Inspraak voorontwerpbestemmingsplan Partiële herziening bestemmingsplan Leeuwarden – Recreatiegebied Groene Ster t.b.v. evenementen

Logo Leeuwarden

Van donderdag 26 juli 2018 tot en met woensdag 19 september 2018 ligt het voorontwerpbestemmingsplan Partiële herziening bestemmingsplan Leeuwarden – Recreatiegebied Groene Ster t.b.v. evenementen met bijbehorende stukken ter inzage.

De periode van ter inzage legging is twee weken langer dan normaal het geval is. Reden hiervoor is dat een deel van de periode dat het plan ter inzage ligt in de vakantie valt. Wij willen dat iedereen voldoende tijd heeft om een reactie te geven.

Plangebied

Het gebied waarbinnen dit bestemmingsplan geldt betreft recreatiegebied De Groene Ster te Leeuwarden (niet zijnde het gebied met daarin o.a. de camping, Aqua Zoo e.d.). Het betreft hierbij het gebied ten noorden van de Woelwijk.

Doel van het plan

Het doel van dit bestemmingsplan is om een planologisch-juridische basis te leggen voor het gebruik van een deel van De Groene Ster als evenemententerrein. Het plan biedt een stabiele beschermingsbasis voor omwonenden en andere gebruikers van De Groene Ster en omgeving. Vervolgens biedt dit plan duidelijkheid voor de organisatoren van evenementen ten aanzien van de ruimtelijke regels die dan gelden.

Om dit plan op te kunnen stellen is onderzoek verricht naar de voorwaarden waaronder het gebied, naast alle andere gebruiksmogelijkheden, ook als evenemententerrein kan worden gebruikt. Het onderzoek heeft zich onder meer gericht op de volgende aspecten die met de evenementen samenhangen:

- ruimtebeslag;

- geluidhinder;

- effecten van verkeer, toegankelijkheid en parkeren;

- effecten op beschermde natuurwaarden.

Ook zijn, conform het vastgestelde plan van aanpak, gesprekken gevoerd over de aandachtspunten vanuit de verschillende groepen gebruikers, bewoners, bedrijven en omwonenden voor het houden van evenementen in de Groene Ster.

Aard van het plan

Dit bestemmingsplan is een herziening van het geldende bestemmingsplan Recreatiegebied Groene Ster, maar vormt geen zogenaamde integrale herziening waarbij de onderlinge verhoudingen tussen alle aanwezige functies nog eens tegen het licht zijn gehouden en opnieuw worden geregeld. De bestaande gebruiksmogelijkheden van het plangebied worden in stand gelaten. De aanpassing bestaat eruit dat de mogelijkheid voor het organiseren van evenementen wordt toegevoegd aan de gebruiksmogelijkheden die het geldende bestemmingsplan al kende. Daarmee is het – wat in vaktaal heet – een partiële herziening.

Inhoud van het plan

In het plan wordt een aantal evenementen onderscheiden. Dit plan richt zich op de (vaak meerdaagse) muziekevenementen waar veel publiek op af komt en die veel (muziek) geluid met zich meebrengen, maar ook op andere meer alledaagse en meestal kortdurende evenementen zoals sportevenementen en dergelijke, waar muziek een minder prominente rol vervult.

Dit bestemmingsplan biedt een gebruiksregeling op grond waarvan dergelijke evenementen kunnen worden gehouden binnen het gebied dat op de bij het plan behorende verbeelding is aangegeven en binnen de tijdsperioden die in de bij het plan behorende regels zijn vastgelegd.

De inhoud van een groot aantal normen, aantallen, dagen etc. in de regels wordt op dit nog aangeduid met “xxx”. Wij willen op basis van inspraakreacties en een evaluatie van de evenementen in 2018 komen tot de daadwerkelijke invulling hiervan. Deze normen, aantallen, dagen etc. zullen daarna een plek krijgen in het ontwerpbestemmingsplan waar u ook op kunt reageren. Dit plan wordt in het najaar van 2018 voorzien.  

Inzage

Het voorontwerpbestemmingsplan kunt u inzien:

- in het Gemeentehuis, Oldehoofsterkerkhof 2, Leeuwarden (op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur en op donderdag tot 19.30 uur). Hier kunt u ook vragen stellen over het plan en de procedure;

- via de website https://www.leeuwarden.nl/nl/ruimtelijke-plannen.

Bijeenkomst 5 september

In het kader van de inspraak zal er op 5 september 2018 een bijeenkomst worden gehouden in restaurant De Grote Wielen (Bûtlan 1 Leeuwarden). De bijeenkomst vindt plaats vanaf 19.30 uur. U kunt hier ook het voorontwerpbestemmingsplan inzien en vragen stellen.

Reageren

In de periode waarin het voorontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt, kunnen ingezetenen en belanghebbenden reageren. Dit kan schriftelijk, mondeling of elektronisch. U geeft aan met welke punten u het wel of niet eens bent en waarom. Het college van burgemeester en wethouders kan deze punten dan afwegen en meenemen bij het opstellen van het ontwerpbestemmingsplan.

* Schriftelijk/elektronisch:

- schrijf een brief aan de gemeente Leeuwarden, t.a.v. het college van burgemeester en wethouders, Postbus 21000, 8900 JA Leeuwarden.

- stuur een mail naar gemeente@leeuwarden.nl, t.a.v. het college van burgemeester en wethouders.

Vermeld in uw brief/mail:

- inspraak voorontwerpbestemmingsplan Recreatiegebied Groene Ster t.b.v. evenementen

- waarom u een reactie indient

- de datum

- uw naam en adres

- in geval van een brief uw handtekening

* mondeling: maak een afspraak via 14 058 (ma. t/m vr. 08.30 - 17.00 uur).

 

Naar boven