Besluit Verkeersregeling Schapenkamp

Logo Hilversum

 

(zaak 446722)

Burgemeester en wethouders van Hilversum hebben het volgende overwogen;

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient een verkeersbesluit te worden genomen voor het plaatsen of verwijderen van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Krachtens artikel 15 lid 2 van de Wegenverkeerswet 1994 dient een verkeersbesluit te worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of voor het aanbrengen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Op grond van hun besluiten van 25 juni 2002 (gemeenteblad 2002, afdeling III, nr. 109), van 8 september 2009 (gemeenteblad 2009, afdeling III, nr. 24), van 14 augustus 2013 (gemeenteblad 2013 afdeling III, nr. 28), van 30 oktober 2013 (gemeenteblad 2013, afdeling III, nr. 33) en van 13 mei 2014 (gemeenteblad 2014, afdeling III, nr. 2) zijn er verkeerstekens aangebracht in Schapenkamp. Deze besluiten worden in stand gehouden.

Er bestaat behoefte aan een aanpassing van de verkeerstekens. Die behoefte hangt samen met het inpassen van tijdelijk via Schapenkamp om te leiden verkeer in verband met werkzaamheden voor de aanleg van tracé Hoogwaardig Openbaar Vervoer in ’t Gooi (HOV) (Onderdeel aanleg tunnel Oosterengweg).

Daarvoor worden enkele aanpassingen aan de kruising Schapenkamp met Prins Bernhardstraat uitgevoerd. (hierna ‘de kruising’). Die aanpassingen zijn van permanente aard, dat betekent dat deze ook na de omleidingsperiode in stand worden gelaten, om ook voor de toekomst verbeteringen voor het verkeer op de kruising en het aansluitende wegennet te bewerkstelligen.

Schapenkamp is een gebiedsontsluitingsweg en maakt deel uit van de Centrumring.

Het verkeer op de kruising wordt met een verkeersregelinstallatie(VRI) afgewikkeld. Komende uit richting Achterom naar de kruising toe bestaat de oostelijke rijbaan Schapenkamp uit drie rijstroken:

  • 1.

    De linker rijstrook voor verkeer dat rechtdoor zijn weg vervolgt gecombineerd met naar links afslaand verkeer naar Prins Bernhardstraat.

  • 2.

    De middelste rijstrook is eerder als aparte lijnbusstrook ingericht, daarmee het busvervoer (openbaar vervoer) vlot te laten doorstromen, en loopt naar de lijnbusbaan over de kruising heen.

  • 3.

    De rechter rijstrook is voor afslaand verkeer naar rechts.

Om de verkeerscapaciteit op de kruising/VRI te verruimen worden enkele aanpassingen op de kruising uitgevoerd.

Een van de aanpassingen is het op de oostelijke rijbaan Schapenkamp, komende uit richting Achterom, opheffen van de afslagmogelijkheid naar links. Bestuurders van voertuigen op de meest linker rijstrook Schapenkamp worden voortaan geboden de weg enkel rechtdoor te vervolgen. (verkeersbord D4).

Door het opheffen van deze verkeersstroom wordt de doorstroming op de kruising voor alle verkeer verbeterd en de veiligheid vergroot.

Het beperkte verkeer dat de op te heffen afslag nog gewoon is te gebruiken bestaat hoofdzakelijk uit bestemmingsverkeer, meest komende uit Achterom en gaande naar het zuidelijk centrumgebied, zoals bestuurders van voertuigen van bezoekers winkelcentrum (o.a. parkeergarage Hilvertshof) en bewoners. Deze bestuurders kunnen nu al een bestaande volwaardige alternatieve route volgen zonder noemenswaardige consequenties: komende vanuit Achterom kan linksaf de noordwestelijke rijbaan Schapenkamp worden opgereden, daarna via Gooilandplein rechtsaf Groest in en indien gewenst rechtsaf Prins Bernhardstraat inrijden. Vanuit het zuiden komende heeft deze alternatieve route de voorkeur in de bereikbaarheid van het winkelcentrum en is inmiddels goed bekend. De bewegwijzering wordt hierop aangepast.

Een tweede verandering geldt voor bestuurders op de busbaan tussen Stationsplein (busstation) en Prins Bernhardstraat. Bestuurders op deze busbaan gaande in zuidelijke richting, komende vanaf het Stationsplein, kunnen in de bestaande situatie hun weg vervolgen:

a) in rechtdoor gaande richting Schapenkamp

b) linksaf slaan richting Beatrixtunnel

c) rechtsaf slaan naar Prins Bernhardstraat richting Groest

 

De rechtsaf mogelijkheid wordt voor bestuurders op bedoelde busbaan opgeheven. Dat betekent voor deze bestuurders dat zij geboden worden hun weg naar links of rechtdoor te vervolgen. (verkeersbord D6 ‘links’)

De route van het beperkte aantal buslijnen vanaf Stationsplein via Prins Bernhardstraat (alwaar geen halte) naar Groest, wordt in de nieuwe situatie verlegd via Schapenkamp naar Gooilandplein en bereikt daar rechtsaf weer Groest.

 

Voor de cyclus van de verkeersregelinstallatie (VRI) betekenen deze aanpassingen dat er in de nieuwe situatie nog sprake is van 4 in plaats van 5 fasen. In de aangepaste VRI-schakeling worden de doorstroming, capaciteit en veiligheid voor het verkeer zo goed mogelijk op elkaar afgestemd.

 

Het voorlopig ontwerp van de kruising Schapenkamp/Prins Bernhardstraat met maatregelen is door de projectorganisatie HOV op 8 maart 2018 op een voor iedereen toegankelijke informatiebijeenkomst voorgelegd en toegelicht. Daaruit kwamen geen bijzonderheden naar voren van toepassing op de onderhavige (ontwerp)besluit tot verkeersregeling.

 

De korpschef politie is gehoord in overeenstemming met artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) en adviseert positief op de voorgestelde maatregelen.

 

De weg Schapenkamp is gelegen binnen deze gemeente en bij de gemeente in beheer en onderhoud.

 

Het ontwerp van dit besluit is op 14 juni 2018 op de gebruikelijke wijze gepubliceerd op de website www.officielebekendmakingen.nl onderdeel Gemeenteblad. Een ieder is gedurende 6 weken in de gelegenheid gesteld om zijn of haar zienswijze ten aanzien van dit ontwerpbesluit kenbaar te maken. Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt.

 

Op grond van artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) is het colle­ge bevoegd ten aanzien van het verkeer op de binnen deze gemeente gelegen wegen, welke niet onder het beheer van het rijk, de pro­vincie of een waterschap vallen, de besluiten te nemen als bedoeld in artikel 12 van het BABW en het college heeft deze bevoegdheid gemandateerd aan de portefeuillehouder verkeer.

 

Bij ons besluit van 30 augustus 2005 is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure, afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht, van toepassing verklaard voor verkeersbesluiten (besluiten op grond van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer) met uitzondering van besluiten met betrekking tot gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken.

  

Burgemeester en wethouders van Hilversum besluiten;

 

  • 1.

    Door het plaatsen van bord D4 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (hierna genoemd de bijlage), bestuurders op de linkerrijstrook van de oostelijke rijbaan Schapenkamp tussen Achterom en de kruising Schapenkamp/Prins Bernhardstraat, te gebieden hun weg rechtdoor op Schapenkamp te vervolgen.

  • 2.

    Door het plaatsen van bord D6 (D06links) van de bijlage, bestuurders in zuidelijke richting op de busbaan Schapenkamp tussen Stationsplein en de kruising Schapenkamp/Prins Bernhardstraat, te gebieden hun weg rechtdoor op Schapenkamp te vervolgen of linksaf te slaan richting Beatrixtunnel.

  • 3.

    Door het aanbrengen dan wel in stand houden van het woord ‘LIJNBUS’ op het wegdek, als bedoeld in artikel 81 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, de middelste rijstrook van de oostelijke rijbaan Schapenkamp tussen Achterom en de kruising Schapenkamp/Prins Bernhardstraat,aan te wijzen als busstrook.

 

Hilversum, 3 augustus 2018

Burgemeester en wethouders van Hilversum

Namens dezen:

De portefeuillehouder verkeer,

    

A.J. Wolthers

 

Bijlage situatieschets Verkeersregeling Schapenkamp

 

Dit besluit met eventuele bijlagen wordt op 16 augustus 2018 bekend gemaakt op de website www.officielebekendmakingen.nl onderdeel Staatscourant en is daarna gedurende 6 weken in zijn geheel in te zien. Dit is de enige rechtsgeldige bekendmaking. Dit besluit treedt in werking de dag na de bekendmaking. Ter informatie is een gelijkluidend exemplaar gedurende 6 weken in te zien op de website www.hilversum.nl van de gemeente Hilversum.

 

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen 6 weken na de bovengenoemde dag van bekendmaking beroep worden ingesteld bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende die tijdig bij het college zienswijzen naar voren heeft gebracht op het ontwerpbesluit van de verkeersregeling. Geen beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten dat hij geen zienswijzen naar voren heeft gebracht.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste uw naam en adres, dagtekening (datum), een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van uw beroep bevatten. Het beroepschrift moet schriftelijk worden ingediend. Het beroep heeft geen schorsende werking. Als u dit wel wilt, dient u tevens een verzoek om een voorlopige voorziening aan te vragen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. (o.v.v. voorlopige voorziening).

Aan het behandelen van een beroepschrift en een verzoek tot voorlopige voorziening zijn kosten verbonden (griffierecht). De actuele bedragen kunt u opvragen bij de rechtbank, telefoon 088 362 0000, of via www.rechtspraak.nl

 

(zaak 446722)

 

Naar boven