Bestemmingsplan Harga-Midden

Logo Schiedam

Burgemeester en wethouders van de gemeente Schiedam maken bekend dat de gemeenteraad van Schiedam in haar vergadering van 19 december 2017 het bestemmingsplan ‘Harga-Midden’ (NL.IMRO.0606.BP0040) gewijzigd heeft vastgesteld. Voorafgaand aan dit besluit hebben burgemeester en wethouders van Schiedam hogere waarden (geluid) vastgesteld voor de bouw van 497 woning op Harga-Midden.

Aanleiding

Bij de aanleg van de rijksweg A4 Delft-Schiedam is overeengekomen dat het tunneltracé mag worden gebruikt ten behoeve van sport en recreatie. Dit biedt de mogelijkheid bestaande sportactiviteiten elders uit de stad te verplaatsen naar het tunneltracé en de vrijvallende gronden te gebruiken voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Harga-Midden is één van de locaties die vrijvalt door de verplaatsing van de sportactiviteiten. Het oostelijke gedeelte van het gebied zal worden getransformeerd naar een woonwijk met maximaal 500 woningen. Het gebied tussen de Olympiaweg en de rijksweg A4 zal worden heringericht ten behoeve van sport.

P langebied

Het plangebied betreft het centrale gedeelte van sportpark Harga. Het plangebied wordt aan de noordzijde begrensd door de Hargalaan en aan de zuidzijde door de Olympiaweg en de spoorlijn. De rijksweg A4 vormt de westelijke begrenzing van het plangebied, terwijl de Poldervaart aan de oostzijde het plangebied begrenst.

Bestemmingsplan

Om de herontwikkeling van Sportpark Harga mogelijk te maken wordt de geldende sportbestemming voor het gedeelte van het plangebied ten oosten van de Olympiaweg met het bestemmingsplan gewijzigd naar een woonbestemming. Het bestemmingsplan biedt de ruimte om daar maximaal 500 woningen te bouwen. Voor het gebied ten westen van de Olympiaweg blijft een sportbestemming gelden. Deze bestemming biedt ruimte voor het vernieuwen en herinrichten van de sportvoorzieningen op Harga.

Het bestemmingsplan is ten opzichte van het ontwerp gewijzigd vastgesteld. De wijzigingen betreffen:

  • Het aan de planregels toevoegen van de begripsbepaling ‘dierenpension’ (artikel 1.30).

  • Het in de planregels aan de bestemming ‘Woongebied’ toevoegen van een bepaling welke de aanwezigheid van één dierenpension toelaat, met een ruimtelijke uitstraling vergelijkbaar aan milieucategorie 2 (artikel 7, eerste lid, sub f).

Voor een nadere onderbouwing van de wijzigingen wordt verwezen naar het raadsbesluit en de ‘Nota van zienswijzen bestemmingsplan Harga-Midden’. Beide stukken liggen ter inzage.

Hogere waarden (geluid)

Het plangebied is gelegen binnen meerdere wettelijke geluidszones. Voor het gedeelte van het plangebied waar woningbouw mogelijk wordt gemaakt geldt dat de wettelijke voorkeursgrenswaarde voor wegverkeerslawaai uit de Wet geluidhinder wordt overschreden. Voor de bouw van de 497 woningen die het bestemmingsplan mogelijk maakt zullen daarom hogere waarden (geluid) worden vastgesteld. De procedure tot het vaststellen van hogere waarden (geluid) is gekoppeld aan het bestemmingsplan.

Ter inzage

Het raadsbesluit, het bestemmingsplan en het besluit hogere waarde (geluid) liggen vanaf 4 januari 2017gedurende 6 weken ter inzage bij het Klant Contact Centrum (KCC) in het Stadskantoor, Stadserf 1 te Schiedam. Het KCC is op afspraak geopend op maandag en vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur, op dinsdag van 08.30 tot 12.30 uur en op woensdag en donderdag van 08.30 tot 20.00 uur. De stukken zijn tevens digitaal te raadplegen via http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen?planidn=NL.IMRO.0606.BP0040-0002 en de website van de gemeente Schiedam (http://www.schiedam.nl/schiedam.net?id=106033).

Beroep

Gedurende de periode van ter visie legging kan schriftelijk beroep worden ingesteld tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan ‘Harga-Midden’ en het verlenen van hogere waarden (geluid) voor 497 woningen op Harga-Midden. Beroep kan worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te ’s-Gravenhage. Beroep kan worden ingesteld door belanghebbenden die:

  • tijdig zienswijzen hebben ingediend bij de gemeenteraad;

  • kunnen aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat geweest te zijn, of;

  • bedenkingen hebben tegen de wijzigingen welke bij de vaststelling van het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerp zijn aangebracht.

Voor de behandeling van een beroep zijn griffierechten verschuldigd. Gedurende de periode van ter visie legging kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor de behandeling van een dergelijk verzoek zijn ook griffierechten verschuldigd.

Het bestemmingsplan, de welstandsparagraaf en het besluit hogere waarden (geluid) treden in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening wordt ingediend, treedt de besluiten niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Vragen en opmerkingen

Voor vragen of opmerkingen over het bestemmingsplan, het besluit hogere waarden (geluid) en de verdere procedure kunt u via telefoonnummer 14010 contact opnemen de heer S.J.C. Hovens, juridisch adviseur ruimtelijke ontwikkeling.

Naar boven