Besluit Tijdelijke verkeersregeling Veerstraat (omdraaien rijrichting)

Logo Hilversum

 

zaak 459843

Burgemeester en wethouders van Hilversum hebben het volgende overwogen;

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) dient een verkeersbesluit te worden genomen voor het plaatsen of verwijderen van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Volgens BABW artikelen 34 en 35 kan een verkeersbesluit in bepaalde omstandigheden achterwege blijven, tenzij volgens artikel 37 BABW de tijdelijkheid een termijn van 4 maanden overschrijdt.

Er bestaat behoefte aan het tijdelijk omdraaien van de rijrichting op de eenrichtingsweg Veerstraat. De Veerstraat is normaal gesproken voor bestuurders enkel via de Herenstraat bereikbaar. (uitgezonderd (brom-) fietsers)

Die behoefte hangt samen met een nu voorziene hinder in de doorstroming van het verkeer op de Herenstraat ivm het realiseren in 2018 van een bouwplan aldaar. In principe blijft de eenrichtingsweg Herenstraat met enige aanpassingen open voor alle verkeer, maar bijvoorbeeld materiaal-aanleverend bouwverkeer kan ter plaatse (kortdurende) hinder opleveren. Voor de doorstroming en veiligheid voor het overig verkeer is enig oponthoud niet gewenst. Bijvoorbeeld voor nood- en hulpdiensten of ingeval het lijndienstbusvervoer dat volgens een strak rooster rijdt. Uiteraard kan ook ander (centrum)verkeer gebaat zijn bij een vlotte doorstroming. Het zoveel mogelijk voorkomen van hinder en opstoppingen draagt tenslotte bij aan het zo veel mogelijk in stand houden van de leef- en omgevingskwaliteit.  

Een alternatieve route voor het verkeer is mogelijk door de geslotenverklaring van de nabijgelegen eenrichtingsweg Veerstraat vanaf de zijde Groest, tijdelijk om te draaien naar de aansluiting Veerstraat met Laanstraat.

Door het kunnen benutten van zowel Herenstraat als Veerstraat vindt een betere spreiding van het verkeer in het gebied plaats waardoor de doorstroming en verkeersveiligheid zo goed en optimaal mogelijk in stand worden gehouden.

De bereikbaarheid voor bewoners en bezoekers Veerstraat en de daar aansluitende wegen, wordt door de beschreven omdraaiing, gelet op de beperkingen in Herenstraat, eveneens zo goed mogelijk bediend.

Belanghebbenden in het gebied worden of zijn over de tijdelijke maatregelen door of via de gemeente en of de bouwer geïnformeerd.

De tijdelijke aanpassing van de verkeerssituatie wordt met daartoe bestemde verkeersborden aangegeven.

Zodra de vordering van de werkzaamheden in Herenstraat dat toelaat wordt de rijrichting Veerstraat teruggedraaid.

Alle belangen afgewogen hebbende is het tijdelijk omdraaien van de rijrichting Veerstraat een aanvaardbare en passende maatregel.

De korpschef politie is gehoord in overeenstemming met artikel 24 BABW en adviseert positief op de voorgestelde maatregel.

Veerstraat is gelegen binnen deze gemeente en bij de gemeente in beheer en onderhoud is.

Het ontwerp van dit besluit is op 7 juni 2018 op de gebruikelijke wijze gepubliceerd op de website www.officielebekendmakingen.nl onderdeel Gemeenteblad. Een ieder is gedurende 6 weken in de gelegenheid gesteld om zijn of haar zienswijze ten aanzien van dit ontwerpbesluit kenbaar te maken. Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt.

Op grond van artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) is het colle­ge bevoegd ten aanzien van het verkeer op de binnen deze gemeente gelegen wegen, welke niet onder het beheer van het rijk, de pro­vincie of een waterschap vallen, de besluiten te nemen als bedoeld in artikel 12 van het BABW en het college heeft deze bevoegdheid gemandateerd aan de portefeuillehouder verkeer.

Bij ons besluit van 30 augustus 2005 is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure, afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht, van toepassing verklaard voor verkeersbesluiten (besluiten op grond van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer) met uitzondering van besluiten met betrekking tot gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken.

Burgemeester en wethouders van Hilversum besluiten;

  • 1.

    Door het tijdelijk omwisselen van de borden C2 en C3 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (hierna de bijlage), de eenrichtingsweg Veerstraat tussen Groest en Laanstraat tijdelijk gesloten te verklaren vanaf Laanstraat in de richting van Groest.

  • 2.

    In stand te houden de onderborden (OB54) waarbij fietsers en bromfietsers zijn uitgezonderd van de geslotenverklaring en daarom in twee richtingen Veerstraat kunnen blijven gebruiken.

  • 3.

    Door het tijdelijk plaatsen van bord A1 30km/h van de bijlage de snelheid op de Veerstraat vast te stellen op maximaal 30km per uur.

  • 4.

    De onder 1 en 3 genoemde tijdelijke verkeersmaatregelen op te heffen zodra voor de bouwactiviteit Herenstraat geen gebruik meer wordt gemaakt van de weg Herenstraat of het gebruik daarvan zodanig is geworden dat daardoor het verkeer geen dagelijkse noemenswaardige hinder meer ondervindt, doch uiterlijk 31 december 2018.

 

Hilversum, 3 augustus 2018,

Burgemeester en wethouders van Hilversum,

Namens dezen:

De portefeuillehouder verkeer,

  

A.J. Wolthers

Dit besluit met eventuele bijlagen wordt op 16 augustus 2018 bekend gemaakt op de website www.officielebekendmakingen.nl onderdeel Staatscourant en is daarna gedurende 6 weken in zijn geheel in te zien. Dit is de enige rechtsgeldige bekendmaking. Dit besluit treedt in werking de dag na de bekendmaking. Ter informatie is een gelijkluidend exemplaar gedurende 6 weken in te zien op de website www.hilversum.nl van de gemeente Hilversum.

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen 6 weken na de bovengenoemde dag van bekendmaking beroep worden ingesteld bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende die tijdig bij het college zienswijzen naar voren heeft gebracht op het ontwerpbesluit van de verkeersregeling. Geen beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten dat hij geen zienswijzen naar voren heeft gebracht.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste uw naam en adres, dagtekening (datum), een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van uw beroep bevatten. Het beroepschrift moet schriftelijk worden ingediend. Het beroep heeft geen schorsende werking. Als u dit wel wilt, dient u tevens een verzoek om een voorlopige voorziening aan te vragen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. (o.v.v. voorlopige voorziening).

Aan het behandelen van een beroepschrift en een verzoek tot voorlopige voorziening zijn kosten verbonden (griffierecht). De actuele bedragen kunt u opvragen bij de rechtbank, telefoon 088 362 0000, of via www.rechtspraak.nl

 (zaak 459843)

 

Naar boven