alinea

2. datum bezwaarschrift, alinea

3. omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt, alinea

4. de reden(en) waarom u bezwaar maakt, alinea

5. schrijft u het bezwaarschrift in een vreemde taal, dan zorgt u voor een vertaling, alinea

6. (bij voorkeur) een kopie van het besluit waartegen u bezwaar wilt maken.

 

Naar boven