Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 13 juli 2018, MBO-1379655 houdende wijziging van de Regeling certificaten aantal keuzedelen beroepsonderwijs in verband met toevoegen van certificaten voor keuzedelen met ingang van 1 juli 2018

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 17c van het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling certificaten aantal keuzedelen beroepsonderwijs wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt ‘bijlage 1 tot en met 4’ vervangen door ‘bijlage 1 tot en met 5’.

B

Na bijlage 4 wordt een bijlage 5 toegevoegd, luidende:

BIJLAGE 5. CERTIFICATEN VANAF 1 JULI 2018

Er is een certificaat verbonden aan de volgende keuzedelen:

  • 1. Industriële robotica (K0989)

  • 2. Installatie, service en onderhoud aan melkwinningsinstallaties (K0992)

  • 3. Verdieping palliatieve zorg (K1006)

  • 4. Gerontopsychiatrie (K0988)

  • 5. Scheepsbetimmeringen exterieur (K0791)

  • 6. Teakdek en aansluitingen (K0972)

  • 7. Voertuig reconditionering (K0840)

  • 8. Assisteren bij zorg en welzijn (K0745)

  • 9. Werken met baby’s (K0290)

  • 10. BSO 8–12 jaar (K0611)

  • 11. Belevingsgericht werken (K0790)

  • 12. Engels A1/A2 in het beroepsonderwijs (K0984)

  • 13. Frans A1/A2 in het beroepsonderwijs (K0985)

  • 14. Frans A2/B1 in het beroepsonderwijs (K0986)

  • 15. Frans B1/B2 in het beroepsonderwijs (K0987)

  • 16. Spaans A1/A2 in het beroepsonderwijs (K0999)

  • 17. Spaans A2/B1 in het beroepsonderwijs (K1000)

  • 18. Spaans B1/B2 in het beroepsonderwijs (K1001)

  • 19. Duits A1/A2 in het beroepsonderwijs (K0959)

  • 20. Duits A2/B1 in het beroepsonderwijs (K0960)

  • 21. Duits B1/B2 in het beroepsonderwijs (K0961)

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 juli 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

TOELICHTING

Algemeen

Met de onderhavige wijzigingsregeling wordt de Regeling certificaten aantal keuzedelen beroepsonderwijs in die zin gewijzigd dat een nieuwe reeks keuzedelen wordt vastgesteld waarvoor een mbo-instelling een certificaat kan uitreiken aan een student. Deze reeks betreft een aanvulling op de vorige reeksen certificaten voor keuzedelen die eerder in bovengenoemde regeling zijn opgenomen. Alleen keuzedelen die een zelfstandige betekenis hebben op de arbeidsmarkt, komen in aanmerking voor het hieraan verbinden van een certificaat. Het gaat hierbij om arbeidsmarktrelevante keuzedelen die ervoor zorgen dat werkenden en werkzoekenden breder inzetbaar worden of beter toegerust worden op veranderende beroepsvereisten. Deze reeks certificaten wordt, net zoals de vorige reeksen, op voordracht van onderwijs en bedrijfsleven (verenigd in de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven)aan een keuzedeel verbonden. Zij hebben aangegeven dat deze keuzedelen een zelfstandige betekenis op de arbeidsmarkt hebben en een toegevoegde waarde met het oog op een leven lang leren.

Voor de certificaten voor de keuzedelen voor het beroepsonderwijs op het gebied van landbouw, natuurlijke omgeving en voedsel, wordt verwezen naar de Regeling certificaten groen beroepsonderwijs. Voor het model voor een certificaat verbonden aan een keuzedeel wordt verwezen naar bijlage 7 bij de Regeling modeldiploma mbo. Meer informatie over de inhoud van de in de bijlage 4 opgenomen keuzedelen en de onderbouwing voor het hieraan verbinden van een certificaat is te vinden op de website van SBB.

De certificaten mogen alleen worden uitgereikt bij uitschrijving van de mbo-student zonder dat een diploma is behaald. Een onderwijstraject gericht op het behalen van een of meer certificaten komt niet in aanmerking voor bekostiging door OCW. Anders dan bij het niet-bekostigd onderwijs kan het bekostigd onderwijs een student niet inschrijven voor een deel van een opleiding; alleen bij uitval kan een student een certificaat ontvangen, als hij het betreffende keuzedeel heeft behaald.

Vaste verandermomenten

Het is het voornemen om, indien wenselijk en in lijn met de regeling keuzedelen, de bijlage bij onderhavige regeling, vier keer per jaar te actualiseren. Er wordt in deze wijzigingsregeling afgeweken van de vaste verandermomenten en de minimale invoeringstermijn van twee maanden. Reden hiervoor is dat het onderwijsveld gebaat is bij een snelle inwerkingtreding.

Uitvoering en handhaafbaarheid

Deze wijzigingsregeling is voor een uitvoerings- en handhaafbaarheidstoets voorgelegd aan Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de Inspectie van het Onderwijs en de ADR. De wijzigingsregeling is uitvoerbaar geacht.

Administratieve lasten

Bij de voorbereiding van deze regeling is nagegaan of sprake is van administratieve lasten.

Onder administratieve lasten wordt verstaan: de kosten om te voldoen aan informatieverplichtingen aan de overheid, voortvloeiend uit wet- en regelgeving van de overheid. De onderhavige regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten.

Artikelsgewijs

Onderdelen A en B

Op grond van deze wijzigingen wordt bijlage 5 toegevoegd aan de regeling. In deze nieuwe bijlage zijn de keuzedelen vermeld waarvoor een mbo-instelling vanaf 1 juli 2018 een certificaat kan uitreiken.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

Naar boven