Vastgesteld bestemmingsplan ‘Zwaaikom 2017’; Besluit hogere waarden voor de ten hoogste toelaatbare geluidbelasting Wet geluidhinder (industrielawaai) en Besluit hogere waarden voor de ten hoogste toelaatbare geluidbelasting Wet geluidhinder (verkeerslawaai)

Logo Oosterhout

Burgemeester en wethouders van Oosterhout maken bekend, dat voor het gebied Zwaaikom een bestemmingsplan is vastgesteld. Ten behoeve van dit bestemmingsplan zijn naast het bestemmingsplan ook hogere waarden voor maximaal toelaatbare geluidbelasting vastgesteld (zowel ten behoeve van industrielawaai als verkeerslawaai).

Bestemmingsplan Zwaaikom 2017

Ter uitvoering van het bepaalde in artikel 3.8, lid 3, van de Wet ruimtelijke ordening ligt met ingang van 3 augustus 2018 (vanaf vrijdag)gedurende zes weken, voor eenieder ter inzage het door de gemeenteraad op 3 juli 2018 genomen besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan ‘Zwaaikom 2017’ (NL.IMRO.0826.BSPzwaaikom2017-VA01), met de hierbij behorende stukken.

Het vastgestelde bestemmingsplan heeft betrekking op het gebied, globaal gelegen tussen Wilhelminalaan, Van Liedekerkestraat, Kanaalstraat en Wilhelminakanaal. Dit gebied is onder te verdelen in de deellocaties (noordelijk kanaal-) eiland, Twickellocatie, bedrijfslocatie van het bestaande betonbedrijf en bestaande woonwijk aan de oosten van het gebied.

Met dit bestemmingsplan wordt op de voormalige bedrijfslocatie Twickel en op het eiland woningbouw mogelijk gemaakt en de bestaande situatie ter plaatse van het betonwarenbedrijf en de bestaande woningen vastgelegd.

De gemeenteraad heeft bij de vaststelling meerdere wijzigingen aangebracht in dit bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerp van dit plan, zoals dat eerder ter inzage heeft gelegen. Deze wijzigingen zijn het gevolg van de ingediende zienswijzen, terwijl ook enkele ambtshalve wijzigingen zijn doorgevoerd.

Besluiten vaststelling hogere waarden ten hoogste toelaatbare geluidbelasting Wet geluidhinder (zowel industrielawaai als verkeerslawaai)

Voorts zijn op 2 juli 2018 door burgemeester en wethouders, met toepassing van artikel 110a van de Wet geluidhinder, besluiten genomen tot vaststelling van hogere waarden voor de maximaal toelaatbare geluidbelasting voor industrielawaai en verkeerslawaai.

De hogere waarde voor wat betreft industrielawaai heeft betrekking op bestaande geluidgevoelige objecten Koningsdijk 2 - 58 (even), Koningsdijk 61 - 65 (oneven) en Pottebakkerstraat 36 - 66 (even) en de geprojecteerde geluidgevoelige objecten die zijn gelegen in de geluidzone behorende bij industrieterrein Weststad-Statendam, voor zover de geluidsbelasting lager dan of gelijk aan 55 dB(A) bedraagt. Gebleken is dat er een hogere waarde van de ten hoogste toelaatbare geluidbelasting nodig is tussen de 51 en 55 dB(A). In dit besluit worden ook eerder vastgestelde hogere waarden voor woningen in het plangebied vanwege industrieterrein Weststad – Statendam ingetrokken.

De hogere waarde voor wat betreft verkeerslawaai heeft betrekking op nieuwe (geprojecteerde) woningen gelegen binnen de geluidzone van de wegen Wilhelminakanaal - Oost en Wilhelminalaan.

Gebleken is dat er een hogere waarde van de ten hoogste toelaatbare geluidbelasting nodig is tussen de 48,5 en 63 dB(A) voor de geprojecteerde woningen, gelegen ten oosten van de weg Wilhelminakanaal - Oost.

De betrokken besluiten, met bijbehorende stukken, liggen eveneens ter inzage.

Terinzageligging

De drie vaststellingsbesluiten, met bijbehorende stukken, liggen met ingang van 3 augustus 2018 gedurende zes weken, voor eenieder ter inzage bij het informatiecentrum in het stadhuis, Slotjesveld 1 te Oosterhout. Tevens kunnen alle stukken ook geraadpleegd worden op de website van de gemeente www.oosterhout.nl of op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Beroep

Vanaf de dag na ter inzage legging van de stukken (vanaf vrijdag 3 augustus 2018) kan gedurende 6 weken (dus tot uiterlijk 14 september 2018) beroep worden ingesteld tegen het gewijzigde besluit tot vaststelling van dit bestemmingsplan en/of tegen de beide besluiten tot vaststelling van hogere waarden voor de ten hoogste toelaatbare geluidbelasting, door:

  • -

    een belanghebbende, die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad tegen het ontwerp-bestemmingsplan resp. bij het college van burgemeester en wethouders tegen de ontwerp-besluiten hogere waarden naar voren heeft gebracht;

  • -

    een belanghebbende, die kan aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest;

  • -

    een belanghebbende, die bezwaar heeft tegen de wijzigingen, die bij de vaststelling van het bestemmingsplan zijn aangebracht.

Het beroep moet worden gericht aan de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Het beroepschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van beroep.

Crisis- en herstelwet

Op de te doorlopen procedure is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat in het beroepschrift aangegeven moet worden, welke beroepsgronden worden aangevoerd tegen de besluiten (geen pro-forma beroepschrift). Dit heeft consequenties voor de formele eisen van het indienen van beroep. Na afloop van de beroepstermijn kunnen geen beroepsgronden meer worden aangevoerd.

Het besluit tot vaststelling van dit bestemmingsplan treedt daags na afloop van de beroepstermijn in werking. Als binnen de beroepstermijn tevens een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, dan treedt het besluit tot vaststelling van dit bestemmingsplan, dan wel de hogere waardenbesluiten, niet in werking, voordat op dat verzoek is beslist. Een verzoek om voorlopige voorziening moet apart worden ingediend, naast het instellen van beroep. Zowel voor het instellen van beroep als het verzoeken om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Oosterhout, 1 augustus 2018

Naar boven