Gemeente Rhenen - Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan “Ruimte voor ruimte Veenweg 10”,

Logo Rhenen

toepasselijk voor:

- Veenweg 10, Rhenen

- Achterbergsestraatweg ongenummerd, Rhenen (kadastraal Rhenen G 71)

- Bosweg ongenummerd, Elst U (kadastraal Rhenen H 7078)

- Elster Buitenwaarden, perceel kadastraal Rhenen, I 1059

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Rhenen maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 10 juli 2018 het bestemmingsplan “Ruimte voor ruimte Veenweg 10” gewijzigd heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan heeft betrekking op de in het hoofd van deze publicatie genoemde percelen. Dit bestemmingsplan voorziet met toepassing van de provinciale ruimte voor ruimte regeling in de omvorming van een agrarische bedrijfswoning naar een burgerwoning op het perceel Veenweg 10, de realisatie van een vrijstaande woning op het perceel Achterbergsestraatweg ongenummerd, de realisatie van een vrijstaande woning op het perceel Bosweg ongenummerd en de omvorming van een agrarisch perceel naar natuur in de Elster Buitenwaarden.

 

De volgende wijzigingen zijn in het bestemmingsplan aangebracht in vergelijk met het ontwerpbestemmingsplan dat ter inzage lag:

1. In bijlage 3 van de Regels is de Inrichtingsschets (LEU) voor de locatie Bosweg/Paardenkop opgenomen. Gezien de wijzigingen ten aanzien van dit perceel is er voor gekozen om de inrichtingsschets niet meer op te nemen en de bestemming ‘Bos’ niet meer op te nemen. Doordat een aanzienlijk deel van het perceel een agrarische bestemming krijgt en omdat rooilijnen langs de Bosweg en Paardenkop worden vastgelegd is sprake van een passende invulling. Ten aanzien van de regels ten aanzien van het bouwen zijn geen wijzigingen. Hiervoor wordt de voorwaardelijke verplichting landschappelijke inpassing in artikel 13.1.3 (eerder: 14.1.3) van de Regels herschreven als volgt:

a. Het in gebruik nemen van nieuwe gebouwen en gronden binnen de bestemmingen 'Agrarisch'' en 'Wonen' is niet eerder toegestaan, dan nadat de aanleg en instandhouding van de maatregelen uit het Advies Landschap Erfgoed Utrecht zoals deze is opgenomen in bijlage 1 t/m 3 van deze regels zijn verzekerd.

2. Binnen de dubbelbestemming Waarde-Archeologie is in artikel 8.2.1 (eerder 9.2.1) onder b van de Regels bepaald: “alvorens een omgevingsvergunning te verlenen wordt advies ingewonnen van de Monumentencommissie”. Dit lid b vervalt in de Regels. Op gelijke wijze vervalt in artikel 8.4.2 (eerder 9.4.2) lid c van de Regels, vervalt in artikel 9.2.1 (eerder: 10.2.1) lid b van de Regels en vervalt in artikel 9.4.2 (eerder: 10.4.2) lid c van de Regels; in deze artikelen is dezelfde zinsnede opgenomen. Ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan heeft een hernummering van de Regels plaatsgevonden. Toelichting: De vergaderfrequentie van de Monumentencommissie is te laag om deze aanvragen om omgevingsvergunning tijdig te beoordelen. In de praktijk beoordeelt de regioarcheoloog van de Odru archeologische onderzoeksrapporten en adviseert deze in voorkomend geval het college als bevoegd gezag. De Monumentencommissie heeft zich aan deze werkwijze geconformeerd.

Naar aanleiding van de ingekomen zienswijzen is het noodzakelijk de volgende wijziging door te voeren bij vaststelling van het bestemmingsplan:

 

3. Op de Verbeelding wordt aan het perceel Paardenkop/Bosweg binnen de bestemming Wonen

de bestaande gevellijn gewijzigd en één toegevoegd. De gevellijn aan de Bosweg ligt op 10 meter uit de erfgrens en aan de Paardenkop ligt deze 8 meter uit de erfgrens. Voorts zal een deel van het perceel aan de zuidzijde de bestemming ‘Agrarisch’ krijgen. Om te voorkomen dat bouwwerken worden gebouwd die een (milieu)belemmering kunnen opleveren voor omliggende woningen, is hier het vergunningvrije bouwen ingeperkt. De bestaande stal wordt aangeduid op de Verbeelding.

 

Inzien

Het gewijzigde bestemmingsplan, inclusief raadsbesluit en onderliggende stukken, ligt van donderdag 9 augustus 2018 tot en met vrijdag 21 september 2018 voor een ieder ter inzage.

• Het bestemmingsplan is digitaal in te zien op www.ruimtelijkeplannen.nl, via identificatienummer NL.IMRO.0340.BPRvRVeenweg10-VA01 en via onze website www.rhenen.nl (via de zoekterm “ter inzage leggingen”);

• Een analoog (papieren) exemplaren van het bestemmingsplan is ook in te zien in het Huis van de gemeente Rhenen, Nieuwe Veenendaalseweg 75 te Rhenen. Inzien kan op afspraak, zie voor meer informatie www.rhenen.nl.

Kopieën van de stukken zijn tegen betaling van de daarvoor verschuldigde leges verkrijgbaar. Als u vragen heeft kunt u contact opnemen met Jan van Maanen, telefoonnummer 140317 of e-mail jan.van.maanen@rhenen.nl, aanwezig ma/wo/do. Op de overige dagen kunt u contact opnemen met de collega’s van het cluster Ruimtelijke Ordening.

 

Beroep

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend of aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten eerder geen zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan naar voren te hebben gebracht kunnen beroep instellen. Tegen de door de gemeenteraad aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan kan elke belanghebbende beroep instellen.

Het instellen van beroep kan van vrijdag 10 augustus 2018 tot en met vrijdag 21 september 2018 bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’S-GRAVENHAGE.

 

Het vaststellingsbesluit treedt in werking op zaterdag 22 september 2018, tenzij binnen die termijn in samenhang met een ingesteld beroep een afzonderlijk verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’S-GRAVENHAGE. In dat geval treedt het besluit niet in werking, voordat op dat verzoek is beslist. Aan het instellen van beroep en/of het vragen om een voorlopige voorziening zijn kosten (griffierecht) verbonden.

Naar boven