Bekendmaking bestemmingsplan “Hoge Woerd, 1e herziening” (opnieuw ter inzage)

Logo Utrecht

Burgemeester en wethouders van Utrecht maken bekend dat op grond van artikel 3.8 lid 4 Wet ruimtelijke ordening vanaf donderdag 9 augustus 2018  zes weken lang het op 5 juli 2018 door de raad vastgestelde bestemmingsplan “Hoge Woerd, 1e herziening” met identificatiecode NL.IMR0.0344.BPHOGEWOERD1EHERZ-VA03.gml en het vaststellingsbesluit ter inzage liggen. Bij de vaststelling heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan gewijzigd ten opzichte van het ontwerp.

 

Plangebied en doelstelling

Het plangebied ligt ten noorden van de rivierloop Leidsche Rijn en woongebied De Woerd, ten zuiden van het spoor tussen Utrecht en Den Haag, ten westen van de woongebieden Parkwijk en Langerak, en ten oosten van de wijk Vleuterweide en de kern De Meern.

De herziening van het bestemmingsplan Hoge Woerd heeft betrekking op een regeling voor het Castellum Hoge Woerd. De herziening regelt onder andere evenementen en geluid, detailhandel en zaalverhuur. Naar aanleiding van een tussenuitspraak van de Raad van State is de geluidnormering voor evenementen aangepast.

 

Wijzigingen

De wijzigingen hebben onder andere betrekking op de verbeelding en de regels.

De raad heeft bij de vaststelling het plan gewijzigd. De wijzigingen hebben betrekking op de verbeelding (plankaart), de regels en de toelichting.

De belangrijkste wijzigingen zijn:

- Op de verbeelding is de aanduiding castellumwal uitgebreid, zodat ook het paviljoen hier onder valt.

- Daarnaast is op de verbeelding de aanduiding specifieke vorm van verkeer-1 opgenomen om te verduidelijken dat het binnenterrein een openbare ruimte is.

- In artikel 1 van de regels is het begrip evenement aangepast.

- In artikel 4.1 van de regels is toegevoegd dat de functies evenementen, horeca en zaalverhuur niet zijn toegestaan boven op de omloop van de castellumwal.

- In artikel 4.1 is de regeling voor horeca uitgebreid. Horeca in de categorie A2 is toegelaten tot een oppervlakte van maximaal 115m2 en horeca in de categorie D1 is toegelaten met een oppervlakte van maximaal 300m2. Ook zijn bijbehorende terrassen toegelaten tot een maximale oppervlakte van 300m2”.

- Artikel 4.4 van de regels met betrekking tot evenementen is aangepast. In totaal zijn 77 dagen per jaar evenementen toegelaten. Maximaal 60 dagen per jaar zijn 1000 bezoekers per dag toegestaan. Maximaal 15 dagen per jaar zijn 3500 bezoekers per dag toegestaan. Maximaal 2 dagen per jaar zijn 7000 bezoekers per dag toegestaan. Dit zijn bezoekers aan het Castellum en het evenement tezamen.

- De regeling voor het geluid tijdens evenementen is gewijzigd. Er is een eindtijd voor versterkt geluid toegevoegd. Ten opzichte van het ontwerp zijn maximaal 10 (in plaats van 20) dagen per jaar evenementen met een geluidsniveau categorie B (midden-categorie) toegelaten. De toegelaten geluidbelasting voor evenementen met een geluidsniveau categorie A (lagere categorie) is beperkt tot 45 dB(A) en het aantal evenementen in de avondperiode (tussen 19.00 uur en 23.00 uur) is in deze categorie beperkt tot 15 keer per jaar. Verder zijn maximale geluidniveaus in dB(C) aan de regeling toegevoegd.

- In artikel 4.5 is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen om 1500 bezoekers toe te laten in plaats van 1000 bezoekers indien de verkeersaantrekkende werking en de parkeerbehoefte van een evenement laag is.

- In de toelichting is de paragraaf over het Rijksbeleid uitgebreid met de ladder van duurzame verstedelijking.

- Het akoestisch onderzoek en het mobiliteitsonderzoek zijn beide aangepast.

- De paragraaf handhaving is aangepast met specifieke afspraken over handhaving van evenementen.

- De paragraaf over maatschappelijke uitvoerbaarheid is aangepast.

- De onderwerpen luchtkwaliteit en milieu-effectrapportage zijn toegevoegd aan de toelichting.

- In de bijlage van de toelichting zijn een beoordeling luchtkwaliteit en een memo over parkeren toegevoegd.

 

Inzien

Het bestemmingsplan en het vaststellingsbesluit liggen ter inzage vanaf donderdag 9 augustus 2018 tot en met woensdag 19 september 2018 in het Stadskantoor, Stadsplateau 1, 5e verdieping.

Het bestemmingsplan is digitaal raadpleegbaar:

- via de landelijke website ruimtelijkeplannen.nl (deze versie is rechtsgeldig boven alle andere versies);

- via de gemeentelijke website utrecht.nl/bestemmingsplannen waar u kunt doorklikken naar het bestemmingsplan.

 

Beroep

U kunt als belanghebbende tegen het besluit tot vaststelling beroep instellen. De termijn voor het instellen van beroep is zes weken en gaat in op de dag na de start van de terinzagelegging. Beroep instellen kan bij:

Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Voor het instellen van beroep moet u griffierechten betalen. Het is niet mogelijk om per e-mail beroep in te stellen.

 

Verzoek voorlopige voorziening

Het enkel indienen van een beroepschrift schort de werking van het bestemmingsplan niet op. Als een spoedeisend belang aanwezig is, kunt u als indiener van een beroepschrift een afzonderlijk verzoek om een voorlopige voorziening (schorsingsverzoek) indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als dat verzoek binnen de terinzagetermijn is gedaan, is het bestemmingsplan geschorst totdat de Voorzitter over het verzoek heeft beslist. Ook voor een verzoek om een voorlopige voorziening moet u griffierechten betalen.

 

Naar boven