Verkeersbesluit verruimen 30 km/ uur zone ’t Loo en Boekeloseweg

Logo Hengelo

 

 

Kenmerk 2231341

Sector fysiek, afdeling WGW, team verkeer

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Aanleiding

In 2014 is de Loweg en ’t Loo heringericht. Het wegprofiel is versmald en de straat is aangewezen als onderdeel van een 30 km/ uur zone.

In de praktijk blijkt dat de 30 km/ uur bebording ter hoogte van de woning ’t Loo nr. 3 voor verkeer vanuit zuidelijke richting slecht zichtbaar is door de ligging in de bocht. Ook valt het kruispunt Boekeloseweg – ’t Loo net buiten de 30 km/ uur zone. Juist op deze locatie steken veel voetgangers over naar bijvoorbeeld het winkelcentrum aan de Boekeloseweg of van en naar kinderdagverblijf Mickey.

Maatregel

Door de 30 km/ uur zone ca. 40 meter uit te breiden in zuidelijke richting wordt het verkeersbord dat de maximum snelheid aangeeft van 30 km/ uur beter zichtbaar. Ook is de snelheid van gemotoriseerd verkeer op het kruispunt Boekeloseweg – ’t Loo lager, waardoor voetgangers veiliger kunnen oversteken.

Motivering

Overwegende:

dat de Loweg en ’t Loo in 2014 opnieuw is ingericht, waarbij het wegprofiel versmald is en de straat is aangewezen als onderdeel van een 30 km/ uur zone.dat in de praktijk blijkt dat dat het kruispunt Boekeloseweg – ’t Loo net buiten de 30 km/ uur zone valt;dat er juist op deze locatie veel voetgangers oversteken naar bijvoorbeeld het winkelcentrum aan de Boekeloseweg of van en naar kinderdagverblijf Mickey;dat voorgesteld wordt om de 30 km/ uur zone ca. 40 meter uit te breiden in zuidelijke richting, waardoor het verkeersbord dat de maximum snelheid aangeeft van 30 km/ uur beter zichtbaar wordt;dat odat voor het verruimen van de 30 km/ uur zone een verkeersbesluit moet worden genomen;dat buslijn 59 momenteel gebruik maakt van de Loweg, ’t Loo en de Boekeloseweg, maar dat de vertraging door het verruimen van de 30 km/ uur zone met ca. 40 meter nihil is;dat buslijn 59 vanaf begin volgend jaar gebruik gaat maken van de Laan hart van Zuid in plaats van de Boekeloseweg, Loweg en ’t Loo;dat de Boekeloseweg, Loweg en ’t Loo onderdeel zijn van de hoofduitrukroute van de brandweer, maar dat de inrichting fysiek niet wijzigt, waardoor de genoemde maatregel geen gevolgen heeft voor uitruksnelheden van hulpdiensten.dat het verkeersbesluit wordt genomen vanuit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers. ProcedureOp grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. In het “Mandaatbesluit 2018” van de gemeente Hengelo is vastgesteld dat het afdelingshoofd van de afdeling Wegen, Groen en Water gemandateerd is om verkeersbesluiten te nemen. Advies politie Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van Politie eenheid Oost-Nederland, die kan instemmen met bovengenoemde maatregel. Er dient gelet op de handhavingscapaciteit en prioriteitstelling van Politie Twente rekening mee te worden gehouden, dat er geen structurele handhaving of controle zal gaan plaatsvinden. Op 16 april 2018 heeft de verkeersadviseur van de Politie eenheid Oost-Nederland tijdens regulier overleg met de gemeente Hengelo mondeling ingestemd de maatregel zoals beschreven in dit verkeersbesluit.

BESLUIT

Het verruimen van de 30 km/ uur zone in ’t Loo en de Boekeloseweg door (ver)plaatsen van verkeersborden A01(30)zb en A0230(ze) uit bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, conform bijgevoegde tekening met tekeningnummer TV-5-51-VVO-0001.

Bezwaar Wanneer u belanghebbende bent kunt u, tijdens de inzagetermijn, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van B en W. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en tenminste bevatten: uw naam en adres, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel, afdeling Bestuursrecht (postbus 10067, 8000 GB Zwolle) vragen een voorlopige voorziening te treffen. Een verzoek om een voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als een bezwaarschrift.

Naar boven